*Psiho-oncologie -suport psihologic pentru pacienții oncologici
Diagnosticul de cancer aduce schimbări majore pe toate planurile vieții pacientului dar și a familiei sale. Vestea că ai cancer te poate face să simți că viața îți scapă de sub control. Deseori, diagnosticul de cancer șochează pacienții. De aceea, mulți pacienți, în primă fază, tind să respingă acest diagnostic.
Când sufletul plânge pentru că se simte rănit, dezamagit, insingurat, suferă in egală măsură și trupul și mintea. La fel se întâmplă și când trupul nostru este bolnav, pentru că a fost neingrijit, agresat, intoxicat, suferă in egală măsură și mintea și sufletul. Când una din aceste părți este in suferință, manifestăm cel mai adesea, frică, îndoială, respingere, furie, conflict interior, vinovăție etc, adică exact acele manifestări care stau la originea bolii.
Atunci când reprimăm emoțiile, dar și atunci când ne lăsăm controlați de ele, cum ar fi in momentele de furie necontrolată - se produc dezechilibre la nivelul sistemului nostru nervos, aparatului hormonal, sistemului imunitar, al intestinelor, inimii și altor organe, iar rezultatul poate fi o boala cronică sau acută. Furia reprimată se intoarce in cele din urmă impotriva noastră.
Ceea ce trebuie să știe pacientul este faptul că toate aceste emoţii sunt normale, deși sunt greu de tolerat. Odată cu eliberarea acestora, sufletul se va simţi mai ușor, mintea - mai liniștită, iar atenţia se va putea focusa pe lucrurile cu adevătat importante, cum ar fi lupta cu boala.
Diagnosticul de cancer aduce schimbări majore pe toate planurile vieții pacientului, dar și a familiei sale. De aceea, psiho- oncologia este esențială in timpul și după terminarea tratamentelor. Este nevoie de sprijinul unui psiho-oncolog, mai ales dacă pacientul se confruntă cu stări anxioase- depresive și cu alte probleme psihice care pot afecta evoluția procesului patologic.
Ședinţele de psiho- oncologie vin în completarea tratamentului medical şi te ajută să-ţi recapeţi încrederea în tine şi în viitor, să înţelegi, să accepţi şi să-ţi găseşti resursele de a trece peste boală.
Intervenția terapeutica presupune: a ajuta pacientul să inteleagă situatia explicandu-i indoielile; sprijin pentru pacient si familia acestuia; ascultand povestile de viață, incurajandu-l sa-si exprime deschis sentimentele.
Îţi sunt alături cu sufletul, dar şi cu tehnici terapeutice care să te ajute să-ţi recapeţi sănătatea emoţională şi forţa psihică pentru a merge mai departe.
Iuliana Fülas, psiholog clinician, psihoterapeut. Psiho-oncolog.
Telefon:0723.081070.