ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

*Consiliere. Singuratatea si depresia de sarbatori

 

Singuratatea este factorul care acutizeaza depresia de sarbatori, cele mai vulnerabile sunt persoanele care au incheiat o relatie, persoanele divortate, varstnicii si persoanele carora le-a decedat partenerul.

 

Cea mai frumoasa sarbatoare crestina, Craciunul, fiind o sarbatoare de familie, amplifica sentimentul de singuratate.

 

Vulnerabilitatea apare mai mult in cazul femeilor, acestea simtindu-se inutile si respinse, barbatii sunt mai rezervati, ei reusesc sa mascheze aceste emotii negative. Prezenta unui partener este importanta in orice perioada a anului, acesta reprezentand o sursa de echilibru, mai ales in perioada Craciunului sau a Revelionului cand oamenii exceleaza in a darui atentie si afectiune.

 

Persoanele singure care aluneca in depresie sunt usor de identificat, acestia se izoleaza in casa, refuza dialogul cu ceilalti, mananca compulsiv, sau consuma alcool.

 

Singuratatea si depresia scad imunitatea, persoanele care se izoleaza sunt mai predispuse la bolile cardiace, obezitate si au o speranta de viata mai redusa. Depresia este o emotie a renuntarii si in loc sa lupti, te inchizi si mai mult in tine. Depresiile de sarbatori se nasc pentru ca tu le lasi, pentru ca nu te tii ocupat si iti lasi mintea sa fabuleze si sa te impinga la ganduri negative! In loc sa te lasi coplesit de emotii negative, invata sa gasesti punctele forte ale situatiei in care esti. Nu lua singurătatea ca pe o catastrofa! Gandeste-te ca ai mai mult timp si spatiu pentru tine, incearca sa percepi singuratatea ca pe un dar, nu ca pe o catastrofa. Clipele petrecute de unul singur sunt mai pretioase decat cele alaturi de oameni plictisitori. Important este sa-ti pastrezi optimismul. 

 

Atunci cand oamenii te dezamagesc, iarta-i si elibereaza-ti sufletul de durere, pentru ca oameni noi vor intra in viata ta. Iar cand te simți singur si neiubit, priveste cerul si amintește-ți ca ești un miracol, ca Dumnezeu ti-a pregatit si tie un suflet care sa te iubeasca si intr- o zi il vei gasi.

 

Recomandari:

 

Accepta-ti tristetea si singuratatea. Gandeste-te ca singurătatea este doar o situatie de moment, o experienta. Este ocazia perfecta să te cunosti pe tine mai bine. Daca nu ai cu cine sa petreci sarbatorile, afla ca şi singura te poti distra de minune. Pregateste-ti singura surprize, rasfata-te cu lucruri de care mereu spui ca nu ai timp, asculta muzica, citeste o carte, poti incerca sa ai un maraton de filme de Craciun, etc.. Nu te lasa pacalit de reclamele feerice despre Craciun de la Tv sau din magazine, Craciunul nu inseamna familii lipsite de probleme si cadouri scumpe. Craciunul inseamna, nasterea lui Iisus Hristos.

 

Cauta Craciunul potrivit pentru tine. Fii activ, plimbarile sau sportul oxigeneaza creierul. Miscarea este esentiala. Participa la petrecerile de Craciun organizate pentru persoanele singure, unde poti cunoaste persoane interesante. Evita să te agati de trecut, gandurile din trecut o sa-ti adanceasca depresia, deoarece nimic din trecut nu mai poate fi schimbat.

 

Ofera ceva celui de langa tine, sunt atatea familii cu situatii financiare precare. Sentimentul ca ai facut viata mai buna cuiva, te va face sa te simti foarte bine. Printr-un gest mic, vei sadi bunatate in sufletul unui om si intr-o zi acel om va simti nevoia sa ofere celui de langa el. Asa incepi sa schimbi lumea.

 

Craciunul poate fi petrecut la slujba de la Biserica unde vei sarbatori adevaratul Craciun.

 

 

Te astept cu drag la cabinet să-mi povestesti despre tine.

 

IULIANA FŰLAS, Psiholog Clinician, Psihoterapeut Integrativ.

Tel: 0723.08.10.70