Învăţând chirurgie cu Google Glass

©

Autor:

Învăţând chirurgie cu Google Glass

Este imposibil ca, în cursul unei intervenţii chirugicale, toţi studenţii medicinişti să rămână în blocul operator şi să urmărească procedura. Din pricina acestei situaţii, doi italieni, Armando Iandolo, dezvoltator iOS, şi Andrea Madrigali, student la medicină, au realizat o aplicaţie prin intermediul căreia îşi doresc să facă experienţa vizionării operaţiilor cât mai realistă. Aplicaţia lor se numeşte Surgery Academy şi a fost special concepută pentru a fi compatibilă cu ochelarii Google Glass.

Ţinta proiectului este furnizarea, în timp real, nu doar de imagini din timpul operaţiilor, ci şi de aspecte legate de semnele vitale ale pacientului sau de informaţii relevante din foaia acestuia de observaţie. Astfel, cei doi fondatori vor să-şi susţină motto-ul: „Combinăm utilul cu ceea ce este extrem de util”.

Întrebarea care se pune este dacă noua tehnologie ar putea cu adevărat înlocui o operaţie trăită pe viu de studentul la medicină. În sprijinul găsirii unui răspuns vin doi specialişti a căror părere este că, deşi aplicaţia ar putea ajuta studenţii să înţeleagă mai bine nuanţele chirurgiei, nu va reuşi să substituie experienţa asistării propriu-zise la operaţie, când fiecare are posibilitatea să trăiască, alături de echipa medicală, intensitatea momentelor neprevăzute, să atingă ţesuturile sau ustensilele folosite. Aşadar, din punctul lor de vedere, Surgery Academy nu este extrem de valoroasă pentru studenţi sau pentru rezidenţii chirurgi care încearcă să înveţe tehnici noi.

Până la a ajunge în punctul în care aplicaţia să fie inclusă în tehnologia Google Glass mai sunt necesare ajustări atât de ordin legal, cât şi în privinţa colaborării cu Google. Implicaţiile legale vizează, în primul rând, accesul la documentele medicale şi acordurile cu privire la obţinerea de imagini din timpul procedurilor chirurgicale. Premergător mutării definitive pe platforma Google, în vederea dezvoltării aplicaţiei, dezvoltatorii aplicaţiei admit că mai trebuie efectuate anumite teste.

Iandolo este optimist atunci când este adusă în discuţie evoluţia produsului său şi afirmă că intenţiile lor nu sunt deloc fanteziste. Au la dispoziţie întreaga tehnologie şi ştiinţa de a face lucrurile să se întâmple.

Cu certitudine va mai trece o perioadă până când aplicaţia Surgery Academy va fi parte integrantă a produsului Google Glass, însă forma „clasică” a acestei tehnologii, şi anume ochelarii Google Glass, a fost şi este în continuare utilizată de chirurgi din întreaga lume. Astfel, un chirurg ortoped indian a folosit aceşti ochelari pentru a prezenta o operaţie de chirurgie a piciorului la o conferinţă medicală. Un chirurg plastician a folosit-o în cadrul unei operaţii de rinoplastie (remodelarea piramidei nazale) ţinută pentru studenţi, iar chirurgul american, Pierre Theodore, specialist în chirurgia cardiotoracică, a utilizat ochelarii Google Glass în cadrul unei intervenţii chirugicale pentru a compara tomografii/radiografii făcute pacientului fără a trebui să se îndepărteze de masa de operaţie.

 

Sursa: Fast Company


Data actualizare: 06-02-2015 | creare: 06-02-2015 | Vizite: 1630
Bibliografie
Teaching Surgery With Google Glass—Will This Actually Work?, link: https://www.fastcolabs.com/3026021/teaching-surgery-with-google-glass-will-this-actually-work
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!