Inteligența artificială poate înțelege noțiunile subiective despre frumusețe

©

Autor:

Inteligența artificială poate înțelege noțiunile subiective despre frumusețe

Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki, împreună cu omologi de la Universitatea din Copenhaga, au investigat dacă un computer ar putea identifica trăsăturile faciale pe care o persoană le consideră atractive și, pe baza acestora, să creeze noi imagini care să corespundă criteriilor acesteia.
Cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a interpreta semnalele creierului și au combinat interfața creier-computer rezultată cu un model generativ de fețe artificiale. Acest lucru a permis computerului să creeze imagini faciale care să corespundă cu preferințele individuale ale subiecților.

 

Inițial, cercetătorii au dat unei rețele neuronale contradictorii generative sarcina de a crea sute de portrete artificiale. Imaginile au fost prezentate, una câte una, către 30 de voluntari cărora li s-a cerut să acorde atenție fețelor pe care le-au găsit atractive, în timp ce răspunsurile creierului lor au fost înregistrate prin electroencefalografie. „A funcționat un pic ca aplicația de întâlniri Tinder: participanții au„ glisat spre dreapta ”când au dat peste o față atractivă. Totuși, aici nu au trebuit să facă altceva decât să se uite la imagini. Am măsurat răspunsul imediat al creierului la imagini", explică autorul studiului, Michiel Spap de la Departamentul de Psihologie și Logopedie din cadrul Universității din Helsinki.

Pentru a testa validitatea modelării lor, cercetătorii au generat portrete noi pentru fiecare participant, prezicând că subiecții vor găsi atrăgătoare fețele din portret. Testându-le într-o procedură dublu-orb împotriva controalelor potrivite, au descoperit că noile imagini generate pe baza inteligenței artificiale se potrivesc preferințelor subiecților cu o precizie de peste 80%. "Studiul demonstrează că suntem capabili să generăm imagini care se potrivesc preferințelor personale prin conectarea unei rețele neuronale artificiale la răspunsurile creierului", explică Spapé.

În cele din urmă, studiul poate aduce beneficii societății prin dezvoltarea capacității computerelor de a învăța și de a înțelege din ce în ce mai mult preferințele subiective, prin interacțiunea dintre soluțiile AI și interfețele creier-computer. „Dacă acest lucru este posibil în ceva la fel de personal și subiectiv precum atractivitatea, am putea fi capabili să analizăm și alte funcții cognitive, cum ar fi percepția și luarea deciziilor", spune Spapé.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 15-03-2021 | creare: 15-03-2021 | Vizite: 500
Bibliografie
Beauty is in the brain: AI reads brain data, generates personally attractive images, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210305080138.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Algoritm dezvoltat de Google care detectează riscul cardiovascular din analiza ochilor
  • Algoritmul care redă modul în care creierul percepe fețele
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  •