Inteligența artificială, mai precisă în stabilirea riscului de deces prematur decât alte mecanisme folosite clinic
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Inteligența artificială, mai precisă în stabilirea riscului de deces prematur decât alte mecanisme folosite clinic](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=39075.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Imagistica, esențială pentru deciziile de tratament în majoritatea specialităților medicale, a devenit una dintre componentele cele mai bogate în date ale fișei medicale electronice. O singură analiză cu ultrasunete a inimii produce aproximativ 3. 000 de imagini, astfel că timpul pe care cardiologii îl au pentru a interpreta analizele, în contextul altor date de diagnostic, este unul redus. Pentru a putea gestiona și analiza datele în mod precis și într-un timp scurt, cercetătorii din Sistemul de Sănătate Geisanger au utilizat asistența computerizată.
„Am fost încântați să constatăm că învățarea automată poate utiliza seturi de date nestructurate, cum ar fi imagini și videoclipuri medicale, pentru a îmbunătăți o gamă largă de modele de predicție clinică”, a declarat co-autorul principal al studiului, Chris Haggerty, profesor asistent în cadrul Departamentului de Știință și Informatică a Datelor Translaționale la Geisanger.
Pentru a putea instrui modelul de învățare automată, echipa de cercetare a folosit peste 800.000 de videoclipuri ecocardiografice colectate de la aproximativ 35.000 de pacienți. Studiul a comparat rezultatele modelului cu previziunile cardiologilor pe baza mai multor sondaje. Un sondaj ulterior a arătat că, asistați de model, precizia cardiologilor s-a îmbunătățit cu 13%. Folosind aproape 50 de milioane de imagini, studiul reprezintă unul dintre cele mai mari seturi de date despre imagini medicale publicate vreodată. „Scopul nostru este de a dezvolta algoritmi computerizați pentru a îmbunătăți îngrijirea pacientului”, a spus autorul studiului, Alvaro Ulloa Cerna, om de știință în domeniul datelor în cadrul aceluiași departament la Geisanger.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 12-02-2021 | creare: 12-02-2021 | Vizite: 563
Bibliografie
AI can predict early death risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210209113914.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni