Însărcinată pe anticoncepționale

©

Autor:

Însărcinată pe anticoncepționale

Anticoncepționalele sunt eficiente în proporție de 99% atunci când sunt administrate eficient, adică sunt luate la aceeași oră, în fiecare zi, fără excepții.
În ciuda acestui procent ridicat, este totuși posibil să rămâi însărcinată. Acest lucru se întâmplă atunci când uiți să iei pilulele contraceptive timp de două sau mai multe zile la rând. Anticoncepționalele au rolul de a menține un nivel constant de hormoni în corpul tău. Dacă uiți accidental să iei o doză, nivelul hormonal poate scădea rapid și poți începe să ovulezi. Dacă ai făcut sex neprotejat în acest timp, șansele de a rămâne însărcinată sunt ridicate.

De asemenea, consumul exagerat de alcool poate scădea eficacitatea pilulelor contraceptive. Dacă ești sub influența băuturilor alcoolice cresc șansele să uiți să iei pastilele, să nu le iei la momentul potrivit sau să vomiți imediat după ce ai luat pastila, fără ca corpul tău să poată absorbi acei hormoni.

În plus, administrarea unui alt medicament sau supliment, concomitent cu anticoncepționalele poate afecta eficacitatea pilulei.

Cum poți preveni sarcina atunci când ești pe anticoncepționale?

Stabilește o oră

Este important să te asiguri că iei pilula contraceptivă la aceeași oră în fiecare zi. Setează un momento pe telefon pentru a-ți reaminti sau o poți asocia cu una dintre mesele din timpul zilei, precum prânzul sau cina, astfel încât să devină parte obișnuită din rutina ta zilnică.

Dacă uiți să iei o doză, evită sexul pentru săptămâna viitoare. Pentru a fi sigur poți să folosești prezervativul.

Ține cont de momentul în care ai început administrarea de anticoncepționale

Efectul anticoncepționalelor nu este imediat, așadar nu poți face sex neprotejat încă din primele zile în care ai început să iei aceste pastile. Mai exact trebuie să ții cont de momentul în care ai avut ultima menstruație. Dacă tocmai s-a încheiat, atunci poți avea relații sexuale neprotejate, deoarece pastila te va opri să ovulezi. Însă, dacă ești la ovulație și abia ai început să iei pastila trebuie să folosești o altă formă de protecție pentru cel puțin șapte zile, astfel încât pastilele să înceapă să aibă efect.

Nu le păstra la temperaturi ridicate

Medicamentele trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat, departe de căldură. La fel se întâmplă și cu anticoncepționalele.

Se recomandă ca toate medicamentele să fie păstrate la temperatura de 25°C sau mai puțin pentru ca acestea să rămână eficiente. (1)

Evită ceaiurile de detoxifiere și laxativele

Ambele au rolul de a ajuta la golirea rapidă a intestinului, iar diareea sau mersul frecvent la baie scad eficiența pastilelor. Trebuie să păstrezi un interval de 12 ore între momentul în care iei pastilele și cel în care folosești orice tip de produs detoxifiant/laxativ. (2)

Evită ceaiul de sunătoare

Sunătoarea este un tratament adesea folosit pentru tratarea depresiei ușoare. Cu toate acestea, cercetările au arătat că sunătoarea poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv cu anticoncepționalele. (3)

Nu amesteca medicamentele

Unele medicamente, fie că sunt eliberate pe bază de rețetă sau nu, pot interfera cu eficacitatea anticoncepționalelor. Înainte de a începe să iei un medicament nou, consultă medicul sau farmacistul.

Potrivit cercetărilor, o posibilă legătură cu eficiența redusă a anticoncepționalelor este recunoscută atunci când sunt administrate concomitent cu un tip de antibiotic numit rifampină.

Semne timpurii că ești însărcinată

Balonare

În timp ce balonarea este adesea un simptom al sindromului premenstrual, uneori poate fi și un semn al sarcinii precoce.

Sensibilitatea sânilor

Nivelurile crescute ale hormonilor estrogeni și progesteron pot provoca sensibilitatea sânilor la începutul sarcinii. Unele femei pot prezenta, de asemenea furnicături, durere sau senzația de greutate și tensiune la nivelul sânului.

Spotting - sângerările intermenstruale

O cantitate mică de sânge poate apărea atunci când un ou se atașează de mucoasa uterină. Dacă apare în afara unui ciclu menstrual, poate fi un simptom precoce al sarcinii.

Oboseală inexplicabilă

Modificările hormonale care apar în corp în timpul sarcinii pot face ca o persoană să se simtă obosită, chiar și în primele etape.

Urinare frecventă

Modificările hormonale pot crește nevoia unei femei de a urina în timpul sarcinii. (4)

Riscuri care apar dacă continui administrarea de anticoncepționale atunci când ești însărcinată

Dacă iei anticoncepționale pentru a preveni sarcina, dar afli săptămâni mai târziu că ești însărcinată, este firesc să ne întrebăm ce efect pot avea aceste pastile asupra unui făt în curs de dezvoltare. Vestea bună este că s-a demonstrat că acestea sunt sigure în sarcina timpurie.

Cu toate acestea, dacă testul de sarcină este pozitiv, ar trebui să încetezi să iei pilule anticoncepționale, deoarece poate apărea riscul de sarcină ectopică.

Dacă sunt administrate în mod corespunzător, anticoncepționalele pot fi o metodă eficientă pentru prevenirea sarcinii și pentru a te ajuta cu o serie de alte afecțiuni, inclusiv acneea și crampele menstruale. Ca în cazul oricărui medicament, este extrem de important să fie utilizat conform indicațiilor de pe prospect.


Data actualizare: 08-01-2020 | creare: 08-01-2020 | Vizite: 61584
Bibliografie
1. Birth control. Url: mayoclinic.org/healthy-lifestyle/birth-control/in-depth/birth-control-pill/art-20045136?pg=2
2. Birth control pills. Url: plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill
3. Hall, S. D., Wang, Z., Huang, S. M., Hamman, M. A., Vasavada, N., Adigun, A. Q., & Gorski, J. C. The interaction between St John's wort and an oral contraceptive. Url: ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14663455
4. Symptoms of pregnancy: What happens right away. Url: mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum