Inhalatorul inteligent pentru astmatici

©

Autor:

Inhalatorul inteligent pentru astmatici

Inhalatoarele sunt utilizate de rutină de către astmatici pentru tratarea crizelor de astm sau pentru prevenirea acestora. Precum se întâmplă şi cu alte medicamente prescrise, pacienţii au tendinţa de a uita să-şi administreze dozele (pufurile) zilnice necesare sau sunt pe deplin necomplianţi la tratament.

Statisticile raportează că există mai mult de 25 de milioane de persoane care suferă de astm în Statele Unite ale Americii, iar costurile necesare tratării pacienţilor care refuză să urmeze tratamentul sunt, la rândul lor, destul de ridicate (anual, între 700-4000 de dolari americani de persoană).

Astfel, compania Gecko Health, afiliată MIT (Massachusetts Institute of Technology, SUA), lucrează la dezvoltarea unor dispozitive cât mai performante care să poată fi ataşate inhalatoarelor, astfel încât bolnavii să poată monitoriza utilizarea acestora. Scopul este acela de a menţine sănătatea pacienţilor şi chiar de a diminua costurile de spitalizare.  


Întregul sistem creat de Gecko Health poartă denumirea de CareTRx şi a fost lansat în 2014 de către Yechiel Engelhard în colaborare cu Mark Maalouf. Acesta include un dispozitiv de mici dimensiuni, echipat cu senzori şi memorie internă care se ataşează recipientului inhalatorului. Când pacientul îşi adminsitrează doza necesară, aceasta este înregistrată în memoria dispozitivului. În momentul în care utilizatorul se află în apropierea unui smartphone, gadgetul se conectează automat la aplicaţia produsului. Mai mult, dispozitivul este prevăzut cu leduri care se aprind atunci când este necesară administrarea unei doze.

Aşadar, aplicaţia oferă câteva servicii:

  • un jurnal care înregistrează posibilii factori declanşatori ai crizei de astm şi volumul expirator maximal;
  • atenţionarea cu privire la dozele omise sau în vederea administrării următoarelor pufuri;
  • un procent care să reflecte aderenţa la tratament;
  • un sistem de „recompensă” pentru utilizatori care utilizează inhalatoarele corespunzător.


Clienţii sunt singurii care deţin informaţiile, însă le pot împărtăși şi cu medicii curanţi sau cu persoanele care au grijă de ei. De asemenea, cercetătorii şi clinicienii, cu consimţământul pacienţilor, au posibilitatea de a folosi o altă funcţie a aplicaţiei ce le permite să culeagă informaţii despre utilizarea inhalatorului în întreaga populaţie.


Senzorul mai are capacitatea de a înregistra folosirea excesivă a inhalatorului în situaţii de urgenţă. Engelhard susţine că: „un pacient care foloseşte un astfel de inhalator, să spunem, de cinci ori într-o criză, în condiţiile în care în alte dăţi îl folosea o dată sau de două ori este imediat avertizat de către dispozitiv. S-ar putea să fie un semn de rezistenţă la tratament. Căile respiratorii se pot inflama, îngusta, iar scopul nostru este să ajutăm bolnavii să conştientizeze acest lucru”. La nivelul SUA sunt deja sute de pacienţi care folosesc CareTRx.

În privinţa istoricului dispozitivului, echipa lui Engelhard a lansat în 2012 varianta prototip a acestuia. L-au numit Chameleon şi era o piesă din plastic ataşată inhalatorului care monitoriza funcţia pulmonară, capacitatea recipientului şi dozajul. În plus, au dezvoltat o aplicaţie pentru copii în care aceştia câştigau puncte pentru utilizarea corectă a inhalatorului. La vremea respectivă, s-a pus în discuţie adăugarea unui senzor pentru detectarea polenului. Ulterior, în urma colaborării cu studenţii de la MIT, dispozitivul a fost îmbunătăţit. Gecko Health a făcut ajustările necesare hardware-ului şi softaware-ului în aşa fel încât să se potrivească mai bine consumatorilor şi să atragă parteneri de afaceri.

În viitor, compania speră să-şi expansioneze capacităţile de analiză a datelor pentru a depista, printre altele, condiţiile meteorologice locale şi calitatea aerului (existenţa polenului şi a altor alergeni). „Putem realiza conexiuni între diferite tipuri de poluare, vreme şi momentul în care oamenii utilizează inhalatorul”, afirmă Engelhard. „În felul acesta, putem prezice şi putem avertiza pacienţii când ar fi de preferat să rămână în casă sau să aibă la îndemână inhalatorul.”

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 16-11-2015 | creare: 10-11-2015 | Vizite: 3288
Bibliografie
A smart inhaler for people with asthma, link: https://medicalxpress.com/news/2015-10-smart-inhaler-people-asthma.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de paracetamol în timpul sarcinii crește riscul copilului de a dezvolta astm
  • Un dispozitiv care ar putea preîntâmpina atacurile de astm
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum