Compușii polifenolici, combinați cu molecule glucidice pentru a obține medicamente vitale

©

Autor:

Compușii polifenolici, combinați cu molecule glucidice pentru a obține medicamente vitale
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Utah arată că compușii polifenolici, ce se găsesc în fructe și legume, pot fi asociați moleculelor de natură glucidică în vederea creării unor medicamente cu potențial vital. Conform oamenilor de știință, efectele acestora asupra riscului de dezvoltare a cancerului sau a unor multiple afecțiuni cardiovasculare sunt influențate în mod negativ de insolubilitatea acestora în apă.
Jixun Zhan, profesor la universitatea americană și autor principal al studiului, afirmă că polifenolii au numeroase efecte la nivelul organismului și pot fi utilizați în vederea obținerii unor noi medicamente. De asemenea, aceștia conțin conservanți naturali ce protejează țesuturile umane de substanțe nocive din mediul extern. Cu toate acestea, lipsa solubilității în apă și biodisponibilitatea scăzută a acestor compuși implică o reducere a potențialului lor.

În cadrul lucrării prezente, specialiștii au descoperit că, prin atașarea unor molecule glucidice la compușii polifenolici, aceștia devin solubili în apă și mai stabili, procesul purtând numele de glicozilare. Acest proces este posibil datorită noilor avansări în domeniul biomedical prin care au fost descoperite noi metode de modificare a structurilor glucidice cu scopul dezvoltării unor medicamente mai eficiente, care conțin compuși activi și glucide în compoziția lor.

Zhan explică faptul că, prin analizarea enzimelor și proceselor implicate în biosinteza glucidelor și prin determinarea mecanismelor ce stau la baza producerii acestora în bacterii, devine posibbilă manipularea biosintezei zaharurilor pentru a putea fi utilizate în crearea de medicamente, cu scopul îmbunătățirii stării de sănătate a pacienților.

Cu toate acestea, autorii menționează că eforturile de glicozilare a polifenolilor sunt momentan la stadiul de experimente în laborator, iar majoritatea sunt realizate la scară mică. Aceștia doresc să cerceteze în continuare oportunitățile pe care acest proces le poate oferi, prin eficientizarea producției substanțelor finale, inclusiv prin optimizarea condițiilor de fermentare și de transport al compușilor.

Autorul concluzionează subliniind caracterul valoros pe care polifenolii îl au, acesta fiind dat de efectele benefice ale compușilor asupra organismului și potențialul de dezvoltare a noii descoperiri prin intermediul microbilor ce produc substanțele glicozilate într-un mediu controlat și eficient ca și cost, aspect important pentru posibilitatea de producere în masă.

sursa: News Medical
foto: Professor Jixun Zhan, (Utah State University)

Data actualizare: 16-06-2023 | creare: 16-06-2023 | Vizite: 330
Bibliografie
Polyphenolic compounds to combine with sugar molecules to create potential life-saving drugs, link: https://www.news-medical.net/news/20230615/Polyphenolic-compounds-to-combine-with-sugar-molecules-to-create-potential-life-saving-drugs.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un aport ridicat de polifenoli din alimentație poate reduce riscul de sindrom metabolic
  • Conținutul ridicat de fenoli din mâncarea mexicană contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate
  • Polifenolii din struguri au efecte benefice în obezitatea cauzată de supraalimentare
  •