Infecția și inflamația pe termen lung afectează răspunsul imun
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Infecția și inflamația pe termen lung afectează răspunsul imun](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=39281.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Oamenii se nasc cu zeci de mii de celule stem hematopoietice (HSC) care asigură în mod colectiv producția de sânge și celule imune pe parcursul întregii vieți. HSC-urile se pot duplica pentru a produce mai mulți descendenți de celule stem sau se pot diferenția pentru a produce linii de celule imune distincte. Pe măsură ce îmbătrânim, celule stem hematopoietice acumulează mutații care duc la apariția unor subpopulații distincte genetic. Acest fenomen comun cunoscut sub numele de hematopoieză clonală (CH) începe de regulă în jurul vârstei de cincizeci de ani și este frecvent asociat cu pierderea mutațiilor funcționale în gena DNMT3A. Hematopoieza clonală este asociată cu un risc semnificativ mai mare de cancer de sânge, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și mortalitate din toate cauzele.
În cadrul studiilor de laborator, expunerea pentru câteva luni la o infecție bacteriană sistemică a șoarecilor generați cu gena DNMT3A a promovat o diferențiere extinsă a celulelor stem hematopoietice. În schimb, HSC la șoareci lipsiți de gena DNMT3A nu s-au diferențiat prea mult. Pentru validarea experimentală, cercetătorii au creat șoareci mozaici care au fost generați prin transplantarea unui amestec de măduvă osoasă întreagă de la șoareci mutanți DNMT3A și șoareci normali în șoareci iradiați. Cercetatorii au descoperit că infecția pe termen lung a determinat extinderea specifică a genei, pierderea funcției HSC, împreună cu o reducere concomitentă a capacității lor de a se diferenția în celule imune, ceea ce este contrar comportamentului prezentat de HSC-urile normale la infecția cronică.
„Suntem entuziasmați de concluziile acestui studiu, care deschid mai multe domenii de investigații viitoare. Am arătat pentru prima dată cum inflamația cronică datorată infecțiilor de lungă durată sau afecțiunilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, colita ulcerativă sau boala Crohn, atenuează răspunsul imun pe măsură ce îmbătrânim”, a concluzionat autorul studiului, Katherine King, profesor asociat la Colegiul de Medicină Baylor și la Spitalul pentru Copii din Texas.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 31-03-2021 | creare: 31-03-2021 | Vizite: 530
Bibliografie
How long-term infection and inflammation impairs immune response as we age, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210325115312.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Infecția naturală cu SARS-CoV-2 oferă o protecție imună mai puternică decât cea indusă de vaccinare
- Expansiunea urbană creează noi nișe pentru bolile infecțioase
- Epilarea laser ar putea fi răspunsul la problema recurenței bolii pilonidale
- Cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, conform OMS
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Imunitatea scazuta
- Cum pot sa-mi fortific sistemul imunitar ?
- Sinuzita? spondiloza?
- Am fost diagnosticat cu lichen plan = deficit de imunitate?
- Imunostimulatoare pt copii
- Sistem imunitar foarte scazut
- Broncho-vaxom concomitent cu infanrix ipv+hib
- Imunitate foarte scazuta
- Sfaturi pentru sistem imunitar slăbit