Expansiunea urbană creează noi nișe pentru bolile infecțioase
Autor: Patriche Silvia
Un studiu publicat recent avertizează că extinderea urbană contribuie la crearea unor condiții pentru răspândirea infecțiilor pe teritorii din întreaga lume. (1)
O echipă de cercetători de la Universitatea Lincoln din UK și Universitatea York din Canada au investigat efectele urbanizării asupra erupțiilor de pandemii din 1980 până în prezent. (2)
Publicat în jurnalul științific Urban Studies, acest studiu arată că extinderea urbană apărută la periferia orașelor - numită urbanizare extinsă - afectează modul în care oamenii interacționează unii cu alții și cu natura. Această urbanizare nouă contribuie inclusiv la creșterea riscului de răspândire a bolilor infecțioase.
În special urbanizarea rapidă care are loc în țări în curs de dezvoltare din Africa sau Asia apar îmbinări între mediul urban și cel rural, suburbuiile extinzând astfel orașele. Persoanelor care locuiesc în blocurile noi construite la periferia orașelor, se mai adaugă cei care locuiesc în case improvizate precum și muncitorii cu locuințe temporare în apropierea minelor sau a fabricelor, mai menționează studiul.
Această semi-urbanizare rapidă poate duce la răspândirea la un nivel epidemic a unor boli infecțioase. Există un risc mai mare în special în cazul infecțiilor care trec de la animal la om. Omul din zona periferică nou urbanizată, pe jumătate sat pe jumătate oraș, ajunge în oraș pentru cumpărături sau pentru muncă, de exemplu, și poate duce la răspândirea infecțiilor.
Epidemiile recente cu ebola sau noul coronavirus sunt doar două exemple care își au originea în aceste zone suburbane după care s-au răspândit în orașe.
Dacă transportul există pentru a aduce aceste persoane care locuiesc la periferia orașelor nu același lucru poate fi spus despre sistemul de sănătate și accesul la apă curată, mai spun cercetătorii implicați în această cercetare.
În plus, în aceste zone parțial urbanizate răspunsul în cazul unei epidemiei este mult mai încet prin comparație cu orașele și deseori responsabilitățile jurisdicționale sunt neclare. Cu alte cuvinte nu se știe dacă aceste semi-orașe țin, administrativ vorbind, de oraș sau de comuna cea mai apropiată. Până la lămurirea tuturor acestor lucruri, o posibilă epidemie apărută pe fondul unei infecții transmise de la animale poate erupe.
Sursa: ScienceDaily
2. Extended urbanisation and the spatialities of infectious disease: Demographic change, infrastructure and governance, https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0042098020910873
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni