Infecția cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii afectează dezvoltarea neuronală a sugarului

©

Autor:

Infecția cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii afectează dezvoltarea neuronală a sugarului
Expunerea prenatală la COVID-19 crește riscul de tulburări de neurodezvoltare în primul an de viață al bebelușului, sugerează cercetări recente. Riscul de tulburări de neurodezvoltare a crescut dacă infecția cu COVID-19 a avut loc în al treilea trimestru de sarcină. Majoritatea tulburărilor de neurodezvoltare diagnosticate au implicat probleme motorii și de limbaj.
Cercetătorii au colectat fișe medicale de la spitale și centre medicale din Massachusetts pentru a identifica persoanele care au născut în perioada martie - septembrie 2020 și care aveau antecedente de boală COVID-19. Un diagnostic de infecție cu virusul SARS-CoV-2 în timpul sarcinii a fost confirmat cu o înregistrare a unui rezultat pozitiv al testului PCR. Cercetătorii au clasificat momentul expunerii în funcție de trimestrul de sarcină al unei persoane.

În total, cercetătorii au inclus în studiu peste 7.700 de nașteri, 222 dintre mame fiind infectate cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii (echivalentul a 2,9% din totalul participantelor). Condițiile preexistente, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, au fost similare în rândul mamelor expuse la virus și cele neexpuse, iar mamele expuse au avut o probabilitate mai mare decât mamele neexpuse să aibă o naștere prematură (14% față de 8,7%).

Copiii născuți de mame expuse la virus au avut mai multe șanse de a primi un diagnostic de tulburare de neurodezvoltare în primul an de viață. Mai exact, 6,3% dintre bebeluși au avut un diagnostic, comparativ cu 3% dintre bebelușii ale căror mame nu au fost infectate. În plus, riscul pentru tulburări de neurodezvoltare a crescut dacă infecția cu SARS-CoV-2 a apărut în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

Deoarece copiii născuți din mame infectate anterior cu SARS-CoV-2 în timpul pandemiei au toți sub 2 ani, în prezent nu se cunosc suficiente lucruri cu privire la severitatea efectelor neurologice asupra dezvoltării acestora. Din acest motiv, sunt necesare studii longitudinale pentru a confirma amploarea completă a efectelor neurologice asociate cu COVID-19. Cu toate acestea, rezultatele studiului sugerează că toate femeile gravide ar trebui să ia măsuri de precauție pentru a evita infectarea.

sursa: News Medical
foto: Onjira Leibe/Shutterstock

Data actualizare: 22-12-2021 | creare: 22-12-2021 | Vizite: 489
Bibliografie
COVID-19 infection during pregnancy found to impact infant neurodevelopment, link: https://www.news-medical.net/news/20211220/COVID-19-infection-during-pregnancy-found-to-impact-infant-neurodevelopment.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile însărcinate transmit bebelușilor anticorpi care protejează împotriva COVID-19
  • Femeile gravide cu COVID-19 se confruntă cu o rată ridicată a mortalității
  • Vaccinul împotriva COVID-19 este sigur pentru femeile gravide și nu afectează calitatea laptelui matern
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum