Mătreața - tratamente naturale şi sfaturi eficiente

©

Autor:

Mătreața - tratamente naturale şi sfaturi eficiente
Mătreaţa (în termeni medicali dermatita seboreică) afectează foarte multe persoane, fără a fi considerată, însă, o afecţiune gravă, ci mai degrabă supărătoare şi inestetică. Cu toate astea, mătreaţa poate fi doar un efect al unei cauze medicale, pe care trebuie să o descoperim.

Mătreaţa reprezintă de fapt descuamarea excesivă a pielii moarte de pe scalp sau din alte zone cu pilozitate. Acele mici scuame, iritaţia şi mâncărimea sunt trei dintre cele mai frecvente simptome.

Există câteva teorii cu privire la posibilele cauze ale mătreții, de la ciuperca Pityrosporum ovale, prezentă atât pe scalp, cât şi pe alte părţi ale corpului, până la infecţiile cu Candida, alţi fungi sau expunerea excesivă la frig sau căldură.

Deficienţele de anumite minerale şi vitamine
sau chiar alergiile alimentare ar putea fi şi ele o altă cauză a apariţiei mătreţii.

Tocmai de aceea, tratamentele contra mătreţii pot fi anevoioase, mai ales dacă nu vizează cauza principală a apariţiei acestei afecţiuni. (1)

Iată mai jos câteva dintre tratamentele naturale la care poţi apela, alături de alte câteva sfaturi eficiente.

Ai grijă la cantitatea de zinc din corp

Dacă principala cauză a mătreţii este excesul de sebuum sau prezenţa bacteriei Pityrosporum ovale, suplimentele cu zinc pot ţine sub control acest dezechilibru. Asta susţin studiile clinice care au avut în centru administrarea acestui element esenţial pentru organismul nostru.

De exemplu, într-un studiu publicat în iunie 2012 de British Association of Dermatologists, s-a ajuns la concluzia că mătreaţa poate fi tratată cu ajutorul şampoanelor care conţin zinc pirition. (2)

Acest studiu a întărit rezultatele unui studiu mai vechi, publicat în iulie 2006, în cadrul căruia celor 32 de participanți care se confruntau cu mătreaţa li s-a administrat un tratament fie cu un şampon placebo, fie cu şampon conţinând zinc pirition. La final, s-a constatat o reducere importantă a mătreţii la cei trataţi cu şampon cu zinc. (3)

Pe lângă şampoanele cu zinc şi suplimentele specifice, alimentaţia îţi poate veni şi ea în ajutor: consumă legume, nuci, cereale precum ovăz, tofu, linte, migdale, fistic, nuci pecan, alune crude, seminţe de floarea-soarelui etc. De asemenea, nu uita să iei şi vitamina B6 pentru că aceasta creşte absorbţia zincului.

Redu consumul de zahăr şi tratează candida

Candida poate fi o altă infecţie responsabilă cu apariţia mătreţii. Dacă suspectezi un astfel de diagnostic sau dacă analizele indică prezenţa acestei ciuperci, ar fi bine să urmezi o dietă potrivită (eliminarea alimentelor care cauzează sau întreţin candida, cum ar fi pâinea, făina albă, alimentele procesate, ciupercile, alcoolul, cofeina, alimentele bogate în zahăr, brânza etc. )

În plus, o dietă bogată în zahăr sărăceşte corpul de vitaminele din complexul B, atât de importante în contextul tratării mătreţii. (1)

Introdu în alimentaţie usturoi sau suplimente cu alicină

Usturoiul conţine substanţa numită alicină, care prezintă numeroase proprietăţi anti-microbiene, anti-bacteriene şi anti-fungice.

Astfel, într-un studiu complex dat publicităţii în februarie 1999, s-a arătat că alicina combate eficient bacterii şi fungi, printre care Escherichia coli sau Candida albicans. În plus, alicina ajută la buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi reduce tensiunea arterială. (4)

Vitamina B6 împotriva mătreţii

Deşi studiile în privinţa modului în care vitamina B6 acţionează împotriva mătreţii sunt încă la început, cercetări preliminare au arătat că aplicarea unei substanţe care conţinea aceasta vitamină a ameliorat dermatita seboreeică.

Un alt studiu a demonstrat că injecţiile cu complexul de vitamine B a fost eficient în tratarea dermatitei seboreice la copii. (5)

Uleiul din arbore de ceai – un posibil remediu eficient

Mai multe cercetări realizate până în acest moment arătă ca uleiul din arbore de ceai sau şampoanele specifice reduc simptomele aferente mătreţii. E drept că studiile sunt destul de puţine în acest moment, însă însă ele au arătat efecte benefice atât împotriva mătreţii, cât şi împotriva altor fungi.

În cadrul unui studiu, 126 de subiecţi cu vârsta de peste 14 ani, care aveau simptome uşoare şi moderate de mătreaţă au fost trataţi fie cu un şampon placebo, fie cu un şampon care conţinea ulei din arbore de ceai 5%, folosit zilnic, timp de 4 saptamanai. La final, în cadrul acestui al doilea grup s-a constatat o ameliorare cu 41% a simptomelor, comparativ cu 11% în cazul grupului placebo.

Cu toate astea, administrarea unor suplimente sau şampoane care conţin ulei din arbore de ceai ar trebui făcută cu precauţie, sub îndrumarea unui medic, pentru că pot da, în unele situaţii, reacţii alergice. (6)

Optează şi pentru şampoanele care conţin acid salicilic

Într-un studiu publicat în 1987 s-a demonstrat că şampoanele care conţineau atât sulf (2%), cât şi acid salicilic (2%) au ameliorat considerabil efectele mătreţii. (7)

Acelaşi efect a fost semnalat de specialişti şi în 2002, atunci când s-a avut în vedere eficienţa şampoanelor care conţineau ciclopirox olamină (1, 5%), acid salicilic (3%, ) sau Nizoral (2%). (8)

Aloe Vera poate ameliora simptomele dermatitei seboreice

În cadrul unei cercetări realizate în 1999, s-a constatat că gelul de Aloe Vera ar putea fi eficient şi contra mătreţii. Astfel, 44 de adulţi cu dermatită seboreică au primit un tratament local cu unguent din aloe vera sau cu o cremă placebo. Cremele au fost aplicate în zonele afectate, de 2 ori pe zi, timp de 4-6 săptămâni. Cei care au folosit aloe vera au observat imbunătăţiri semnificatice, procentul fiind de 62%, comparativ cu 25%. (9)

Prevenirea mătreţii

Pe lângă toate aceste tratamente la care poți apela odată ce mătreaţa se declanşează, nu uita să previi apariţia acesteia cu ajutorul unor reguli de bun simţ.
  • Fii atent la nivelul de stres pentru că acesta îţi poate afecta sănătatea întregului corp, fiind responsabil şi de agravarea infecţiei cu Candida.
  • Spală-te pe cap mai des, mai ales dacă ai păr gras şi alege un şampon potrivit părului şi scalpului tău.
  • Foloseşte cât mai puţine produse sau instrumente de styling şi nu uita de alimentaţie.
  • Vitaminele A, C, E, B şi zincul sunt absolut necesare pentru sănătatea părului tău, prevenind apariţia unor probleme la nivelul pielii. (10)

Data actualizare: 11-03-2019 | creare: 29-10-2014 | Vizite: 7908
Bibliografie
(1) Mătreața, link: https://www.healwithfood.org/dandruff/#ixzz3HA4QqVpI
(2) Mătreața/dermatita seboreica este caracterizata de o inflamație gemonica și de o posibila disfuncție a sistemului imunitar: analiza tratării efectelor acestei afecțiuni cu zinc pirition, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2133.2012.10863.x/abstract?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=false
(3) Efectele șampoanelor conținând zinc pirition, in controlarea mătreții, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2133.1985.tb02314.x/abstract
(4) Proprietățile anti-microbiene ale alicinei din usturoi, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10594976
(5) Dermatita seboreica, link: https://www.truestarhealth.com/Notes/1271009.html
(6) Uleiul din arbore de ceai, link: https://nccam.nih.gov/health/tea/treeoil.htm
(7) Efectele sulfului si a acidului salicylic intr-un tratament impotriva matretii, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3301220
(8) Un studio clinic pentru a evalua efectele comparative ale sampoanelor cu ciclopirox olamina, acid salicylic sau Nizoral in tratamentul matretii/dermatitei seboreice, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12060502
(9) Dermatita seboreica, link: https://therapy.epnet.com/nat/GetContent.asp?siteid=EBSCO&chunkiid=21558
(10) Mătreața, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/basics/lifestyle-home-remedies/con-20023690
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum