Persoanele cu risc mediu de cancer de colon ar trebui să se supună la fiecare trei ani unui screening ADN multi-obiectiv al scaunelor
Autor: Zamfir Andreea
La trei ani de la un prim test ADN multifuncțional negativ, conform unei investigații științifice privind perioada ideală pentru depistarea cancerului colorectal la persoanele cu risc mediu de îmbolnăvire, nu a fost descoperit niciun cancer colorectal.
Aceste constatări implică faptul că un interval de screening acceptabil din punct de vedere clinic folosind această abordare este de cel puțin trei ani. Rezultatele acestui studiu multicentric au fost obținute prin repetarea testului ADN multițintă pentru ADN în scaun la trei ani, rezultatele testului fiind confirmate prin colonoscopie, testul standard de aur pentru depistarea cancerelor de colon. Studiul a fost condus de Thomas F. Imperiale, doctor în medicină, membru al facultății de la Indiana University School of Medicine și cercetător științific la Regenstrief Institute.
63 de leziuni precanceroase avansate au fost descoperite la cei 591 de participanți la studiu, în ciuda faptului că screening-ul la interval de trei ani nu a evidențiat nicio tumoare malignă. Autorii studiului subliniază faptul că unele leziuni descoperite la trei ani ar fi putut progresa de la screeningul anterior cu ADN-ul fecal cu ținte multiple, deoarece testul caută doar cancerul și polipii precanceroși cu risc ridicat și nu este destinat să detecteze leziunile neavansate.
Se pare că testele ADN cu țintă multiplă în scaun, care presupun expulzarea unei singure probe de scaun din organism direct într-un recipient, detectează 92,3% dintre cancerele de colon, potrivit unui studiu efectuat pe 10.000 de pacienți sub conducerea doctorului Imperiale și publicat în New England Journal of Medicine în 2014.
Dr. Imperiale a declarat că „testele de depistare a cancerului de colon, cum ar fi ADN-ul fecal cu ținte multiple sau testul anual imunochimic fecal [FIT], mai puțin sensibil, sunt modalități eficiente de depistare a populației”.
Conform ghidurilor naționale, șapte până la opt din zece persoane care se încadrează în intervalul pentru care se recomandă depistarea cancerului colorectal sunt considerate a avea un risc mediu de îmbolnăvire.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Progresele înregistrate în tratarea cancerului pulmonar cu celule mici, discutate de cercetători
- Reprogramarea imunității în lupta împotriva cancerului: o nouă abordare în imunoterapie
- Instrumentul care ar putea ajuta la depistarea adulților cu cea mai mare probabilitate de a dezvolta cancer colorectal
- Radioterapia după operația pentru cancerul de prostată ar putea fi amânată
- Am scapat cu bine de cancer de colon cu metastaze la ficat
- Cancer colon
- Cancer la colon
- Cancer Colon-anemie
- Cancer de colon, Recuperare
- Posibil cancer de colon?
- Cancer de colon
- Cancer la colon
- Durere puternica la umar dupa chimioterapia pentru cancer de colon
- Cancer de colon? va rog sa imi raspundeti din nou dc sunteti amabila...urgent