Impactul alimentației asupra diabetului de tip 2

©

Autor:

Impactul alimentației asupra diabetului de tip 2
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Tufts a evidențiat impactul alimentației asupra apariției diabetului de tip 2 la nivel global. Studiul, publicat în revista Nature Medicine, a arătat că o alimentație necorespunzătoare a contribuit la peste 14,1 milioane de cazuri de diabet de tip 2 în 2018, ceea ce reprezintă peste 70% din noile diagnostice la nivel global.
Dintre cei 11 factori dietetici luați în considerare, trei au avut o contribuție majoră la creșterea incidenței globale a diabetului de tip 2: aportul insuficient de cereale integrale, excesul de orez și grâu rafinat și consumul excesiv de carne procesată. De asemenea, consumul unei cantități prea mari de suc de fructe și un consum redus sau lipsa totală a consumului de legume fără amidon, nuci sau semințe au avut un impact mai mic asupra noilor cazuri de boală.

Studiul a arătat că o calitate slabă a carbohidraților constituie un factor principal al diabetului de tip 2 atribuit dietei la nivel global, cu variații importante în funcție de țară și de perioada analizată. Studiul oferă o perspectivă valoroasă asupra factorilor dietetici care determină povara diabetului de tip 2 în funcție de regiune de pe glob.

Autorii subliniază faptul că îmbunătățirea nutriției și alegerea alimentelor bogate în cereale integrale și legume fără amidon, nuci și semințe poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2 și poate contribui la o sănătate generală mai bună. De asemenea, autorii atrag atenția asupra necesității dezvoltării unor politicii publice și a unor programe de nutriție la nivel național și global, care să ia în considerare descoperirile actuale, pentru a reduce incidența diabetului de tip 2.

Grupul de cercetători i-a inclus și pe profesorii Anca Nicolau și Cornelia Tudorie de la Universitatea Dunărea de Jos și Galați, respectiv profesorul Corina Aurelia Zugravu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-04-2023 | creare: 19-04-2023 | Vizite: 282
Bibliografie
Poor carbohydrate quality drives diet-attributable type 2 diabetes globally, link: https://www.news-medical.net/news/20230417/Poor-carbohydrate-quality-drives-diet-attributable-type-2-diabetes-globally.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum