ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Iarba mare - Inula helenium

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Inula helenium

Denumire populara: iarba mare; bruscalan, holman, iarba neagra, lacramile elenei, laut, oag, ochiul boului, smantanica

Descriere: Planta ierboasa, viguroasa, inalta de pana la 2 m, cu frunze mari, eliptice, inflorescente - antodii mari, galbene, ca o floare a soarelui in miniatura.

Habitat: Europa si zonele temperate din Asia, naturalizata in America si cultivata pretutindeni.

Recoltare: Rizomii se scot din pamant in septembrie, octombrie. Bucatile mai mari se taie inainte de a fi uscate la soare sau artificial, la temperaturi de 50-70°C.

Partile utilizate: Rizomii.

Actiune: Expectorant, antitusiv, diaforetic (provoaca transpiratia), hepatic, antimicrobian.

Indicatii terapeutice: Iarba mare este un remediu specific pentru tuse iritanta, in special la copii. Poate fi utilizata oride cate ori se formeaza un catar abundent (bronsita sau emfizem). Mucilagiul din planta are un rol relaxant, insotit de stimularea uleiului esential. In acest fel, expectoratia este insotita de un efect calmant si unul antibacterian. Poate fi utilizat in astm sau astm bronsic. Iarba mare a fost utilizata si in tratamentul tuberculozei. Principiul amar este util in stimularea digestiei si a apetitului.

Combinatii: Pentru probleme respiratorii, iarba mare se combina bine cu ungurasul, podbalul, iarba fluturilor, plamanarica si coada soricelului.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa rece peste 1 lingurita de radacina tocata si se lasa 8-10 ore. Se incalzeste si se bea foarte fierbinte de trei ori pe zi. Tinctura -1-2 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 19-12-2009 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 5139
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!