Iarba de silur - Euphrasia officinalis

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Euphrasia officinalis

Denumire populara: iarba de silur

Habitat: Pasuni si campii din Marea Britanie si Europa.

Recoltare: Planta se culege atunci cand este inflorita, la sfarsitul verii si se usuca intr-un spatiu uscat si ventilat.

Partile utilizate: Partea aeriana uscata.

Actiune: Anticataral (combate guturaiul), astringent, antiinflamator.

Indicatii terapeutice: Iarba de silur este un remediu ecelent pentru problemele membranelor mucoase. Combinatia de proprietati antiinflamatoare si astringente este benefica pentru multe afectiuni. Folosita intern, este un anticataral puternic, utilizat in guturai, sinuzita si alte afectiuni cu congestie. Planta este cel mai mult cunoscuta pentru utilizarea in afectiuni ale ochiului, ajutand la inflamatii acute sau cronice, lacrimare si hipersensibilitate la lumina. In combinatie cu administrarea interna, compresa ajuta in conjunctivita si blefarita.

Combinatii: Pentru afectiuni guturale se combina bine cu splinuta, flori de soc sau gentiana. Pentru alergiile care afecteaza ochii, iarba de silur se combina cu Ma huang (efedra sinica). Ca lotiune pentru ochi se amesteca cu gentiana si hamamelis distilat.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1 lingurita de
planta si frunze uscate si se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi. Compresa - se pune 1 lingurita de planta uscata in jumatate de litru de apa si se fierbe 10 min. Se raceste putin. Se inmoaie o compresa din bumbac sau tifon in lichidul cald, se stoarce putin si se pune pe ochi, lasandu-se asa vreme de 15 min. Se repeta de cateva ori pe zi. Tinctura -1-4 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 27-02-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 10696
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!