Hrănirea sănătoasă a copiilor încă din primii ani de viața este esențială pentru a reduce riscul de obezitate mai târziu în viață
©
Autor: Teodorescu Mihai
Instruirea lucrătorilor din domeniul sănătății pentru promovarea practicilor de hrănire sănătoasă a sugarilor poate determina consumul, de către copii, a unor cantități mai mici de grăsimi și carbohidrați în perioada de creștere, la 3 și 6 ani, arată un studiu randomizat realizat de cercetători de la Universitatea Columbia. „Primul an de viață după naștere este o fereastră critică pentru stabilirea unor obiceiuri care vor influența tiparele de sănătate de-a lungul vieții", a declarat autorul studiului, Caroline N. Sangalli.
Cercetătorii au efectuat studiul randomizat în Porto Alegre, Brazilia, în 31 de centre care oferă servicii de îngrijire primară pentru sugari și alte servicii de îngrijire primară familiilor cu venituri mici. Intervenția a constat într-un program de instruire pentru creșterea cunoștințelor lucrătorilor din domeniul asistenței medicale primare, centrat pe „Zece pași pentru hrănirea sănătoasă a copiilor brazilieni de la naștere până la vârsta de doi ani”, ghidul dietetic brazilian.
Toate familiile au fost informate despre alimentele complementare care nu ar trebui oferite copiilor cu vârsta sub 2 ani (de exemplu, prăjituri, gustări, băuturi răcoritoare și dulciuri) prin afișe în sălile de așteptare. Intervievatorii instruiți au măsurat creșterea copiilor și alte rezultate la vârste de 6 luni, 12 luni, 3 ani și 6 ani la vizitele ulterioare la domiciliu. De asemenea, au fost înregistrate detalii despre tipurile de alimente, cantitățile și metodele de preparare.
Aportul de energie la toate vârstele a fost mai mic în grupul de intervenție comparativ cu grupul de control, cu o diferență semnificativă statistic la vârsta de trei ani. De asemenea, la vârsta de trei ani, copiii din grupul de intervenție au avut un consum mai mic de carbohidrați și grăsimi totale decât grupul de control și la vârsta de șase ani au acumulat mai puțină grăsime corporală, măsurată printr-o circumferință mai mică a taliei și cu pliuri mai subțiri ale pielii.
„Cel mai surprinzător a fost faptul că mamele din studiul nostru randomizat au oferit alimente ultra-procesate, cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi, încă de la vârsta de 6 luni”, a spus autorul co-senior Marcia Vitolo, absolvent în pediatrie la Universitatea Federală din Porto Alegre. „Acest comportament poate fi explicat de influențele culturale și de comercializarea puternică a alimentelor procesate pentru copii, care continuă la nivel global”.
sursa: Science Daily
Cercetătorii au efectuat studiul randomizat în Porto Alegre, Brazilia, în 31 de centre care oferă servicii de îngrijire primară pentru sugari și alte servicii de îngrijire primară familiilor cu venituri mici. Intervenția a constat într-un program de instruire pentru creșterea cunoștințelor lucrătorilor din domeniul asistenței medicale primare, centrat pe „Zece pași pentru hrănirea sănătoasă a copiilor brazilieni de la naștere până la vârsta de doi ani”, ghidul dietetic brazilian.
Toate familiile au fost informate despre alimentele complementare care nu ar trebui oferite copiilor cu vârsta sub 2 ani (de exemplu, prăjituri, gustări, băuturi răcoritoare și dulciuri) prin afișe în sălile de așteptare. Intervievatorii instruiți au măsurat creșterea copiilor și alte rezultate la vârste de 6 luni, 12 luni, 3 ani și 6 ani la vizitele ulterioare la domiciliu. De asemenea, au fost înregistrate detalii despre tipurile de alimente, cantitățile și metodele de preparare.
Aportul de energie la toate vârstele a fost mai mic în grupul de intervenție comparativ cu grupul de control, cu o diferență semnificativă statistic la vârsta de trei ani. De asemenea, la vârsta de trei ani, copiii din grupul de intervenție au avut un consum mai mic de carbohidrați și grăsimi totale decât grupul de control și la vârsta de șase ani au acumulat mai puțină grăsime corporală, măsurată printr-o circumferință mai mică a taliei și cu pliuri mai subțiri ale pielii.
„Cel mai surprinzător a fost faptul că mamele din studiul nostru randomizat au oferit alimente ultra-procesate, cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi, încă de la vârsta de 6 luni”, a spus autorul co-senior Marcia Vitolo, absolvent în pediatrie la Universitatea Federală din Porto Alegre. „Acest comportament poate fi explicat de influențele culturale și de comercializarea puternică a alimentelor procesate pentru copii, care continuă la nivel global”.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 21-07-2024 | creare: 04-06-2021 | Vizite: 615
Bibliografie
It's never too early to begin healthy eating habits, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210601135806.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Relația dintre „pregătirea pentru școală” și absenteismul persistent ulterior
- Studiu amplu relevă factorii sociali care influențează sănătatea copiilor
- Efectele unui program de exerciții asupra sănătății cardiometabolice și mintale la copiii supraponderali sau obezi
- Abundența imaginilor îi poate împiedica pe copii să invețe de noi cuvinte
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni