Hrănirea sănătoasă a copiilor încă din primii ani de viața este esențială pentru a reduce riscul de obezitate mai târziu în viață
©
Autor: Teodorescu Mihai
Instruirea lucrătorilor din domeniul sănătății pentru promovarea practicilor de hrănire sănătoasă a sugarilor poate determina consumul, de către copii, a unor cantități mai mici de grăsimi È™i carbohidraÈ›i în perioada de creÈ™tere, la 3 È™i 6 ani, arată un studiu randomizat realizat de cercetători de la Universitatea Columbia. „Primul an de viață după naÈ™tere este o fereastră critică pentru stabilirea unor obiceiuri care vor influenÈ›a tiparele de sănătate de-a lungul vieÈ›ii", a declarat autorul studiului, Caroline N. Sangalli.
Cercetătorii au efectuat studiul randomizat în Porto Alegre, Brazilia, în 31 de centre care oferă servicii de îngrijire primară pentru sugari È™i alte servicii de îngrijire primară familiilor cu venituri mici. IntervenÈ›ia a constat într-un program de instruire pentru creÈ™terea cunoÈ™tinÈ›elor lucrătorilor din domeniul asistenÈ›ei medicale primare, centrat pe „Zece paÈ™i pentru hrănirea sănătoasă a copiilor brazilieni de la naÈ™tere până la vârsta de doi ani”, ghidul dietetic brazilian.
Toate familiile au fost informate despre alimentele complementare care nu ar trebui oferite copiilor cu vârsta sub 2 ani (de exemplu, prăjituri, gustări, băuturi răcoritoare È™i dulciuri) prin afiÈ™e în sălile de aÈ™teptare. Intervievatorii instruiÈ›i au măsurat creÈ™terea copiilor È™i alte rezultate la vârste de 6 luni, 12 luni, 3 ani È™i 6 ani la vizitele ulterioare la domiciliu. De asemenea, au fost înregistrate detalii despre tipurile de alimente, cantitățile È™i metodele de preparare.
Aportul de energie la toate vârstele a fost mai mic în grupul de intervenÈ›ie comparativ cu grupul de control, cu o diferență semnificativă statistic la vârsta de trei ani. De asemenea, la vârsta de trei ani, copiii din grupul de intervenÈ›ie au avut un consum mai mic de carbohidraÈ›i È™i grăsimi totale decât grupul de control È™i la vârsta de È™ase ani au acumulat mai puÈ›ină grăsime corporală, măsurată printr-o circumferință mai mică a taliei È™i cu pliuri mai subÈ›iri ale pielii.
„Cel mai surprinzător a fost faptul că mamele din studiul nostru randomizat au oferit alimente ultra-procesate, cu un conÈ›inut ridicat de zahăr È™i grăsimi, încă de la vârsta de 6 luni”, a spus autorul co-senior Marcia Vitolo, absolvent în pediatrie la Universitatea Federală din Porto Alegre. „Acest comportament poate fi explicat de influenÈ›ele culturale È™i de comercializarea puternică a alimentelor procesate pentru copii, care continuă la nivel global”.
sursa: Science Daily
Cercetătorii au efectuat studiul randomizat în Porto Alegre, Brazilia, în 31 de centre care oferă servicii de îngrijire primară pentru sugari È™i alte servicii de îngrijire primară familiilor cu venituri mici. IntervenÈ›ia a constat într-un program de instruire pentru creÈ™terea cunoÈ™tinÈ›elor lucrătorilor din domeniul asistenÈ›ei medicale primare, centrat pe „Zece paÈ™i pentru hrănirea sănătoasă a copiilor brazilieni de la naÈ™tere până la vârsta de doi ani”, ghidul dietetic brazilian.
Toate familiile au fost informate despre alimentele complementare care nu ar trebui oferite copiilor cu vârsta sub 2 ani (de exemplu, prăjituri, gustări, băuturi răcoritoare È™i dulciuri) prin afiÈ™e în sălile de aÈ™teptare. Intervievatorii instruiÈ›i au măsurat creÈ™terea copiilor È™i alte rezultate la vârste de 6 luni, 12 luni, 3 ani È™i 6 ani la vizitele ulterioare la domiciliu. De asemenea, au fost înregistrate detalii despre tipurile de alimente, cantitățile È™i metodele de preparare.
Aportul de energie la toate vârstele a fost mai mic în grupul de intervenÈ›ie comparativ cu grupul de control, cu o diferență semnificativă statistic la vârsta de trei ani. De asemenea, la vârsta de trei ani, copiii din grupul de intervenÈ›ie au avut un consum mai mic de carbohidraÈ›i È™i grăsimi totale decât grupul de control È™i la vârsta de È™ase ani au acumulat mai puÈ›ină grăsime corporală, măsurată printr-o circumferință mai mică a taliei È™i cu pliuri mai subÈ›iri ale pielii.
„Cel mai surprinzător a fost faptul că mamele din studiul nostru randomizat au oferit alimente ultra-procesate, cu un conÈ›inut ridicat de zahăr È™i grăsimi, încă de la vârsta de 6 luni”, a spus autorul co-senior Marcia Vitolo, absolvent în pediatrie la Universitatea Federală din Porto Alegre. „Acest comportament poate fi explicat de influenÈ›ele culturale È™i de comercializarea puternică a alimentelor procesate pentru copii, care continuă la nivel global”.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 21-07-2024 | creare: 04-06-2021 | Vizite: 627
Bibliografie
It's never too early to begin healthy eating habits, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210601135806.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni