Hipersomnia ar putea fi mai des întâlnită decât s-a crezut până acum

©

Autor:

Hipersomnia ar putea fi mai des întâlnită decât s-a crezut până acum
Studiul publicat în numărul din decembrie al revistei Neurology, aparținând Academiei Americane de Neurologie, aruncă o nouă lumină asupra somnolenței diurne excesive, sugerând că hipersomnia idiopatică poate fi mai comună decât se credea anterior. Hipersomnia idiopatică este o tulburare de somn caracterizată prin somnolență diurnă severă, chiar și după o noapte cu un somn adecvat, dificultate în trezire și confuzie la trezire, diferind astfel de narcolepsie.
Cercetătorii, conduși de David T. Plante de la Universitatea Wisconsin–Madison, au examinat datele unui amplu studiu de somn implicând 792 de persoane cu o vârstă medie de 59 de ani. Participanții au fost supuși unui studiu de somn nocturn și unui studiu de somn de zi, plus un chestionar despre somnolență diurnă, oboseală, durata siestelor și numărul de ore de somn pe noapte, atât în zilele lucrătoare cât și în cele libere.

Rezultatele studiului indică o prevalență a hipersomniei idiopatice de 1,5%, bazată pe identificarea a 12 cazuri probabile. Cei cu acestă tulburare aveau scoruri mai mari la chestionarul de somnolență, indicând o somnolență diurnă mai severă, chiar și cu durate similare sau mai lungi de somn. De asemenea, persoanele cu hipersomnie idiopatică adormeau mai repede atât noaptea cât și în timpul siestelor comparativ cu cei fără această tulburare.

Un alt aspect interesant al studiului este că, pe o perioadă medie de urmărire de 12 ani, somnolența diurnă excesivă a fost adesea cronică, dar a dispărut la 40% dintre participanți. Acest lucru evidențiază necesitatea de a investiga mai departe cauzele remisiei în această afecțiune.

Dr. Plante subliniază importanța recunoașterii și tratamentului hipersomniei idiopatice, având în vedere prevalența relativ ridicată a acesteia, comparabilă cu alte tulburări neurologice și psihiatrice precum epilepsia, tulburarea bipolară și schizofrenia. Studiul sugerează nevoia de cercetări suplimentare pentru a clarifica cauzele hipersomniei idiopatice și pentru a dezvolta tratamente noi.

Un aspect limitativ al studiului este faptul că participanții erau angajați, ceea ce ar putea influența prevalența tulburării în alte populații; prevalența ar putea fi chiar mai mare în rândul persoanelor neangajate, având în vedere ratele mai mari de pierdere a locului de muncă și dizabilitate în rândul persoanelor cu hipersomnie idiopatică.

Studiul a fost finanțat de Jazz Pharmaceuticals, producătorul unui medicament pentru tratamentul hipersomniei idiopatice, precum și de National Heart, Lung, and Blood Institute și National Center for Research Resources de la National Institutes of Health. Plante a servit ca consultant și membru al unui consiliu medical consultativ pentru Jazz Pharmaceuticals, dar autorii studiului subliniază că finanțatorii nu au avut nicio implicare în designul studiului, colectarea, analiza datelor sau pregătirea manuscrisului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-12-2023 | creare: 14-12-2023 | Vizite: 324
Bibliografie
Idiopathic hypersomnia may not be as rare as previously thought, link: https://www.news-medical.net/news/20231213/Idiopathic-hypersomnia-may-not-be-as-rare-as-previously-thought.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum