Hemoroizii se pot vindeca spontan (fără tratament)?
Hemoroizii sau boala hemoroidală reprezintă dilatații ale plexurilor venoase hemoroidale de la nivelul rectului și canalului anal care se pot exterioriza în funcție de momentul evolutiv în care se află. (1)
Hemorozii, fie externi, fie interni, pot deranja persoana în cauză, în special din cauza disconfortului creat în momentul defecației și al durerii cu care se asociază. (1)
Cât de frecvenți sunt hemoroizii?
Hemoroizii reprezintă o patologie frecvent întâlnită, astfel se consideră că aproximativ 1 din 20 de americani se confruntă cu boala hemoroidală simptomatică, fiind mult mai frecventă la persoanele mai în vârstă sau la cei ce au peste 50 de ani. (1)
Cine poate dezvolta Hemoroizi?
Hemoroziii pot să apară la orice persoană, dar apar în special la anumite grupe de indivizi care au și factori predispozanți precum:
- Persoane sedentare, supraponderale sau obezi
- Femeile însărcinate
- Ortostatismul prelungit: statul în picioare pentru multe ore
- Dacă suferiți de constipație cronică
- Alternanța între scaune diareice și constipație
- Greutatea la defecație
- Dietă scăzută în fibre
- Absența valvulelor venoase la nivelul plexurile venoase hemoroidale (1, 2)
Pentru o mai bună înțelegere a hemoroizilor și a tratamentului care se poate aplica, este important de reținut faptul că ei se pot clasifica în:
- Hemoroizi externi: astfel de hemoroizi se pot exterioriza, fie doar în momentul defecației, fie permanent, asociind o serie de simptome specifice
- Hemoroizi interni: plexurile venoase hemoroidale se dilată în interiorul canalului anal și nu se exteriorizează
- Prolaps: hemoroizii se află în afara canalului anal (1)
Hemoroizii interni se mai pot clasifica și altfel, în funcție de gradul lor de evoluție și de exteriorizare din canalul anal în momentul defecației:
- Hemoroizi de gradul 1: nu se exteriorizează (neprocidenți)
- Hemoroizi de gradul 2: Procidenți Intermitent după defecație, dar spontan reversibili după defecație. După defecație aceștia pătrund singuri înapoi în canalul anal.
- Hemoroizi de gradul 3:Procidenți ireductibili spontan, dar reductibili manual prin taxis (pot fi introduși înapoi în canalul anal cu degetul)
- Hemoroizi de gradul 4: Procidenți și ireversibili spontan sau prin taxis (prolaps hemoroidal permanent). Acestia rămân exteriorizați și nu pot fi introduși înapoi. (1, 2)
Cum știu ce fel de hemoroizi sufăr?
Hemoroizii externi și interni au o simptomatologie anume după care îi puteți diferenția, după cum urmează.
Hemoroizi externi
- Aceștia pot fi mult timp asimptomatici
- Senzație de jenă ușoară la defecație
- Prurit (mâncărime) în zona ano-genitală
- Durere
- Există risc de coagulare și formarea de tromboze (1, 2)
Hemoroizi interni:
- Acești hemoroizi sunt însoțiți de sângerări frecvente
- Sângerările apar de obicei după scaun, la suprafața acestuia
- Sângerările pot fi frecvente și pot conduce către anemie severă
- Dureri (1, 2)
Cum se pot diagnostica hemoroizii ?
Dacă suspicionați că aveți hemoroizi, de orice fel, este important să apelați la un medic pentru a putea începe un tratament cât mai curând și pentru a evita posibile complicații sau intervenții chirurgicale.
Astfel, una dintre cele mai importante și simple manevre de efectuat, mereu recomandată, este tușeul rectal. Deși poate puțin incomodă pentru pacient, palpând se pot simți venele dilatate sau dacă există alte anomalii la nivelul canalului anal.
Alte investigații imagistice ce se pot realiza pentru identificarea hemoroizilor, sunt:
- Anoscopia: medicul curant va introduce un anoscop, un tub iluminat, la nivelul canalului anal pentru a putea vizualiza orice anomalie existentă la nivelul mucoasei.
- Sigmoidoscopie: folosește același principiu ca și anoscopia, doar că această metodă poate vizualiza mai mult, însemnând canalul anal și porțiunea de colon sigmoid.
- Colonoscopie: în funcție de fiecare pacient, se poate recomanda colonoscopia care are posibilitatea de a vizualiza întreg colonul, observând orice posibilă anomalie, sângerare ocultă, polipi sau formațiuni tumorale (1, 2, 3)
Aceste intervenții deși pot fi inconfortabile pentru pacient, au o mare acuratețe și pot vizualiza corect o posibilă anomalie. Acestea se fac fără anestezie. (3)
Cum se pot trata hemoroizii ?
Hemoroizii au diverse opțiuni de tratament, în funcție de simptomatologia lor și de gradul de evoluție. (1, 2)
Este foarte important atunci când se dorește tratarea hemoroizilor să avem:
- Regim igieno-dietetic cu o alimentație bogată în fibre vegetale și evitarea condimentelor și al alcoolului
- Necesită o igienă extrem de riguroasă a regiunii perianale
- Combaterea constipației este un element foarte important pentru a putea evita sângerările și durerile ce apar la defecație.
- Tratamentul bolilor asociate atunci când există, de tipul diabetului zaharat hipertensiunii arteriale etc. (4)
Tratatmentul medicamentos poate fi alcătuit din:
- Antiinflamatoare: acetaminofenul, ibuprofenul și aspirina
- Creme sau unguente cu corticosteroizi eliberate pe bază de rețetă (2, 4)
Este important de luat în considerare faptul că nu toate tipurile de hemoroizi se pot trata prin tratament conservator acasă, ci doar în funcție de gradul lor de evoluție.
Astfel pentru tratamentul conservator se încadrează:
- hemoroizii asimptomatici
- hemoroizii de gradul 1: nu se exteriorizează (neprocidenți)
- hemoroizii de gradul 2: Procidenți intermitent după defecație, dar spontan reversibili după defecație.
Există și situații în care aceștia se vor vindeca de la sine, un rol extrem de important fiind jucat de către alimentație, deoarece un scaun tare va favoriza și mai mult formarea de dilatații venoase, sângerări la trecerea prin canalul anal și implicit durere. (1, 2)
Un bol fecal de consistență mărită poate crea anxietate pacientului, ducând astfel la frica de defecație din cauza durerii și a sângerărilor.
Remedii pentru tratarea hemoroizilor acasă:
- Băi călduțe: acestea pot ajuta la calmarea iritațiilor provocate de efortul defecației și al durerii
- Băi de șezut: puteți încerca aceste băi pentru aproximativ 20 de minute după fiecare efort la defecație depus
- Comprese reci: puteți aplica comprese cu gheață sau comprese reci la nivelul regiunii anale pentru a calma durerea și tumefierea zonei (umflarea). Acestea sunt considerate a fi un tratament extrem de eficient. Însă, aveți grijă să nu aplicați niciodată ceva înghețat direct pe piele. Înfășurați gheața într-un prosop.
- Aloe vera: deși nu există încă dovezi că aloe vera poate trata boală hemoroidală, aceasta poate însă cu siguranță să calmeze afecțiuni ale pielii, precum cele de natură inflamatoare, reducând astfel iritația. Aveți însă grijă să nu fiți alergic la aloe vera.
- Purtați îmbrăcăminte lejeră din bumbac: schimbarea hainelor strâmte sau a celor din poliester poate ajuta în reducerea iritației de la nivelul zonei anale.
- Evitați să folosiți în spălarea hainelor detergenți parfumați sau balsam pentru rufe pentru a nu favoriza iritația suplimentară.
- Uleiul de cocos: este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și analgezice puternice, ce pot ajuta în reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi.
- Analgezice: pentru calmarea durerii (4)
Deși aceste metode pot ajuta în reducerea durerii, a inflamației, a mâncărimii anale, ele nu vor ajuta pe durată foarte lungă dacă nu alegeți să schimbați ceva, atunci când se poate acest lucru.
Aceste măsuri sunt, de obicei, temporare și va trebui să mergeți al un consult. (4)
Este extrem de important să aveți grijă la alimentația pe care o adoptați, pentru a putea avea un bol fecal cât mai fluid sau moale, astfel încât să nu irite suplimentar regiunea anală. (1, 2, 4)
Pentru celelalte tipuri de hemoroizi, respectiv gradul 3 și gradul 4, adesea se apelează la tratamentul chirurgical:
- Hemoroidectomie prin excizie: este una dintre cele mai eficiente tehnici de îndepărtare a hemoroizilor simptomatici. Are însă o recuperare mai dureroasă ce poate dura până la câteva săptămâni și se aplică de obicei în cazurile grave în care alt tratament nu a funcționat.
- Capsarea hemoroizilor: are scopul de a reduce fluxul sanguin către plexurile venoase hemoroidale. Aceasta tehnică are o recuperare mai ușoară, însă șansele de recidivă sunt mai mari.
- Scleroterapia: această tehnică constă în injectarea unei substanțe la nivelul hemoriizilor, întărind astfel pereții vaselor și micșorându-i.
- Coagulare în infraroșu: Această tehnică utilizează lumina infraroșie cu scopul de a descompune țesutul lezat din cavitatea anală, reducând astfel fluxul de sânge ce ajunge către hemoroizi. (2, 4)
Recomandări:
Cu toate că hemoroizii reprezintă o problemă cu care se confruntă marea parte a populației este foarte important de luat în considerare faptul că alimentația și sedentarismul pot fi factori extrem de importanți și care trebuie luați în considerare.
Astfel se recomandă consumul de fibre, legume, fructe, evitarea de condiment și alcool, astfel încât sa tratati constipația. Constipația este una dintre principalele cauze care poate să agraveze boala hemoroidală și care poate să creeze durere în momentul defecației.
Trebuie să fiți conștienți de faptul că cu cât dieta voastră va fi una mai greșită și nu veți face exerciții fizice, cu atât scaunele pot să fie mai rare și de o consistență mult mai mare care vor duce la sângerare și durere la defecație. În acest context apare și frica de defecație.
Dacă sunteți deja într-un stadiu mai avansat, se recomandă să apelați la un medic pentru a putea începe cat mai repede un tratament.
2. Hemoroizii, link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-hemorrhoids-basics
3. Hemorrhoids and what to do about them, link: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them
4. Remedii la domiciliu pentru hemoroizi, link: https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-hemorrhoids#home-remedies
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hemoroizi trombozati si durerosi
- Hemoroizi
- Hemoroizi
- Hemoroizi externi
- Ganglion in zona anusului
- Hemoroizi?
- Hemoroizi?
- Hemoroizi
- După operatie hemoroizi e mai rau ca inainte