Hărți corporale ale halucinațiilor, create de psihologii britanici

©

Autor:

Hărți corporale ale halucinațiilor, create de psihologii britanici
Psihologii de la Universitatea din Leicester au creat, pentru prima dată, hărți corporale ale senzațiilor care apar în timpul halucinațiilor la persoanele care suferă de psihoză. Studiul oferă cele mai extinse date descriptive obținute până în prezent despre sentimentele care apar în timpul halucinațiilor.
Deși a existat o mare variație în localizarea sentimentelor între participanți, pentru fiecare individ sentimentele au fost concentrate în mod recurent în anumite zone ale corpului. În timpul unei revizuiri sistematice a cercetărilor existente, oamenii de știință au găsit indicatori ai contribuțiilor pe care simțurile, emoțiile și sentimentele multiple le pot aduce la halucinații.

„Am dezvoltat o metoda nouă, dar simplă, a experienței senzoriale neobișnuite (MUSE) pentru a investiga aceste caracteristici în continuare. Hărțile MUSE implică documentarea halucinațiilor din viața de zi cu zi și includ cartografierea corpului. Gama de sentimente din corp și din jurul corpului (în spațiul peripersonal) a fost deosebit de interesantă. Participanții au descris adesea că metoda i-a ajutat să împărtășească experiențe greu de exprimat în cuvinte”, a explicat autorul studiului, Katie Melvin, de la Departamentul de Neuroștiință, Psihologie și Comportament de la Universitatea din Leicester.

Participanții la acest studiu au fost rugați de către echipa de cercetare să documenteze prospectiv sentimentul și simțurile halucinațiilor timp de o săptămână înainte de un interviu. Metodele noi de jurnal vizual care implică desenul, scrierea și cartografierea corpului au generat 42 de hărți MUSE, care stabilesc zonele specifice de pe tot corpul și în așa-numitul spațiu peripersonal, unde participanții au experimentat senzații în timpul halucinațiilor. Studiul a constatat că halucinațiile au fost caracterizate de numeroase sentimente care apar simultan, incluzând adesea trăsături multisenzoriale, emoționale și întruchipate.

Psihoza este un termen care descrie experiențele în care un individ poate avea dificultăți în a determina ce este real și ce nu este real. Cercetările arată că psihoza este asociată cu traume, evenimente adverse de viață și stres. Psihoza poate avea efecte negative grave asupra indivizilor, inclusiv stres, lipsa somnului, retragere socială, lipsă de motivație, dificultăți în desfășurarea activităților zilnice, experiențe de discriminare și oportunități pierdute.

sursa: Science Daily
foto: University of Leicester

Data actualizare: 02-11-2021 | creare: 02-11-2021 | Vizite: 423
Bibliografie
Psychologists create body-maps of hallucinations, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211026124258.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Coșmarurile ar putea fi un indiciu timpuriu de boală autoimună
  •