Grupurile de suport

©

Autor:

Grupurile de suport
Dacă ideea unui grup de suport ne duce cu gândul la întâlnirile alcoolicilor anonimi, acest model este astăzi utilizat în contextul mai multor probleme cu care o persoană se poate confrunta: boli și afecțiuni, tulburări psihice sau evenimentele stresante de viață (divorțul, moartea cuiva drag, plecarea copiilor de acasă, pierderea unei sarcini etc).

Înscrierea într-un grup de suport se poate face în persoană sau în mediul virtual, pe forumuri, rețele de socializare sau site-uri specializate, fie ca pacienți sau persoane direct implicate într-o problemă, fie ca aparținători (rude sau prieteni ale persoanei care se confruntă cu o tulburare sau o situație dificilă).

Grupurile de suport s-au dezvoltat datorită beneficiilor pe care le oferă celor care se înscriu, dar și ca urmare a accentului tot mai mare care se pune astăzi pe rolul psihicului în susținerea vindecării bolilor somatice.

Grupul de suport versus terapia de grup

Încă de la început trebuie făcută distincția între terapia de grup și grupul de suport. Deși au câteva caracteristici comune, cele două nu trebuie să fie confundate.

Diferențele între terapia de grup și grupul de suport:
  • terapia de grup este o formă de tratament în domeniul sănătății mentale; întâlnirile din cadrul terapiei sunt conduse de un specialist (psihiatru, psihoterapeut, consilier) specializat în tematica problemelor cu care se confruntă membrii grupului; acesta îi învață strategii și metode specifice prin care să gestioneze problemele (de exemplu, într-un grup de suport pentru gestionarea furiei, psihoterapeutul îi învață pe participanți cum să își controleze furia);
  • inițiatorul unui grup de suport nu trebuie să fie cineva specializat, poate fi organizat și de o persoană care se confruntă sau s-a confruntat cu problema pe care o vizează grupul de suport; în cazul în care grupul este inițiat și gestionat de un specialist, rolul lui este de a facilita împărtășirea experiențelor, nu de a orienta grupul într-o anumită direcție sau de a oferi terapie;
  • discuțiile din cadrul terapiei de grup sunt confidențiale, în timp ce în grupurile de suport deschise din mediul online, discuțiile pot fi la vederea noilor membri sau a celor care nu fac parte din grupul respectiv;
  • un grup de suport este mai puțin structurat decât terapia de grup, fiind centrat pe crearea unui mediu securizant pentru membri, în care să își poată împărtăși experiențele.

Punctele comune ale terapiei de grup și grupului de suport:
  • ambele pot fi țintite pe o problemă specifică (de exemplu depresie post-partum, anxietate socială, abuz de substanțe etc.) sau pot fi mai generale (de exemplu îmbunătățirea abilităților sociale);
  • grupul este o resursă care poate susține procesul de recuperare, vindecare sau depășire a unui eveniment dificil de viață, indiferent că e vorba de un grup de suport sau terapie de grup. (1), (2)

Tipuri de grupuri de suport

Din perspectiva modului de întâlnire, grupurile de suport se pot organiza fie în persoană, fie pe internet sau la telefon. Întâlnirile de grup prin telefon au loc sub forma unei conferințe telefonice, avantajul fiind că pot participa persoane din mai multe zone geografice. Mult mai avantajoase din acest punct de vedere sunt grupurile de suport online, în care „întâlnirile” se petrec pe forumuri, prin email, rețele de socializare etc. Grupurile online de suport sunt apreciate pentru că oferă posibilitatea persoanelor să participe la orice oră din zi/noapte, indiferent de zona în care locuiesc.

Grupurile de suport pot fi gestionate de o persoană care nu are o pregătire profesională în acest sens sau de consilieri, psihologi, asistenți sociali etc. Unele pot fi oferite de organizații non-guvernamentale, asociații, clinici de sănătate mentală etc. În grupurile care se întâlnesc în persoană, pot fi invitate la întâlniri și persoane specializate care să vorbească despre subiecte de interes pentru nevoile grupului (medici, psihologi, asistenți sociali etc.).

O altă diferențiere se face între grupurile închise și grupurile deschise. Acestea din urmă presupun participarea liberă, persoanele se pot înscrie și retrage oricând, în timp ce grupurile închise constau într-un număr prestabilit de persoane care se pot înscrie și odată grupul format, noi persoane nu se mai pot înscrie.

Există și posibilitatea înscrierii într-un grup de suport online din străinătate, unde oferta este mult mai bogată și variată. (3), (4)

Beneficiile unui grup de suport

Deși expunerea experiențelor personale în prezența sau la vederea (în cazul grupurilor online) unor persoane necunoscute poate fi dificilă, intimidantă la început, întâlnirile sau comunicarea cu ceilalți membri are în general o serie de beneficii:
  • tendința spre izolare și stigmatizarea pot fi efecte asociate problemei cu care persoana care se înscrie în grupul de suport se confruntă; pentru unele persoane, a ști că nu sunt singurele care se confruntă cu o anumită problemă le poate ajuta să depășească mai ușor impasul sau perioada grea prin care trec sau să accepte ori să învețe să trăiască cu o anumită boală/tulburare;
  • grupul de suport oferă individului posibilitatea de a vorbi despre dificultățile cu care se confruntă, de a-și exprima emoțiile;
  • discuțiile cu ceilalți pot ajuta persoana să vadă problema cu care se confruntă dintr-o altă perspectivă; totodată, modul celorlalți de a face față problemelor îi poate oferi noi strategii, pe care nu le-a încercat sau nu le-a avut în vedere;
  • grupul de suport oferă posibilitatea de a întâlni și de a lega relații cu persoane care s-au confruntat sau trec în prezent prin probleme asemănătoare;
  • o persoană care a depășit un eveniment traumatizant sau o afecțiune (de exemplu, este supraviețuitoare a cancerului) poate împărtăși sfaturile și experiența sa celor care abia au fost diagnosticați;
  • interacțiunea cu ceilalți membri poate duce la găsirea motivației persoanei de a merge la medic și/sau de a consulta un psiholog și apoi de a urma tratamentul; pentru cei care urmează deja unul, pot discuta și compara opțiunile de tratament, împărtăși impresiile despre medicii cu care colaborează etc;
  • membrii grupului împărtășesc informații diverse legate de subiectul principal al grupului, inclusiv aspecte administrative, noutăți legislative, aspecte practice (de exemplu cum să facă față cu afecțiunea respectivă la serviciu) etc.
  • pentru rudele și apropiații celor cu probleme de sănătate, înscrierea într-un grup de suport îi poate ajuta să afle mai multe despre tulburarea respectivă, să înțeleagă mai bine prin ce trece persoana dragă, să identifice simptomele sau agravarea acestora, să învețe cum să le fie mai mult de ajutor etc. (1), (2), (3), (5)

Important! Grupul de suport nu trebuie să înlocuiască tratamentul și terapia în cazul bolilor și tulburărilor, ci este o resursă suplimentară care poate ajuta persoanele să facă față mai bine acestora.

Înainte de înscrierea într-un grup de suport

Înainte de a vă înscrie într-un grup de suport, este important să aveți în vedere câteva aspecte:
  • cât de mare este grupul?
  • este închis (participanții care se înscriu rămân aceiași până la finalul întânirilor, fără posibilitatea înscrierii altor doritori pe parcurs) sau deschis?
  • ce vechime are grupul și cine îl gestionează (este un specialist sau o persoana care s-a confruntat cu problema respectivă)?
  • cum, unde și când au loc întâlnirile?

De asemenea, trebuie să aveți în vedere dacă veți putea împărtăși cu persoane necunoscute experiențele proprii și să le ascultați pe ale celorlalți. Nu în ultimul rând este important să știți ce vă motivează să vă înscrieți într-un grup de suport și ce rezultate așteptați. Vă puteți retrage oricând dacă discuțiile de grup sau membrii acestuia nu se ridică la nivelul așteptărilor dvs și să încercați alte grupuri, până când îl veți găsi pe cel potrivit.

Data actualizare: 13-07-2020 | creare: 28-09-2016 | Vizite: 4412
Bibliografie
(1)Psychotherapy: Understanding group therapy, link: https://www.apa.org/helpcenter/group-therapy.aspx
(2)Thinking about joining a support group? Find out more here, link: https://www.depressiontoolkit.org/news/support_groups.asp
(3)Support groups: Make connections, get help, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/support-groups/art-20044655
(4)Cancer Support Groups, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/coping/adjusting-to-cancer/support-groups
(5)What are support groups?, link: https://www.breastcancer.org/treatment/comp_med/types/group
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum