Greutatea farfuriei(goale) poate influența riscul de obezitate

©

Autor:

Greutatea farfuriei(goale) poate influența riscul de obezitate

Un studiu publicat în revista PLOS ONE a descoperit că persoanele care folosesc farfurii de servire mai grele sunt mai predispuse să se servească cu porții mai mari de mâncare decât de obicei. Acest fenomen poate avea implicații serioase asupra sănătății, în special în contextul creșterii prevalenței obezității la nivel global.

 

Context

Comportamentul alimentar, inclusiv calitatea și cantitatea de alimente consumate, este influențat de diverși factori de mediu, cum ar fi dimensiunea porției, tipul de farfurie de servire și ambalajul alimentelor. Toți acești factori pot influența oamenii să mănânce mai mult decât de obicei, fără să fie conștienți de efectele acestui comportament.

 

Studiul a evaluat dacă greutatea farfuriilor de servire poate influența comportamentul alimentar. Cercetătorii au ipotezat că persoanele care folosesc farfurii mai grele sunt mai predispuse să mănânce mai mult decât de obicei, în special din cauza sensibilității lor reduse la greutate.

 

Metodologie

Studiul a inclus 51 de participanți adulți și a examinat efectul greutății farfuriei de servire asupra cantității de alimente servite. Rezultatele au arătat că participanții care au folosit tăvi mai grele s-au servit cu o cantitate semnificativ mai mare de mâncare (aproape de două ori mai mult) decât cei care au folosit tăvi mai ușoare.

 

Rezultate

În contrast cu servirea reală a alimentelor, participanții care au folosit tăvi mai grele au estimat că s-au servit cu cantități mai mici de mâncare comparativ cu cei care au folosit tăvi mai ușoare. Acest lucru susține ipoteza că farfuriile mai grele de servire influențează consumatorii să estimeze porții mai mici din cauza sensibilității lor reduse la greutate.

 

În plus, s-a constatat că participanții care au folosit farfurii mai grele preferă alimente mai nesănătoase și estimează un număr mai mic de calorii comparativ cu cei care au folosit farfurii mai ușoare.

 

Concluzii

Studiul subliniază faptul că sensibilitatea redusă la greutate, cauzată de folosirea farfuriilor de servire grele, poate crește cantitatea de alimente consumate. Acest lucru poate duce la un risc crescut de obezitate și alte boli metabolice. Pentru a promova un comportament alimentar mai sănătos, cercetătorii sugerează evitarea folosirii farfuriilor de servire mai grele decât cele standard, atât la nivel individual, cât și organizațional.


Data actualizare: 30-08-2023 | creare: 30-08-2023 | Vizite: 323
Bibliografie
Weighing heavy: Heavy serving dishes increase food serving
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0288956

Image by azerbaijan_stockers on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apa - o soluție la îndemână pentru a reduce riscul de obezitate
  • Nutriția de precizie și genetica obezității
  • Prevenția obezității începe înainte de concepție
  •