Personalitatea financiara. Ce spune relația ta cu banii despre tine
Fiecare dintre noi avem propriile noastre convingeri și credințe despre bani, ceea ce ne determină modul în care ne comportăm în relație cu banii. Când vine vorba despre echilibrul financiar este important să-ți cunoști tipul de personalitate bănească pentru a putea fi conștient de cum abordezi și răspunzi din punct de vedere emoțional în relație cu banii.
Cunoașterea tipurilor de personalități monetare existente și a celei în care te încadrezi te poate ajuta să înțelegi provocările fiecăruia și să știi ce poți îmbunătăți în relația cu banii. Te poate ajuta să cheltuieși mai puțin sau să investeși cu înțelepciune astfel încât să ai un mai bun echilibru financiar pe termen scurt și lung.
Experţii consideră că există şapte personalităţi conturate în relaţia cu banii şi este important să îţi dai seama cu care dintre ele te indentifici, conform ZF.
Iată despre ce personalităţi este vorba:
Cel obsedat să facă economii
Obsedatul de economii strânge mereu bani, care îi aduc siguranţă. Întotdeauna caută cele mai bune oferte când face cumpărături.
Provocarea: De teamă să nu piardă ceea ce are, economisește fără a-și oferi oportunitatea de a investi într-un hobby dau o activitate care i-ar putea aduce o stare de bine și fericire.
Propunere: Învață să găsești un echilibru între a economisi bani și ate bucura de viață. Ce îți dorești? Cum te vezi peste 10 ani? Ce acțiune poți face astăzi pentru a ajunge la viitorul dorit?
Cel obsedat să cheltuie bani
La polul opus, însă, este „obsedatul de a cheltui bani”, care întotdeauna cumpără lucruri care nu îi folosesc neapărat şi merge la shopping atunci când este supărat.
Provocarea: Poate cheltui excesiv, chiar și atunci când are datorii foarte mai, ceea ce poate însemna și mai multe datorii. Își poate minții familia și prietenii în legătură cu cumpărăturile pe care le face.
Propunere pentru echilibrare: Crează-ți un plan bugetar care să te ajute să îți organizezi finanțele. Care este suma totală pe care o ai într-o lună și care sunt cheltuielile. Stabilește foarte clar care sunt cheltuielile esențiale și începe să nu depășești suma propusă pentru cumpărături. Bineînțeles că achitarea unor datorii sau crearea unui fond de economii ar fi o soluți eficientă care să te ajute pe termen lung.
Obsedatul de a face bani
Cei care fac parte din această tipologie cred că viaţa este mai bună cu cât câştigă mai mult şi scopul este de a face din ce în ce mai mulţi bani.
Provocarea: Cheltuind toată energia pentru a câștiga câți mai mulți bani posibil riscă să neglijeze relațiile importante: familie, părinți, prieteni, chiar și SINE. Prioritatea în viață este creșterea averii și nu trăirea momentelor sau formarea de amintiri. Poate renunța oricând la timpul petrecut în familie, cu cei dragi dacă i se ivește o oportunitate de a-și crește veniturile.
Propunere pentru echilibrare: Recunoaște ca banii sunt o monedă de schimb, iar viața înseamnă mai mult decât bani. Oferă-ți atât ție cât și celor dragi ție oportunitatea de a fi prezent în propria viață de a vă răsfăța într-o vacanță bine meritată.
Indiferentul
Indiferentului nu prea îi pasă de bani, nu prea vrea să se gândească la bani şi încearcă din greu ca aceştia să nu îi influenţeze cele mai importante decizii din viaţă.
Provocarea: Rareori se gândește la bani și nu îi apreciază. Situația se poate complica când cei din jur observă că implicarea lor pentru situația financiară nu este apreciată deloc.
Propunere pentru echilibrare: Imaginează-ți cum ar arăta viața ta fără nici un ban? Fără bani de pâine, utilități sau strictul necesar? Implică-te și cunoaște încotro merg banii, care sunt veniturile și cheltuielile lunare și care sunt datoriile.
Năruitorul de economii
Năruitorul de economii îşi drămuieşte foarte bine banii timp de o perioadă, îi pune de-o parte, dar apoi, în mod impulsiv îşi cheltuieşti toţi banii agonisiţi.
Provocarea: Pendularea de la o extremă la alta poate fi epuizant din punct de vedere emoțional și poate ajunge frecvent la stres și dezamăgire.
Propunere pentru echilibrare: Înainte de a lua orice decizie importantă legată de cheltuielile financiare: Cum m-aș simți peste o săptămână sau două dacă aș face această cheltuială? Bineînțeles că obiectivele scrise și urmate te pot ajuta să te organizezi mai ușor.
Amatorul de jocuri de noroc
Amatorul de jocuri de noroc sau „The Gambler” îşi asumă riscuri destul de mari atunci când vine vorba de bani şi se bucură foarte mult când câştigă bani, dar se supără foarte tare atunci când îi pierde.
Provocarea: Scăparea de sub control a situației și împumutarea excesivă de bani sau cheltuirea economiilor pentru a compensa pierderile pe parcurs. Frecvent, amatorul de jocuri de noroc are pierderi bruște și devastatoare.
Propunere pentru echilibrare: O analiză sincere și matură poate face diferența în viața ta și a celor dragi. Care sunt riscurile financiare pe care ți le asumi? Cumpătarea și siguranța sunt esențiale în acest caz. Poți începe fiecare lună prin a-ți rezerva o sumă de bani pentru economi, inaninte de a lua orice decizie financiară importantă.
Îngrijoratul
Întotdeauna te îngrijorezi din cauza banilor şi oricât ai câştiga, parcă niciodată nu sunt suficienţi. Nu crezi niciodată că poţi avea libertate financiară.
Provocarea: Îngrijorarea și anxietatea excesivă îți pot umbri bucuria momentului prezent.
Propunere pentru echilibrare: Mulțumește-le banilor pe care îi ai în viața ta. Începe să discuți și despre alte teme care să nu implice bani. Poți face acest lucru singur sau împreună cu un consilier financiar sau un terapeut.
Banii sunt importanți în viața noastră. Ei reprezintă o plată pentru un bun sau un serviciu care ne face viața mai ușoară, ne împlinește o nevoie sau ne dă o stare de bine. Știind despre psihologia banilor poți avea o relație mai bună cu aceștia fără să-i lași să-ți conducă viața.
Gestionarea banilor implică conștientizare de Sine, cunoașterea locului în care vă aflați și îți permite să îți stabilești acel mindset care să te ajute să-ți atingi obiectivele.
În loc de final, îți reamintesc:
- Nici un tip de personalitate conturată în relația cu banii nu este mai bună decât alta. Este important să știi care este relați ta cu banii pentru a vedea care sunt punctele foarte și pentru a vedea ce mai este de îmbunătățit. Întrebă-te: Ce tipuri de comportament poți ”împrumuta” de la celelalete personalități astfel încât relația ta cu banii să fie una echilibrată și să îți aducă mai multe beneficii în viața?
- Tipul de personalitate în relație cu banii poate fluctua în funcție de context și situație. Poți fi foarte econom într-un domeniul al veții tale, dar foarte investitor în altul.
- Tipul de personalitate pe care îl ai în relație cu banii se poate schimba în orice moment alegi și acționezi în consecință. Nu te defini de obiceiurile financiare actuale, ci ajută-te de aceste modele pentru a vedea ce poți îmbunătăți în relația ta cu banii, astfel încât să-ți fie mai bine din punct de vedere financiar.
Articol scris inițial pentru antena3. ro. Găsiți articolul aici: https://bit.ly/33KN4FH
Editat și revizuit.