Rutine senine pentru dimineți frumoase
- Ai o rutină de dimineață pentru copil? De fapt, rutina de dimineață funcționează la tine? Ai făcut 100% din ceea ce ține de tine pentru a avea rutine senine și dimineți fumoase?
- Îți dai timp să te trezești complet și să faci ceva pentru tine înainte să se trezească copilul?
Desigur, ca întodeauna, nu există răspunsuri corecte sau greșite. Scopul acestor întrebări este să te ajute să îți dai seama care este situația în momentul prezent și pentru a face ca diminețile să fie un moment excelent pentru întrega familie.
Sunt Elena Gheoculescu, mama, soție, femeie, psiholog clinician și psihoterapeut integrativ. Astăzi o să vorbim despre cum să stabilești o rutină care să funcționeze și am să-ți povestesc și despre obiceiurile din rutina mea și a familiei mele de dimineață.
- Ridică-te înaintea copilului tău
Oferă-ți un timp în care să stai cu gândurile tale, cu tine. Conectează-te cu tine ca mai apoi să te poți conecta cu familia. Pentru mine acel moment de dimineața în care mă trezesc și scriu în jurnalul lui Mulțumesc mă umple de energie, îmi dă o stare de bine, mă ajută să vad aspectele pozitive din viața mea, mă ajută să mă concentrez asupra realizărilor și abilităților copilului meu, mă pune față în față cu mine, mă calmează și relaxează, mă ajută să îmi setez prioritățile și să am mai multă răbdare cu mine, cu copilul meu și cu familia.
Ia în considerare crearea unui ritual de dimineață care să te ajute să îți începi dimineața bine, înainte să se trezească copilul.
Fii atentă la gândurile minții despre acest obicei: Cine se trezește de dimineață cască toată ziua? sau cine se trezește de dimineață departe ajunge? Diferența dintre cele 2 este dată de ceea ce faci dimineață. Poți să te trezești de dimineașă cu mult înaintea copilului, dar uneori chiar și 10-15 minute în care să faci ceva exclusiv pentru tine pot face diferența. Meditează 10 minute, fă exerciții, stai în tăcere, spune ”mulțumesc”. Orice ai iubi și poți face în acest timp, fă-o. Copilul învață din ceea ce faci, nu doar din ceea ce spui, copilul învață din practică mai mult decât în teorie, când ești trezită, cu partea rațională a creierului activă poți să ai mai multă răbdare cu copilul tău, care poate avea partea emoțională mai activă, deci poate trece mai ușor de la o stare la alta. Încarcă-ți bateriile ca să poți fi lumină pentru ceilalți când nu au energie.
Dimineața oferi golul sau plinul tău?
- Realizează un orar vizual cu rutina de dimineață
Creați împreună un orar vizual care să includă toate lucrurile care trebuie făcute dimineața, cum ar fi: mersul la toaletă, spălatul pe dinți/față, pieptănatul, îmbrăcatul, făcutul patului, aeristul camerei, micul-dejun, ieșitul din casă. Foarte important să îți programezi timp și pentru momentul de conectare emoțională cu copilul.
După ce ai clar stabilit în minte care sunt rutinele de parcurs dimineața împreună cu copilul, ajută-l să urmeze pașii. Crează orarul vizual și pune-l undeva la vedere. S-ar putea să realizezi că este nevoie să reordonezi pașii. De exemplu: aerisirea camerei de cel mai multe ori la noi se face aproape de momentul plecării, nu imediat după trezire. Ți se întâmplă să te întrebi: Oare ce am de făcut mâine? La fel și copiii au nevoie de predictibilitate și siguranță, au nevoie să știe ceea ce urmează să se întâmple. Un orar vizual, împreună cu calmul și răbdarea ta îl va ajuta pe copil să se organizeze.
- Pregătește-te de seara
În fiecare seară îmi pregătesc hainele cu care urmează să mă îmbrac și pe cele ale copilului. Uneori îmi fac și cafeaua și o aduc în cameră pentru a nu face multă gălăgie și a deranja toată casa. Până să fac această modificare la rutină mă ”trezeam” în situația în care aparatul de cafea avea și el, la rândul lui alte nevoi care se cereau îndeplinite: golit sertarul de zaț, golit tava, pus apă sau cafea, pornit programul de curățare. Am observat că uneori în loc să mă ocup de mine, de jurnalul lui Mulțumesc, de nevoile mele începeam să fac activități prin casă: spălam chiuveta, mai așezam ceva în frigidere, etc.
- Folosește abordarea ”După...apoi”
Este unul dintre instrumentele mele preferate pentru creșterea și educarea copiilor. O folosesc inclusiv în rutina de dimineață. Rutina ”după...apoi” face minuni în casa noastră. Îl ajută pe copil să înțeleagă pașii și secvențialitatea, să primească ceea ce își dorește cel mai mult, dar să și facă ceea ce îi place mai puțin, de exemplu îmbrăcatul și spălatul pe dinți.
Copilul tău doarme suficient?
Deși pare doar o teorie, este uimitor câți copiii nu au un somn odihnitor de fapt.
- Somn odihnitor
Nu este un secret pentru nici un părinte că un copil odihnit este mai cooperant și mai dispus să accepte reguli și limite. Ca fiecare dintre noi, de altfel! Rutinele și tranzițiile de somn sunt de altfel un subiect foarte important, pe care le vom aborda într-un cadru separat.
- Conectați-vă
Dacă reușești să ai o relație bună cu tine de dimineață, cu siguranță poți face diferența și în modul de relaționare cu copilul. După ce tu ești hrănită, ai altă energie pe care o poți oferi copilului tău și te poți conecta cu el. Conectarea de dimineață este una dintre activitățile mele preferate. Putem să ne îmbrățișăm dimineața, să facem yoga pentru copiii, să ne întindem, să cântăm, să dansăm, să ne spunem cuvinte frumoase.
Sfat: Cunoaște limbajul de iubire al copilulu tău. Care este limbajul tău de iubire? Dar al copilului?
- Folosește un coronometru
Copiii au nevoie de limite, reguli și structură, chiar dacă protestează uneori acestea îi ajută să organizeze și să regleze emoțional. Folosirea unui cronometru este o altă strategie excelentă pentru a-l ajuta pe copil să se mobilizeză și organizeze în partea de dimineață când este încă adormit. Poți folosi un ceas mic, o clepsidră, un cronometru pentru a arăta cât timp le-a mai rămas pentru a finaliza o sarcină.
- Dezvoltă-ți răbdarea răbdărilor sau răbdarea răbdării răbdărilor
Am scris un articol despre cum mi-am dezvoltat eu răbdarea răbdării răbdărilor mai ales de când sunt mamă pentru a-mi ajuta copilul să fie mai calm și răbdător și am ținut 2 seminarii live cu această temă și încă mai sunt multe de spus și făcut pe această temă. Bineînțeles că nu aici este etapa finală a răbdării, mai am până la răbdarea sfinților, iar viața îmi oferă oportunități de a ajunge acolo. Inspir, expir caut o soulție și merg mai departe. Mulțumesc că astăzi am avut mai multă răbdare ca ieri sau ca acum 5 minute.
Păstrează-ți calmul și stabilește o regulă în care să te ridici din pat imediat ce sună telefonul și fără a naviga pe rețelel de socializare fără un scop anume. Stabilește-ți o pagină sau un grup care să îți ofere energie și să te încarce de dimineață, fără a fi doar un observator pasiv fără o destinație.
- Faceți weekenduri speciale
Este ideal să nu vă abateți prea mult de la rutină în weekend. Să vă asigurați că doarme suficient, dar să vă puteți bucura și de ritmul relaxat, făcând un micdejun special, să faceți clătite sau să vă uitați la desene animate împreună.
În casa noastră de obicei sâmbăta de dimineață după trezire și înainte de a pleca din cameră se cântă și se dansează. Folosim rutina de dimineață pentru a crea amintiri.
Secretul rutinelor frumoase și dimineților senine al copiilor în câte cuvinte: răbdare, repetiție și responsabilitate.
Acestea sunt cele trei cuvinte care pot face diferența dacă sunt puse în practică zilnic. La care se mai adaugă persevrență și consecvență.
Răbdare. Ai răbdare cu tine ca să poți avea răbdare cu ceilalți. Găsește cele mai bune obiceiuri pentru familia ta și apoi schimbați-le doar cu o discuție în prealabil.
Repetiție. Folosește propoziții scurte pentru a aminte: ”Spălat pe dinți”, fii consecventă și perseverentă.
Responsabilitate. Fii implicată activ și oferă-I atribuții specifice vârstei pe care le poate îndeplini.
Trips & Trick:
Ajută-l pe copil să se obișnuiască cu rutina de dimineață prin joc și joacă. Pe site-ul jucării-vorbarete.ro găsiți rutine Montessori pentru fete și băieți, dar și alte material educative care să vă ajute în acest proces.
Reține și aplică:
- Butonul de amânare îți strică diminețile. Amânarea este cealaltă față a refuzului.
- Discută cu copilul despre ce gândește, despre îngijorările din acea zi sau legate de ziua următoare.
- Discută despre faptele bune.
Dimineți senine și zâmbete! :)
Elena