Activități simple pentru îmbunătățirea atenției și concentrării
”Copilul meu nu se poate concentra la teme ”, ” se joacă câteva secunde cu un joc, apoi se joacă cu altceva”, ”Nu este deloc atent când vorbesc cu el”, ”abandonează foarte repede orice activitate începe” ți se par cunoscute aceste situații din viața cotidiană? Și copilului tău îi este greu să se greu să fie atent și să se concentreze când are o sarcină de făcut? Există întodeauna soluții!
Astăzi vom discuta despre ce putem face practic împreună cu copilul nostru astfel încât să-și dezvolte răbdarea, atenția, concentrarea. Iar odată cu el să îmbunătățim aceste abilități atât de necesare atât în copilărie cât și la vârsta adultă.
Lipsa de atenție și a concentrării la copiii
Te-ai întrebat vreodată cum apare lipsa de atenție la copiii?
Aud destul de frecvent părinți care etichetează comportamentul copiilor și pun diagnostice fără să facă o evaluare de specialitate și spun frecvent ( din pacate și în fața copiilor ) că au ADHD sau un alt diagnostic, ceea ce nu este în folosul nimănui. Acest articol nu înlocuiește mersul la un specialist, ci oferă informații și activități practice pe care le puteți face cu copilul astfel încât să fie mai atent la ceea ce se întâmplă în jurul său și să se concentreze atunci când face o activitate.
Nu toate problemele de atenție înseamnă că răspund criteriului de diagnostic ADHD, însă dacă aveți suspiciuni, mergeți la un specialist pentru o evaluare.
În special copiilor foarte mici le este foarte greu să se conecentreze un timp îndelungat asupra unei asupra unei activități și se distrag mai ușor din ceea ce fac.
Ce îl face pe copil să nu fie atent și să nu se concentreze?
- O neliniște sau o îngrijorare
- Un eveniment care s-a întâmplat și pe care copilul nu l-a putut integra, nu a înțeles ce s-a întâmplat.
- Nu a înțeles ce are de făcut sau poate sarcina pe care o are de făcut este prea dificilă pentru el în acel moment.
- O problemă fiziologică: nu vede sau nu aude bine.
- Nu este suficient provocat.
- Nu are ”rezervorul emoțional” încărcat.
- Distras de stimuli externi.
- Nu a dormit sau s-au s-a alimentat corect.
- Lipsa practicii și a exercițiului.
- Stil de învățare nepotrivit.
- O gândire negativă de tipul: ”Eu nu știu, eu nu pot ”, ”nu o să reușesc niciodată”, ”este prea greu”, ”niciodată nu înțeleg”.
- Alți factori
Ce îl face pe copilul tău să nu se concentreze?
Pentru a găsi cauza trebuie să identificăm în profunzime, uneori alături de un specialist, iar pe de altă parte să cautăm soluții, activități practice, specifice vârstei care să îi ajute pe copiii să fie mai atenți și mai concentrați.
Te-ai întrebat vreodată: oare cât ar trebui să fie atent și concentrat copilul meu la vârsta lui?
Un interval minim este dublul vârstei .
Activități simple și practice pe care le faci împreună cu copilul
Oamenii folosesc cele 5 simțuri: văz, auz, miros, gust, pipăit, pentru a cunoaște lumea și a se orienta în spațiu, ra și pentru a se simți în siguranță. Pentru ca antrenarea atenției și concentrării să se realizeze mai ușor asigură-te că folosești pe cât posibil toate cele 5 simțuri, dar și umorul, distracția și jocul. Nimeni nu este atent la ceva plictisitor și care nu îl atrage, este contra firii omenești.
Iau cu mine în valiză
Este un joc care solicită atenția participanților. Fiecare participant începe cu propoziția: ”Iau cu mine în valiză și spune un obiect care poate încape într-o valiză (adică să nu fie mai mare decît dimensiunea unei valize), următorul paricipant spune propziția de început: ”iau cu mine în valiză” , apoi spune obicetul/obiectele spuse de ceilalți participanți, urmând să mai adauge și el un obiect.
Împărate luminate cât e ceasul în cetate?
Împăratul le spune apoi câţi paşi să facă.
- pas de furnică – pas în care pui piciorul în faţa celuilalt
- mămăliga – o săritură învârtindu-se
- pas de pitic – pas mic
- peştele – o săritură în faţă
- pas de uriaş – un pas mare
- pas de rac – pas înapoi
Jucătorul care reuşeşte să ajungă primul la împărat de joc este declarat câştigător şi îi va lua acestuia locul după care jocul se reia de la început.
Simon spune
Acest „joc de copiere” simplu cere copiilor să acorde atenție instrucțiunilor. O persoană este desemnată a fi „Simon” și dă instrucțiuni precum „Simon spune ... bate-ți capul”, iar ceilalți jucători trebuie să facă acea acțiune. Cu toate acestea, dacă „Simon” emite o instrucțiune fără să spună „Simon spune” mai întâi, oricine face acțiunea este eliminat!
Copierea imaginilor
Când copiază un desen sau o imagine simplă înseamnă că trebuie să fie atent la detalii. Această activitate poate fi, de asemenea, foarte plină de satisfacții, deoarece vor avea propria lor imagine de păstrat la final!
Gătitul
Gătitul sau pregătirea gustărilor cu copiii este un mod cu adevărat util de a le arăta cum să urmeze în mod eficient instrucțiunile pas cu pas, să fie atenți și să se concentreze să pună măsurile exacte.
Exercitii de dictie
Exercițiile de dicție sau de ”încurcă limba” îi va determina pe copii să se gândească la modul în care sunt construite cuvintele și propozițiile, dar să fie și atenți la cuvintele pe care le citesc.
Blocuri de construcție
Excelent pentru coordonarea mâinii-ochi și concentrare, atenție, oferind copilului câteva elemente de construcție colorate este o modalitate distractivă de a încuraja gândirea imaginativă și, în acest proces, ajută la concentrare. Încercați să vă provocați copilul să construiască cel mai înalt turn pe care îl poate, sau să obțineți blocuri de diferite forme, astfel încât să se poată juca și să ia în considerare modul în care se pot potrivi împreună.
Jocuri de memorie
Jocurile de memorie sunt unele dintre cele mai populare activități de concentrare pentru elevi, care îi ajută să să concentreze dar să fie și atenți.
Ghici ce lipsește?
Punem în fața copilului mai multe obiecte 3-5-7, îi cerem să închidă ochii și luăm unul dintre ele și îl punem deoparte.
Ca si obiecte putem folosi diverse categorii (animale, forme geometrice, plante, insect).
Putem să folosim un text pentru a-i spune să-şi deschidă ochii, cum ar fi: „1, 2, 3, uită-te şi ghiceşte ce lipseşte”
Pe lângă atenție, acest joc dezvoltă și memoria vizuală.
Care este jocul vostru preferat?
Ce joc ați mai adăuga la această listă?
Deci, cum îl ajutăm pe copil să-și concentreze atenția?
- Mișcarea fizică.
- Crearea și respecarea unui program (rutine).
- Timp de plictiseală
- Evitarea multitaskingului
- Explorarea lumii înconurătoare
- Pauze și odihnă
- Ne jucăm, ne distrăm, râdem des.
Spor la joc la joacă!
Psih. Elena Gheoculescu