Știai că există 5 frici pe care le au majoritatea oamenilor?
Știai că frica este o emoție de bază pe care o avem cu toții și că ea este la fel de importantă ca și bucuria?
Frica este practic un mesager care ne transmite o informație. Ea ne oferă cunoaștere și înțelegere, dacă alegem să o acceptăm, fără să fugim de ea.
Știai oare că toate fricile nostre zilnice, de la cele mai mici până la cele mai mari sunt bazate doar pe 5 mari frici, pe care fiecare dintre noi le trăiește într-un mod unic?
- Frica de anihilare sau de încetare a existenței sau mai simplu spus, ”frica de moarte”. Simpla idee de a nu mai fi, de a nu mai exista, trezește o frică existențială primară, greu de controlat. Acum putem înțelege mai ușor sentimental de teamă cu care ne trezim după ce am visat că am căzut în gol sau când ne aflăm pe maginea unei prăpastii. Factori declanșatori: bolile fatale, întunericul, înălțimile, zborul.
- Frica de mutilare sau invadare a spațiului corpului. Teama de a pierde o parte a corpului sau o funcție a unui organ sau chiar de invadare a spațiului personal. De aici derivă frica de boli și unele fobii (de exemplu frica față de; insecte, păianjeni, șerpi) și alte lucruri înfiorătoare care ne pot afecta integritatea fizică.
- Frica de pierdere a autonomiei care este strâns legată de nevoia noastră de libertate. În această categorie intră teama de fi închis, imobilizat, reținuț, restricționat, copleșit, de a nu te putea mișca, de a paraliza, de a pierde controlul. Când vorbim de o frică fizică se numește claustrofobie, ea reprezintă teama noastră de a fi sufocați, restricționați, incapabili de a avea grijă de noi înșiși și de a devein dependenți de cei din jur.
- Frica de separare. Frica de abandon, de respingere, de pierdere a conexiunii/a relației, de a fi ”nedorit”/”nepoftit”, de nu fi respectat sau apreciat de cei din jur.
- Moartea psihică sau ”pierderea completă a identității de sine” și se referă la transformarea fundamental a psihicului. Tot din aceasă categorie face parte și dezaprobarea de sine, teama de a fi umilit sau de a simți rușine.
Gândește-te la diferitele etichete pe care le pui zilnic fricilor tale: frica de a vorbi în public, frica de a posta un articol sau un comentariu, frica de nu face o anumită boală, frica de a nu eșua, frica de a zbura cu avionul și încadrează-le în ierahia de mai sus și observă că indiferent de cât de multe ar fi, tot în aceste 5 categorii se încadrează.
Ai simțit vreo frică care să nu se încadreze în aceste tipuri de frici?
Sursă foto: stockfreeimages.com
ID: 18878700
Cu încredere,
Elena Gheloculescu
psiholog clinician și psihoterapeut integrativ
0726 944 677