Bâlbâiala - colecție de aplicații practice
Din culisele cabinetului sau ce materiale folosesc eu pentru a-i ajuta pe copiii cu balbism .
Bâlbâiala - Colecție de aplicații practice - realizată de două specialiste cu o vastă experiență în domeniu: Laura Hărdălău și Adelina Pup. Un programul terapeutic destinat copiilor cu balbism apărut la Oradea, editura Primus, în anul 2013, ce conține o broșură cu 53 de jocuri teraputice, 6 table de joc, cartonașe motivaționale și un zar.
Bâlbâiala reprezintă vorbirea ce nu urmează ritmul și fluența normală, convențională. Aceasta este caracterizată prin ezitare, repetiția sacadată și prelungirea involuntară a unor cuvinte, silabe sau sunete, precum și pauze și blocaje involuntare în mijlocul pronunției.
Acest program terapeutic ajută specialistul/părintele să pătrundă în lumea magică a copilului, facilitând îmbunătățirea vorbirii. Autoarele pun la dispoziție mai multe variante de utilizare a jocurilor, în funcție de gradul de cooperare al copilului.
Broșura este repartizată pe patru niveluri de dificultate, fiecare urmărind anumite obiective și detaliind care este mesajul pe care îl transmitem copilului. Spre finalul broșurii sunt oferite câteva sugesti foarte utile pentru îmbunătățirea ritmului vorbirii la copiii cu balbism. Printre ele se numără:
- Copilul este un foarte bun cititor al expresiilor emoționale, de aceea este foarte important atunci când vorbim cu el să avem o expresie emoțională relaxată, calmă.
- Copilul să fie ascultat cu atenție, atunci când acesta vorbește, să i se răspundă rar și într-un mod relaxat.
- Copilul are nevoie de o atmosferă caldă, primitoare, unde să i se permită să vorbească, să întrebe, fiind încurajat în acest sens.
La final sunt oferite variante de poezii terapeutice care sporesc gradul de interacțiune socială, cresc stima de sine, diminuează comportamentul opozant sau agresiv.
Această colecție de aplicații practice reprezintă oportunitatea de dezvoltare a respirației diferențiate și de formare a unui ritm de vorbire cursiv. Starea de spirit pe care o introduce suportul imagistic al fiecărei planșe este de curiozitate, încredere, joacă, petrecere, sărbătoare și muncă în echipă.
Ceea ce îmi place la acest program terapeutic este varietatea de jocuri care pot fi folosite utilizând aceeași planșă, ceea ce oferă o nouă sursă de activitate pe viitor sau o alternativă care sporește implicarea emoțională a copilului.
Copiii sunt foarte încântați când ne jucăm aceste jocuri, singura nemulțumire a acestora fiind că ședința s-a terminat și că nu ne mai putem juca până la întâlnirea următoare. Aceștia sunt foarte încântați când aud că pot găsi această colecție pe situl: jucarii-vorbarete.ro .
Instrucțiunile și explicațiile oferite în broșură sunt pe înțelesul tuturor, ceea ce o face accesibilă pentru publicul larg. Atenția acordată detaliilor planașelor îi oferă o notă de originalitate și actualitate.
Balbismul este o tulburare frecventă la copii, însă îmbinând terapia logopedică cu psihoterapia se poate realiza un ritm simplu de respirație fără efort, se poate realiza o asociere corectă a respirației cu pronunția, forma un ritm de vorbire cursiv, se poate relaxa organismal, se poate scădea anxietatea legată de momentul vorbirii, ameliora ritmului vorbirii prin creşterea stimei de sine, diminua comportamentele de evitare, creşte gradul de interacţiune socială și vorbirea poate fi adusă către un control inconștient și involuntar.
În loc de încheiere, aș vrea să prezint câteva personalități care se bâlbâie sau s-au bâlbâit în trecut, fapt ce indică multitudinea de profesii pe care le pot avea cei care se bâlbâie. Printre acestea se numără:
* Șefi de guvern sau de stat: Winston Churchill, King George VI, împaratul Claudius;
* Scriitori: Lewis Carroll, Margaret Drabble;
* Compozitori: Andrew Lloyd Webber;
* Oameni de știință: Steven Hawking, Charles Darwin;
* Actori: Marilyn Monroe, James Earl Jones, Rowan Atkinson, Bruce Willis, Julia Roberts, Hugh Grant;
* Cântăreți: "Scatman", Gareth Gates, Carly Simon;
* Prezentatori: Martyn Lewis, Nicholas Parsons;
* Sportivi: Tiger Woods.
Dacă doriți să vă procurați și voi această colecție de aplicații practice o găsiți în magazinul Jucarii vorbarete, alături de multe alte jocuri educative,materiale practice, eficiente și distractive prin care se urmărește implicarea copiilor în corectarea pronunției și dezvoltarea emoțională.