ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

IERTAREA - Balsam pentru suflet!

IERTAREA - Balsam pentru suflet!
Autor: Elena Iamandi
Dacă ești dispus să participi la procesul iertării, cred că vei fi capabil să te eliberezi de furie, resentimente, amărăciune, precum și de toate modelele comportamentale autodistructive care însoțesc aceste sentimente. Chiar dacă există o tradiție în familia ta în ceea ce privește mânia și amărăciunea, nu ești obligat să o transmiți mai departe copiilor și nepoților tăi.

Resentimentele și furia nu dispar ca prin minune. O femeie furioasă poate divorța, își poate lua copii și se poate muta în alt oraș; poate să se recăsătorească și să înceapă o nouă viață, într-un alt oras, o altă țară. Dacă nu iartă poate avea sentimete recurente legate de problema ei. Se poate întâmpla ca și copii să fie afectați la rândul lor de aceleși sentimete recurente, ce le vor afecta relația viitoare și viața emoțională pentru mulți ani.

Dr. Kaufman crede că, dacă cineva iartă, se maturizează ca persoană, fiind capabilă de iubire, de acte de curaj și de iubire pentru cei din jur. Cum ar fi pentru tine să aduci iubire și blândețea în viața ta? Cum ar fi să te eliberezi de bagajul furiei și resentimentelor?


Un profesor i-a dat fiecărui student ca temă pentru lecția de săptămana viitoare sa ia o cutie de carton si, pentru fiecare persoana care ii supară, pe care nu pot sa o sufere si va trebui să o ierte, să pună în cutie câte o piersică, pe care să fie lipită o etichetă cu numele persoanei respective. Timp de o saptamană, studentii au avut obligatia să poarte permanent cutia cu ei: în casa, în masina, la lecții, chiar și noaptea să și-o pună la capul patului.

Studenții au fost amuzați de lecție la început și fiecare a scris cu ardoare o mulțime de nume, rămase în memorie încă din copilarie. Apoi, încetul cu încetul, pe măsură ce zilele treceau studenții adaugau nume ale oamenilor pe care îi întalneau și care considerau ei ca au un comportament de neiertat. Fiecare a început să observe că devenea cutia din ce în ce mai grea.

Piersicile așezate în ea, la începutul săptamânii, începusera să se descompună într-o masă lipicioasă, cu miros dezgustator si stricaciunea se întindea foarte repede si la celelalte. O problema dificila mai era si faptul ca fiecare era dator să o poarte permanent, să aiba grija de ea, să nu o uite prin magazine, în autobuz, la vreun restaurant, la intalnire, la masa, la baie, mai ales că numele și adresa fiecarui student, ca și tema experimentului, erau scrise chiar pe piersici. În plus, cartonul cutiei se stricase și ea ajunsese într-o stare jalnica: cu mare greutate mai putea sa facă față sarcinii sale.

Fiecare a înțeles foarte repede și clar lecția pe care a încercat sa le-o explice profesorul, când s-au revazut după o săptămână – și anume, că acea cutie pe care o căraseră cu ei o săptămână întreagă nu a fost decât expresia greutății spirituale pe care o purtăm cu noi, atunci când strângem în noi ură, invidie, răceală față de alte persoane.

De multe ori credem că a ierta pe cineva este un favor pe care i-l facem acelei persoane. În realitate însă, acesta este cel mai mare favor pe care ni-l putem face chiar nouă înșine.


În cutia ta câte piersici sunt?! Și ce ai de gând să faci cu ele?!…


Iertarea nu este pentru cei slabi, fiindcă necesită efort. Totuși dacă nu te dai bătut, iertarea îți poate oferi recompense de nebănuit. Te aștept cu drag în cabinet dacă vrei să înveți cum să dăruiești iertare.



Elena Iamandi, Psiholog Clinician