Gazdă intermediară a SARS-CoV-2 ar putea fi pangolinul, nu șarpele
Două studii recente sugerează că gazda intermediară a virusului SARS-CoV-2 este șarpele și că o proteină importantă din structura noului coronavirus prezintă similarități cu o proteină HIV-1. Totuși, un alt studiu invalidează ambele ipoteze și susține că pangolinii ar fi gazda intermediară între liliac și om.
Unul din studiile recente care au analizat genomul viral al SARS-CoV-2 sugerează că șarpele ar fi gazda, deși până acum se cunoștea că doar mamiferele și păsările pot fi infectate de noul coronavirus. Între timp, un studiu a comparat secvențierea proteinelor responsabile de intrarea virusului în celulele gazdei, la noul coronavirus și la HIV-1 iar rezultatele au arătat similarități. Totuși, Yang Zhang și alți cercetători au vrut să facă o analiză mai completă și mai atentă a secvențierii.
Față de studiile anterioare, aceștia au utilizat baze mai largi de date și metode mai precise pentru a analiza noul coronavirus. Rezultatele au arătat că 4 segmente de secvențiere ar putea fi întâlnite și la alte coronavirusuri, inclusiv la coronavirusul care infectează liliacul.
După identificarea unei erori de analiză care sugera că șarpele este gazda intermediară, echipa de cercetători a descoperit că secvențele proteice și ADN din țesutul pangolinilor sunt asemănătoare cu cele ale SARS-CoV-2. Secvențele proteice din plămânii pangolinilor infectați erau identice în proporție de 91% cu cele ale coronavirusului la om. Mai mult, domeniul de legare al receptorului proteic al coronavirusului pangolinilor era diferit doar prin 5 aminoacizi, în comparație cu SARS-CoV-2. Între proteinele coronavirusului la liliac și la om s-au observat 19 diferențe. Rezultatele indică faptul că cea mai probabilă gazdă intermediară a SARS-CoV-2 este pangolinul, deși ar putea exista mai multe gazde intermediare.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Care sunt persoanele care prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări de gust sau miros din cauza COVID-19?
- Sportivii tineri prezintă rar simptome persistente de COVID-19, constată un studiu amplu
- Vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor: reacțiile de hipersensibilitate la vaccin, studiate de cercetători
- Cea mai bună mască textilă ar putea fi o combinație de două materiale
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Perioada „critica” covid ??
- Covid-19 după TBC
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Vitiligo si coronavirusul
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?