Care sunt persoanele care prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări de gust sau miros din cauza COVID-19?
©
Autor: Domșa Dariana
Persoanele care consumă frecvent alcool, împreună cu oamenii fumători, precum și persoanele de sex feminin (indiferent dacă fumează sau nu), prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări ale gustului sau mirosului din cauza noului COVID-19, indică un studiu recent. Studiul a indicat, de asemenea, faptul că tulburările de miros sau gust induc un răspuns umoral puternic.
În studiul actual au fost incluse trei cohorte din populația generală. Prima a fost o cohortă generală de adulți care a inclus peste 215.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani. A doua cohortă de studiu, denumită E3N / E4N, a inclus aproximativ 113.000 de participanți, dintre care 90.000 au fost recrutați pentru o urmărire pe internet, iar al treilea grup a inclus o cohortă nutrițională bazată pe populație generală, care a inclus 170.000 de participanți.
Toți participanții la studiu au răspuns la două chestionare electronice auto-administrate. Participanții au furnizat, de asemenea, probe auto-prelevate de pete de sânge uscat (DBS) pentru testarea serologică, pentru a identifica pacienții care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2. Datele privind consumul de alcool, statutul de fumat și indicele de masă corporală (IMC) au fost extrase și considerate variabile binare. Testul imunosorbent legat de enzime (ELISA) a fost utilizat pentru a detecta anticorpi anti-SARS-CoV-2 (IgG) împotriva domeniului S1 al proteinei spike (S), împreună cu proteina nucleocapsidă (NP), în unele cazuri.
Dintre cei peste 93.600 de participanți care au completat ambele chestionare și au fost invitați să efectueze un DBS, 3.439 au fost incluși în studiu. Dintre participanții recrutați, 750 au raportat tulburări de gust și miros. Statutul de fumător sau de consumator de alcool (a cel puțin două băuturi pe zi), împreună cu sexul feminin, au fost asociate cu o probabilitate mai mare de tulburări de gust și miros. Participanții cu vârsta de 30, 50, 60 sau 70 de ani au prezentat o probabilitate mai mare pentru astfel de tulburări, în comparație cu adulții cu vârsta de 40 de ani.
sursa. News Medical
foto: Crystal Eye Studio / Shutterstock.com
În studiul actual au fost incluse trei cohorte din populația generală. Prima a fost o cohortă generală de adulți care a inclus peste 215.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani. A doua cohortă de studiu, denumită E3N / E4N, a inclus aproximativ 113.000 de participanți, dintre care 90.000 au fost recrutați pentru o urmărire pe internet, iar al treilea grup a inclus o cohortă nutrițională bazată pe populație generală, care a inclus 170.000 de participanți.
Toți participanții la studiu au răspuns la două chestionare electronice auto-administrate. Participanții au furnizat, de asemenea, probe auto-prelevate de pete de sânge uscat (DBS) pentru testarea serologică, pentru a identifica pacienții care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2. Datele privind consumul de alcool, statutul de fumat și indicele de masă corporală (IMC) au fost extrase și considerate variabile binare. Testul imunosorbent legat de enzime (ELISA) a fost utilizat pentru a detecta anticorpi anti-SARS-CoV-2 (IgG) împotriva domeniului S1 al proteinei spike (S), împreună cu proteina nucleocapsidă (NP), în unele cazuri.
Dintre cei peste 93.600 de participanți care au completat ambele chestionare și au fost invitați să efectueze un DBS, 3.439 au fost incluși în studiu. Dintre participanții recrutați, 750 au raportat tulburări de gust și miros. Statutul de fumător sau de consumator de alcool (a cel puțin două băuturi pe zi), împreună cu sexul feminin, au fost asociate cu o probabilitate mai mare de tulburări de gust și miros. Participanții cu vârsta de 30, 50, 60 sau 70 de ani au prezentat o probabilitate mai mare pentru astfel de tulburări, în comparație cu adulții cu vârsta de 40 de ani.
sursa. News Medical
foto: Crystal Eye Studio / Shutterstock.com
Data actualizare: 08-02-2022 | creare: 08-02-2022 | Vizite: 359
Bibliografie
Women, smokers and drinkers more likely to develop taste or smell disorders from COVID, link: https://www.news-medical.net/news/20220206/Women-smokers-and-drinkers-more-likely-to-develop-taste-or-smell-disorders-from-COVID.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- COVID-19: Ghidurile de tratament al bolnavilor cu semne de infarct miocardic acut
- Riscul de inflamație cardiacă după vaccinarea cu Pfizer-BioNTech: mai puțin de două cazuri raportate la peste 100.000 de persoane
- Mortalitatea cauzată de COVID-19, factor determinant pentru stabilirea incidenței reale a cazurilor de infectare
- Modul în care organismele umane s-au adaptat la coronavirusuri, studiat de cercetători
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Testat pozitiv cu covid 19
- Pana cand apar simptome covid?
- Am antecedente post Covid.Sunt înmărmurit.
- Presiune cerebrala post covid, posibil edem cerebral
- Gust si miros diminuate (covid 19)
- Covid la varstici si coenzima Q10
- Infecție covid 19.