Fungii care trăiesc la nivel intestinal influențează starea de sănătate, dar și diverse afecțiuni

©

Autor:

Fungii care trăiesc la nivel intestinal influențează starea de sănătate, dar și diverse afecțiuni

Rolul bacteriilor în sănătatea digestivă a primit multă atenție în ultimii ani. Însă o nouă cercetare realizată la University of Utah Health arată că fungii au un rol importanți atât în sănătate, cât și în diverse patologii.


Experimentele pe șoareci arată că în mod normal sistemul imun ține fungii sub control, acționând asupra lor când microorganismul trece într-o stare ce ar putea cauza leziuni. Când sistemul imun este dereglat crește riscul apariției unor boli.


„Fungii au fost studiați mult prea puțin, în parte pentru că sunt semnificativ mai puțin numeroși decât bacteriile. ”, explică June Round, autorul principal al studiului. Echipa de cercetători a observat că un fung numit Candida albicans (fung principal din tubul digestiv) a declanșat cel mai puternic răspuns imun.


Investigații ulterioare au arătat că anticorpii s-au legat doar de forme elongate ale fungilor, numite hife, mai precis la nivelul adezinelor care ajută microorganismele să adere la suprafețe și să devină invazive. Rezultatele arată că răspunsul normal dat de anticorpi inhibă apariția patologiilor prin recunoașterea formei dăunătoare a fungului, cea de hifă.


Un vaccin investigat ca remediu împotriva infecțiilor fungice a declanșat o reacție imună contra adezinelor similară cu reacția pacienților cu boală Crohn. Când li s-a inoculat vaccinul, șoarecii cu predispoziție pentru boli inflamatorii intestinale au avut un risc mai mic să dezvolte aceste afecțiuni.


În prezent se investighează dacă vaccinurile ar putea ameliora bolile inflamatorii intestinale la oameni și dacă aceeași abordare poate fi aplicată mai larg pentru a modela alte grupuri de microorganisme intestinale. Scopul este de a exploata interacțiunile cu speciile comensale de microorganisme și cu sistemul imun al gazdei pentru a extrage produse microbiene terapeutice.


Sistemul imun luptă cu infecțiile eliminând microorganismele invazive. În acest caz, fungii beneficiază de pe urma interacțiunii lor cu anticorpii. Reacția imună face ca fungii să treacă dintr-o stare invazivă în cea în care se reproduc prin înmugurire.


În concluzie sistemul imun constrânge Candida albicans să se dezvolte în forma cea mai puțin patogenică, ceea ce arată cum comunicarea dintre gazdă și microorganisme poate fi prietenoasă, iar beneficiile există de ambele părți.


Data actualizare: 19-07-2021 | creare: 19-07-2021 | Vizite: 1257
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum influențează vinul roșu riscul de afecțiuni cardiovasculare?
  • Microbiomul pielii rămâne stabil în timp, în ciuda unor variații externe
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum