Fumatul „la mâna a treia”, la fel de periculos ca fumatul pasiv

©

Autor:

Fumatul „la mâna a treia”, la fel de periculos ca fumatul pasiv
Un studiu al cercetătorilor de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley al Departamentului de Energie al SUA a identificat fumatul „la mâna a treia”, definit drept expunerea la fumul de țigară rezidual care contaminează spațiile interioare, ca un pericol potențial pentru sănătate.
Studiul actual demonstrează faptul că nivelul substanțelor toxice din spațiile interioare în care s-au fumat țigări perioade prelungite pot depăși nivelurile considerate de risc, ceea ce poate expune la riscuri pentru sănătate nefumătorii care trăiesc în aceste spații.

Studiul, publicat în revista Environmental Science & Technology, reprezintă o continuare a unei cercetări anterioare, în cadrul căreia cercetătorii au descoperit că nicotina eliberată în urma fumatului sau chiar a utilizării țigărilor electronice se absoarbe în suprafețele interioare, iar ulterior poate interacționa cu un compus din aerul interior (acid azotic) pentru a forma compuși cancerigeni. Astfel de compuși, numiți nitrozamine specifice tutunului (TSNA), se formează în mod constant pe suprafețele interioare, chiar și după stoparea fumatului în încăpere.

În cadrul studiului, cercetătorii au integrat informațiile din cercetări publicate anterior de către alți cercetători cu rezultatele propriilor studii, pentru a realiza estimări realiste ale dozelor zilnice de TSNA la care sunt expuși oamenii care trăiesc în locuințe în care se fumează. Cercetătorii au estimat cantitatea de particule de TSNA inhalate sau ingerate, cât și expunerea cutanată (prin contactul pielii cu obiecte contaminate) la aceiași compuși.

Studiul a constatat că expunerea cumulată, prin toate cele trei căi, la nitrozamine specifice tutunului, poate fi periculoasă pentru om, contribuind la un risc mai mare de cancer. În mod surprinzător, expunerea cutanată, studiată insuficient în cercetări anterioare, are o contribuție cel puțin la fel de mare ca inhalarea sau ingerarea la creșterea nivelurilor de TSNA.

„Descoperirile noastre ilustrează impactul pe care fumatul la mâna a treia îl are asupra sănătății. În continuare, cercetarea se va axa pe explorarea mecanismelor care determină efectele adverse, cât și pe identificarea unor strategii de stopare a problemei”, declară co-autorul Neal Benowitz, profesor la Universitatea din California, San Francisco.

sursa: News Medical
foto: Mumemories/iStock

Data actualizare: 18-08-2022 | creare: 18-08-2022 | Vizite: 372
Bibliografie
Study offers more quantitative insights into long-term health risks of thirdhand smoke exposure, https://www.news-medical.net/news/20220815/Study-offers-more-quantitative-insights-into-long-term-health-risks-of-thirdhand-smoke-exposure.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inteligența artificală, utilizată pentru a ghici vârsta biologică a fumătorilor
  • Fumatul unui număr mic de țigări, aproape la fel de dăunător ca fumatul exagerat
  • Consumatorii de tutun „fără fum” prezintă riscuri mai mici de boli cardiovasculare decât fumătorii de țigări
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum