Fumatul in compania sefului poate fi avantajos
Data publicării: 07-03-2007
/Gazeta Wyborcza, preluat de Courrier International/ Varsovia /Rompres/ - Desi fumatul reprezinta o amenintare la adresa sanatatii, acest viciu - sau sa ii spunem, mai neutru, obicei - se poate dovedi avantajos. Aceasta este parerea psihologului Grzegorz Pochwatko, din cadrul Academiei de Stiinte a Poloniei. ""Mai intai, este vorba de o activitate ciclica, ce se desfasoara intr-un loc bine delimitat, fumoarul. Probabilitatea de a intalni, acolo, diverse persoane influente este mai ridicata decat in alte parti. Or, tocmai de aceste persoane poate depinde cariera noastra"", explica el, citat de Katarzyna Pawlowska, semnatara articolului publicat, recent, in cotidianul polonez Gazeta Wyborcza si preluat de saptamanalul francez Courrier International.
O intalnire intr-un fumoar este mai putin oficiala decat intr-un birou si se supune intr-o mai mica masura ritualului ierarhic in vigoare in intreprindere. ""Situatia este incarcata de placere: este un moemnt de destindere, in care iti poti trage sufletul. Apoi, iti dai seama ca, la urma urmei, vorbim - cu totii - mai mult sau mai putin despre aceleasi lucruri, caci preocuparile noastre sunt foarte apropiate. Gratie acestui lucru, este mult mai usor sa faci intalniri si sa legi relatii"", adauga psihologul.
Prin urmare, tigara ne-ar facilita avansarea? ""Da, dar cu conditia ca factorii de decizie /in acest sens/ sa fie si ei fumatori"", atenueaza Grzegorz Pochwatko. Caci ne putem imagina si o situatie inversa, in care directiunea ar uri fumatorii. In acest din urma caz, fiecare pauza de fumat ar fi - in mod inevitabil - resimtita ca o pierdere de timp, inutila, chiar daca, potrivit legii, avem dreptul sa facem pauze in munca.
Dar ce sa facem atunci cand seful nostru ne promite o crestere salariala in cazul in care vom renunta la fumat? ""Ar trebui sa o facem pentru noi insine, nu pentru un sef. Si, uneori, acest gen de promisiuni poate ascunde comportamente discriminatorii. El se rezuma la aceasta: "nu renunti la fumat, atunci risti sa iti pierzi locul de munca". Astfel formulat, acest targ poate avea un gust amar"", afirma el. Aceasta promisiune poate constitui, de asemenea, un fel de test de fidelitate fata de intreprindere. Luna de luna, superiorul ierarhic observa reactiile subordonatilor sai, si trage concluzii din acestea. ""Dupa parerea sa, cel care a renuntat cu adevarat la fumat este un angajat care se identifica mai mult cu intreprinderea. El este mai atent la ceea ce i se spune si isi impartaseste modul de gandire"", adauga psihologul polonez. Astfel, fumatorii care nu au raspuns propunerii directiunii risca, in final, sa ajunga in categoria ""nesupusilor"", care nu isi asculta superiorul. ""Chiar daca, legal, nu pot exista consecinte care sa fie suportate de pe urma acestei "nesupuneri", seful nu o va uita, totusi. Si, in clipa in care va trebui sa concedieze vreun salariat, il va cruta pe cel pe care el il considera simpatic.""
Sursa: ROMPRES