Valoarea colesterolului de 222 impune un regim alimentar strict?
Buna seara ! In urma unor analize de sange efectuate de curand, a rezultat ca val. colesterolului a fost de 222 ( <200 niv. normal, 201-239 niv de atentie, >240 nivel crescut) iar val. TGP a fost de 36.4 (<34 niv. normal). Dna. dr. mi a zis ca poate fi si dupa alimentatia pe care am avut-o de sarbatori, insa eu sunt ingrijorat si vreau sa stiu de ce alimente ar trebui sa ma feresc si ce regim alimentar sa urmez pentru ca val. acestuia sa revina la normal. Sunt barbat, am 25 de ani, 1.83 si 77 kg. Multumesc!
2 comentarii
Buna ziua!
Valorile colesterolui seric nu sunt profund influentate de colesterolul alimentar, pentru inceput. Alimentatia din perioada sarbatorilor este caracterizata de abuz, exces de grasimi saturate, carbohidrati rafinati, care duc la suprasolicitarea tubului digestiv si a anexelor (ficat, pancreas) ceea ce ar putea justifica o crestere a acestor parametri.
Pentru normalizarea profilului lipidic nu exista o lista de alimente interzise sau permise. Vorbim de disciplinarea aportului alimentar, echilibrarea astfel incat sa corespunda nevoilor organismului.
Se propune modificarea stilului de viata (cresterea progresiva a gradului de activitate fizica- incepand cu majorarea timpului de mers, cresterea vitezei, a intensitatiii efortului etc; renuntarea la fumat).
Este importanta calitatea alimentelor: cresterea aportului de legume in special, consumul rational de fructe maxim 2-3 portii pe zi, inlocuirea a cel putin jumatate dintre cerealierele consumate cu variante integrale, reglarea consumului de alimente de origine animala, limitarea aportului de bauturi indulcite, dulciuri din comert, alimente zaharate in general, sucuri de fructe sau exces de fructe etc.
Consumul de alcool din acea perioada este mai crescut si mult mai frecvent comparativ cu alte perioade ale anului, somnul dereglat, toate afectand functionarea normala a organismului. Incercati sa va reglati si aceste lucruri pentru sanatate.
Pentru optimizarea sitlului de viata si a alimentatiei, respectiv identificarea factorilor dietetici care au condus la modificarea profilului lipidic trebuie realizata o analiza detaliata a stilului dvs. alimentar, a comportamentului alimentar etc. Restrictiile alimentare inutile induc frustrari si pot favoriza instalarea unor deficite nutritionale, de aceea recomandarile dietetice oferite in acest mediu pot fi doar generale.
Multa sanatate!
Valorile colesterolui seric nu sunt profund influentate de colesterolul alimentar, pentru inceput. Alimentatia din perioada sarbatorilor este caracterizata de abuz, exces de grasimi saturate, carbohidrati rafinati, care duc la suprasolicitarea tubului digestiv si a anexelor (ficat, pancreas) ceea ce ar putea justifica o crestere a acestor parametri.
Pentru normalizarea profilului lipidic nu exista o lista de alimente interzise sau permise. Vorbim de disciplinarea aportului alimentar, echilibrarea astfel incat sa corespunda nevoilor organismului.
Se propune modificarea stilului de viata (cresterea progresiva a gradului de activitate fizica- incepand cu majorarea timpului de mers, cresterea vitezei, a intensitatiii efortului etc; renuntarea la fumat).
Este importanta calitatea alimentelor: cresterea aportului de legume in special, consumul rational de fructe maxim 2-3 portii pe zi, inlocuirea a cel putin jumatate dintre cerealierele consumate cu variante integrale, reglarea consumului de alimente de origine animala, limitarea aportului de bauturi indulcite, dulciuri din comert, alimente zaharate in general, sucuri de fructe sau exces de fructe etc.
Consumul de alcool din acea perioada este mai crescut si mult mai frecvent comparativ cu alte perioade ale anului, somnul dereglat, toate afectand functionarea normala a organismului. Incercati sa va reglati si aceste lucruri pentru sanatate.
Pentru optimizarea sitlului de viata si a alimentatiei, respectiv identificarea factorilor dietetici care au condus la modificarea profilului lipidic trebuie realizata o analiza detaliata a stilului dvs. alimentar, a comportamentului alimentar etc. Restrictiile alimentare inutile induc frustrari si pot favoriza instalarea unor deficite nutritionale, de aceea recomandarile dietetice oferite in acest mediu pot fi doar generale.
Multa sanatate!
Va multumesc frumos pentru raspunsul dumneavoastra !
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 5Trigliceride?!!! VLDL?!!! Heelp!
- 6eroare analize medicale?
- 3transaminaze colesterol trigliceride gpt got
- 3Colesterol 340, 10; TGP 66, 47;
- 1colesterol crescut
- 16Interpretare analize medicale
- 7Se poate un diagnostic?
- 4Despre Crestor si alte medicamente care scad colesterolul
- 5eozinofile crescute
- 7Interpretare valori colesterol!
- 0Colesterol marit
- 7Analize medicale ingrijoratoare?
- 4Palpitatii la 3 min, colesterol marit, granulocite scazute = ?
- 5analize medicale: colesterol, trigliceride, creatinina
- 1Colesterol 800
- 1Scaderea colesterolului
- 8Am facut preinfarct?
- 1Analize sange (trigliceride si colesterol crescute)
- 4Alimentatie scazuta in grasimi saturate sau trigliceride?
- 0Colesterol total în limită. Colesterol HDL mic
Mai multe informații despre: Colesterolul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Hipercolesterolemie familiala
- Hipercolesterolemia poligenica
- Colesteroloza veziculei biliare (vezicula fragă)
- Hipolipidemia (hipocolesterolemia)
- Despre colesterol, cu dragoste
- Colesterolul și bolile cardiovasculare
- Regim hipercolesteromie si ateroscleroza
- Colesterolul
- Grăsimile dăunătoare sănătății
- Aportul zilnic maxim de grăsimi
- Ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge?
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: