ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Tulburarea schizo-afectivă ereditară? Opinie medic psihiatru

16-12-2017
Utilizator_177302
Nu este medic/terapeut
Utilizator_177302
Bună ziua! Mama mea a fost diagnosticată în urmă cu 7 ani cu tulburare schizo-afectivă. Ea a fost perfect sănătoasă până atunci, atât fizic, cât și psihic. Boala a apărut pe fond nervos, în urma unor situații foarte stresante, griji etc. Eu am avut probleme cu anxietatea cam tot de atâta timp. Atunci când am aflat, evident a apărut și primul atac de panică. Am urmat un scurt tratament cu antidepresive, ca să îmi revin, iar medicul a spus sa încetez cu prostiile, că la el nu vin oameni ca mine. Am oprit tratamentul și intr-adevăr, era doar o perioadă mai proastă. Nu pot să spun că sunt o anxioasă ce necesită tratament, pentru că am mai fost și la psiholog și la psihiatru și a spus că nu e cazul să mă îndop cu pastile, că am emoții pe care le au toți oamenii. Problema e că, de câteva zile de la un eveniment în care a murit cineva din cauza unei persoane schizofrenice care nu își lua tratamentul, m-am speriat extrem de tare, m-am gândit la mama că nu ar putea face așa ceva niciodată și mă gândesc încontinuu să nu fac o boală psihică, mă analizez încontinuu, sunt într-o stare de panică, chiar ieri am chemat salvarea pentru un atac de panică banal. Cred că am devenit ipohondră, mă gândesc obsesiv la boli psihice.
Întrebarea mea este: aș putea moșteni boala mamei, în condițiile în care ea m-a născut când era perfect sănătoasă? Aș dori să știu, ca să nu mai fac atacuri de panică gândindu-mă că peste 20-30 de ani mă așteaptă așa ceva. Boala a apărut pe fond nervos, deci mă gândesc că nu aș putea. De asemenea, în facultate am învățat că nevroticii (ex. anxioșii) au altă structură și nu ar putea. Toate analizele mele și ale ei sunt perfecte, inclusiv RMN, iar ea a început tratamentul încă din primele zile de la observarea simptomelor și doamna doctor a spus că nicidecum nu ar fi vorba de schizofrenie, ci doar o cădere nervoasă de o intensitate mai mare. Acum ia în fiecare seară Rispolept 2ml, de întreținere, se comportă absolut normal, are o viață normală, chiar mai normală decât a altor persoane :)). Aș dori o părere detaliată strict din partea unui medic psihiatru cu experiență. Mulțumesc!
7 comentarii
3
16-12-2017, ora 16:43
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cum va fi viitorul numai Dumnezeu stie. Deocamdata tratati ce aveti si daca in timp va surveni vreo alta boala, va ocupati atunci de ea. Nu trebuie sa va temeti. Mergeti cu mult curaj inainte.
Anxietatea netratata e mai grea decat tulburarea schizoafectiva din punctul de vedere al pacientului. Traiti in prezent, nu in trecut, nu in viitor.
2
16-12-2017, ora 19:02
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna seara,
Este important sa intelegeti doua aspecte esentiale despre bolile psihice si transmiterea lor:
- intr-o masura (intre 20%-70%) bolile psihice sunt transmisibile genetic, la fel ca multe alte boli
* transmiterea genetica nu asigura probabilitatea ca boala sa se manifeste; cu alte cuvinte, daca nu vor exista niste factori de mediu (declansatori) este posibil ca boala sa nu se manifeste niciodata, sau sub o forma mult mai usoara/diferita
- transmiterea unei boli psihice nu se face doar pe cale genetica ci si prin INVATARE; asa cum copilul invata un anumit comportament al parintelui asa va invata si comportamentul specific bolii, anumite mecanisme de aparare, de reactie etc.
In ceea ce priveste, specific, tulburarea schizo-afectiva, nimeni nu se trezeste intr-o dimineata si zice: "de azi sunt schizo afectiv". Aceasta tulburare presupune anumite trasaturi de personalitate, un anume comportament, un anume fel de a reactiona fata de situatiile stresante.
Nu stiu ce ati invatat, si nu stiu la ce facultate ati invatat, insa pot sa va spun ce stiu eu, din peste 10 ani de experienta, si din mii de cazuri tratate.
Diferenta majora, din punctul de vedere al "sanatatii mintale" si al psihicului sta in felul in care oamenii reactioneaza la situatiile (stresanate) cu care se intalnesc. Unii reusesc sa faca asta mai bine/sanatos, altii, mai rau/nesanatos/intr-un fel specific, ce se poate incadra intr-o anume patologie.
In acest moment conteaza mai putin mostenirea genetica si comportamentala transmisa, ci ceea ce veti face cu asta.
Cu alte cuvinte este esential sa aflati cum functionati dumneavoastra in situatii de stres, daca exista un fel anume, respectiv daca aceste fel "anume" este unul care poate fi inscris intr-o patologie sau nu.
Din punctul meu de vedere, ca psihoterapeut, faptul ca s-ar incadra intr-o patologie nu este important, ci ceea ce faceti cu asta. Nu diagnosticul este important, ci ceea ce puteti face ca sa va fie mai bine.
Diagnosticul este o abordare formalista, limitativa, nu constructiva. Altfel putem cadea in capcana: "are diagnosticul nu-stiu-care atunci ii aplicam formula 23, tratamentul 14 si psihoterapia nr.2", cam ceea ce face psihiatria: "are tulburare schizo-afectiva atunci ii dam 2 timostabilizatoare, 1 antidepresiv, 1 antipsihotic si doua somnifere".
In ceea ce va priveste: "mă gândesc încontinuu să nu fac o boală psihică, mă analizez încontinuu, sunt într-o stare de panică, chiar ieri am chemat salvarea pentru un atac de panică banal" - arata simptomele unei tulburari anxioase "ca la carte". Conteaza mai putin de la cine l-ati mostenit ci ce faceti cu asta; nu exista "atac de panica banal". Atacul de panica este un semnal de alarma, organismul dumneavoastra va arata (urland) ca exista ceva care necesita atentie, URGENT!
Nu stiu daca este necesar un tratament medicamentos dar sigur aveti nevoie sa aflati ce provoaca aceste stari si cum puteti schimba felul in care reactionati/functionati; iar asta se face cu ajutorul psihoterapiei.
0
16-12-2017, ora 20:15
Utilizator_177302
Nu este medic/terapeut
Utilizator_177302
Bună seara tuturor și mulțumesc pentru răspunsuri! M-am liniștit oarecum, iar în privința psihoterapiei, am încercat-o, dar, fără a vrea să supăr pe cineva cu acest comentariu, mi s-a părut inutilă. Cel puțin pentru mine. În alte cazuri posibil să funcționeze. Sunt o persoană destul de puternică din punct de vedere psihic și de multe ori am reușit să-mi controlez atacurile de panică, dar am momente, mai ales când se întâmplă o situație neplăcută, când pur și simplu mă sperie prea tare. Sunt mândră de mine pentru că am reușit să îmi înving singură multe stări, mai ales în prima perioadă când a apărut (anxietatea). Atacul acesta l-am făcut din cauză că s-a adunat prea mult stres în puțin timp și a explodat. Revenind psihoterapie: doar îmi spunea să îmi scriu într-un jurnal lucruri pe care să le fac în ziua următoare, de ex: la ora 8 mă trezesc, la 10 plimb câinele etc. Și sincer, lucrul acesta începuse să mă enerveze puțin, pt că nu prea îmi place când îmi spune cineva ce să fac :)), cu atât mai mult să îmi facă un orar :)). Nu știu ce să zic, eu fac față situațiilor stresante, iar dacă nu fac, apare starea de panică/alertă, care se instalează maxim 3-4 zile.
0
16-12-2017, ora 20:17
Utilizator_177302
Nu este medic/terapeut
Utilizator_177302
Am o personalitate histrionică.
2
16-12-2017, ora 21:06
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cred ca exista mai multe sanse sa apara tulburarea schizo-afectiva daca nu va tratati anxietatea. Preocupati-va de afectiunea pe care o aveti in prezent. Traiti in prezent.
Faptul ca va ganditi ca veti face o boala mai grava face parte din tacamul anxietatii.
Anxietatea se trateaza la psihiatru, psiholog.
0
18-12-2017, ora 11:03
Psiholog Mihaela Davidescu
Psihologie
Psiholog Mihaela Davidescu
Referitor la problema ta, intr-adevar nevroza si psihoza sunt spectre diferite ale tulburarilor psihice. Una este fondul neurastenic, alta cel psihotic.
Parerea mea este ca pentru tine cel mai important este sa iti restabilesti calitatea vietii. Si nevroza poate sa iti tulbure viata, sa te faca sa nu te bucuri de viata asa cum ar trebui.
Ai nevoie de o psihoterapie cognitiv-comportamentala, imbinata cu tehnici de relaxare si autosugestie. in afara de asta, cred ca un psiholog te poate ajuta sa te cunosti mai bine.
0
08-03-2018, ora 09:12
Cristi199
Nu este medic/terapeut
Cristi199
Buna! Nu, nu este nici ereditara, nici contagioasa. Ai incredere in tine! Nimeni si nimic nu te poate dorobi, doar tu insuti ai putea, prin gandurile si comportamentul tau, care sunt la alegerea ta.
Sunt psihiatrii care sustin ca bolile psihice nu au niciun fundament, sunt doar niste iluzii.
Mama ta nu este bolnava. Nu o mai privi asa si nu mai asculta medicii! E doar parerea lor. Ea este doar deprimata. Probabil ca este batrana si neimplinita. Un om trist si neputincios cum crezi ca se comporta? Exact! Indeplineste tabloul complet al schizofrenicului. Nu inseamna ca si asa este, doar pentru ca ti au spus niste straini asta. Asa cum ti am spus, exista in lume specialisti care au si alte pareri.
O tratezi pe mama ta pentru ca are o stare afectiva proasta, nu o boala.
Orice om se simte prost cand nu are motive sa se simta bine. E logic. Nu e vorba de boli. Faptul ca se manifesta ''anormal'' este instinctiv, suntem animale si ne lasam prada simturilor.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: