sunt foarte timida.la scoala nu pot raspunde la ore..ce sa fac?

03-03-2014
Daniela dinca
Nu este medic/terapeut
Daniela dinca
Buna seara!am o probleme...sunt foarte timida.la scoala nu pot raspunde la ore..din cauza k sunt timida si imi e teama sa nu gresesc ce spun..iar cand profesorul ma asculta..ma intimidez..tremur si uit tot.nu ma pot controla am 17 ani!
12 comentarii
0
03-03-2014, ora 16:28
Psiholog Ioana Frecan
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Ioana Frecan
Florentina draga,

Timiditatea in exces, cea care ne incapaciteaza si care anihileaza practic parti din noi, cea care trezeste foarte multa anxietate este de fapt rusine. Mecanismele acestei rusini sunt inradacinate in istoria timpurie a persoanei. Este nevoie de ceva psihoterapie insa, pentru a reduce rusinea. Cauta sa vorbesti cu cineva specializat. Poate psihologul scolar daca iti inspira incredere. Sau altcineva, daca parintii tai sunt de acord.
Toate cele bune!
0
03-03-2014, ora 19:21
iulia tudose
Identitate neconfirmată
iulia tudose
Draga Florentina,
timiditatea tine de un complex de inferioritate. Persoanele timide nu au incredere in sine, tremura. rosesc, se blocheaza. Asa cum faci tu. Aceste complexe le-ai dobandit de-a lungul copilariei tale.
Dar tu te-ai intrebat vreodata : ce se intampla daca gresesti? Ai intrat inr-un cerc vicios din care nu reusesti sa iesi. El iti spune ca nu trebuie sa gresesti pentru ca vei fi pedepsita. Dar nu cumva acest lucru oricum se intampla.? Esti pedepsita cu o nota mica.
cercul acesta arata cam asa: ti-e frica ca vei gresi, incepi sa tremuri, mintea se blocheaza astfel incat nu mai poate emite raspunsuri, esti pedepsita, iti demonstrezi din nou ca nu poti.din nou frica.
Ai curajul si iesi din acest cerc: poti incepe cu frica. poti continua cu momentele re relaxare. observa-ti trupul atunci este incordat si incearca sa relaxezi. observa-te.
Nu este usor. Dar poti incerca. Un specialist in domeniu te poate ajuta. Ai incredere in tine. Dezvolta încrederea in tine. In domeniul pe care il stapanesti.

"nu te mai teme sa gresesti- sa faci ceva si sa gresesti este de zece ori mai productiv decat sa nu faci nimic."

Invata, dezvolta, iubeste ceea ce esti.
0
03-03-2014, ora 20:17
Daniela dinca
Nu este medic/terapeut
Daniela dinca
Va multumesc pentru sfat.si o sa incerc sa ma controlez.
0
04-03-2014, ora 08:57
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
intrebare:
d-soara zice c-o cheama Daniela dinca
de unde si pana unde:Florentina?!?

sanatate tuturor
0
11-03-2014, ora 14:47
Daniela dinca
Nu este medic/terapeut
Daniela dinca
am avut numele mamei.pentru ca ii facusem ei contul iar ea nu il foloseste..si l-am facut pentru mine
0
11-03-2014, ora 14:52
Daniela dinca
Nu este medic/terapeut
Daniela dinca
am primit un mesaj pe privat legat de timiditate..dar l-am sters din greseala si nu am reusit sa -i raspund acelei persoane.va rog sa ma contactati din nou
0
06-04-2014, ora 12:13
Psiholog Oana Alis Lup
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Oana Alis Lup
Draga Florentina, un element important care declanşează şi menţine timiditatea excesivă este dorinţa puternică de a produce o impresie favorabilă asupra celorlalţi, dorinţă însoţită de teama de a nu reuşi acest lucru. Ai observat dacă această timiditate se manifestă şi în alte situaţii? Si ce este mai important ai observat cand nu se produce timiditatea? Ai putea incepe prin a observa exceptiile, cand anume nu ai timiditate si ce anume faci sa nu fii timida. Poti face comparatia intre situatii si sa descoperi singura ce ganduri si comportamente preced timiditatea ta.
In alta ordine de idei, cand eram de varsta ta si mie imi era destul de greu sa raspund la ore si am dezvoltat acel comportament de evitare, de care, adult fiind, am reusit sa scap prin exercitiu si prin expunere la situaţii sociale anxiogene. Cand eram eu adolescenta, psihoterapia nu era asa de dezvoltata in România si mare parte dintre psihologi mai mult recomandau medicamente decat sfaturi utile si exercitii de desensibilizare. Asa ca, mai tarziu, aflând ce anume produce anxietatea mea, am gasit si solutii. Cum? Analizându-mi comportamentul si procedand altfel decat pana atunci. Spre exemplu, probabil ai observat si tu ca inainte de a raspunde la ore sau inainte de expunerea la acele situatii care tie iti provoaca timiditatea, apar niste ruminaţii şi îngrijorări care se referă la posibile consecinţe negative ale expunerii. Se dezvoltă astfel nişte comportamente de asigurare pentru ca acele consecinţe sa nu se producă. Eu spre exemplu invatam mult mai mult, iar rezultatele bineinteles ca nu erau cele scontate, si repetam mental ceea ce intentionam sa spun, derulam filmul unei intalniri viitoare (ce voi face, cum voi face, ce voi spune etc.). Si de fiecare data se dovedea ca viata bate filmul, adica nimic din ce eu derulam in minte nu se intampla in realitate. Pentru ca, daca aceste comportamente de asigurare au si avantaje, in practica se dovedeste ca sunt destul de dezavantajoase si mai mult favorizau eşecul social, decat defavorizau.
Apoi apar si distorsiuni cognitive şi generalizari(spre exemplu cred ca sunt o persoana.., nu voi fi capabil sa spun nimic corect etc.). Persoanele care suferă de fobie socială au tendinţa de a proiecta asupra celorlalti propriile lor evaluari negative pe care si le fac asupra propriei persoane, considerand ca daca ei cred un anumit lucru despre persoana lor, este obligatoriu ca si ceilalti a creada acelasi lucru (eu cred ca nu sunt bun de nimic şi asta înseamna ca si ceilalti cred acelasi lucru).
Sunt multe elemente care favorizeaza timiditatea ta si poti citi mai mult despre fobia sociala si ce anume o intretine. Poti incepe cu ce ti-am recomandat eu la inceputul mesajului meu, identificand exceptiile si gandurile si comportamentele care insotesc exceptiile, incercand ulterior sa le extinzi asupra altor situaii sociale care favorizează timiditatea ta. Si, daca consideri ca este util si doresti sa scapi de timiditate mai repede, devenind astfel o persoana mai sociabilă si cu performanţe mai bune, poti apela cu incredere la un psihoterapeut cu care să identifici si sa analizezi distorsiunile cognitive şi cu care sa aplici tehnici de restructurare a convingerilor si gandurilor negative care insotesc timiditatea ta.

Mult succes,

Psiholog Oana Lup
0
07-04-2014, ora 22:40
Daniela dinca
Nu este medic/terapeut
Daniela dinca
am observat ca timiditatea se manifesta atunci cand sunt pusa intr-o situatie mai grea mie..atunci cand trebuie sa fac ceva..eu deobicei nu sunt sigura pe mine mi sa mai spus.timida sunt in fata profesorilor..sau in fata unor persoane necunoscute..iar cand profesorul ma asculta incepe sa-mi bata inima foarte tare, tremur, ma inrosesc la fata si incep sa uit tot ce am invatat sau sa ma balbai.mi se mai intampla cand am de zis ceva important cuiva sau cand imi ese rusine de o persoana mai in varsta..doar atunci.dar cand nu am probleme cu scoala sau alte persoane necunoscute nu am probleme.
0
07-04-2014, ora 22:43
Daniela dinca
Nu este medic/terapeut
Daniela dinca
Poate ca sunt asa ca nu am incredere in mine...am momente cand nu ma vad o persoana frumoasa chiar daca cei din jur imi spun altceva..si nu stiu cum sa fac sa am incredere in mine.I-am spus si mamei despre timiditatea mea si despre sfaturile dumneavoastra si sa merg la un psiholog..dar spune k e ceva trecator..ca ma pot trata si singura
0
08-04-2014, ora 11:53
Psiholog Oana Alis Lup
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Oana Alis Lup
Intradevar te poti trata si singura. Tu acum esti la varsta in care prinzi contur si te dezvolti. Vei avea succese, dar si insuccese, conteaza insa mult mai mult cum te raportezi la ele fara a te descuraja. Nu uita ca si noi, cei ce iti raspundem, am trecut prin etapa asta, si la randul nostru nu suntem perfecti. Cateodata ne vedem mai putin frumosi, cateodata ne intimidam si noi in fata sefilor. Si probabil ca la varsta ta ne-am pierdut si noi cand trebuia sa raspundem la ore. Macar odata... Pentru a putea scapa de timiditate, este important sa nu dezvolti un comportament evitant. Sa incerci sa raspunzi cat mai des la ore, chiar daca nu vei da raspunsul perfect. Exerseaza cat mai mult si vei reusi. Iar daca uiti nu e bai, data viitoare va fi mai bine. Pana la urma si cel in fata caruia te pierzi este la randul lui om si poate gresi. Iar daca nu stie ca greseste sau a uitat ca a gresit, nu inseamna ca nu s-a intamplat. Si incearca sa inlocuiesti cuvantul "trebuie" cu "mi-ar placea sa"..., facand in acelasi timp tot ce tine de tine pentru a reusi. Si in final vei reusi.

Mult succes.
0
09-04-2014, ora 23:06
Daniela dinca
Nu este medic/terapeut
Daniela dinca
Va multumesc mult pentru sfaturi
0
14-04-2014, ora 20:34
Psiholog Stefan Liviu
Psihologie, Ploieşti
Psiholog Stefan Liviu
Este normal sa avem stari si sentimente. Sa sti ca chiar daca deobicei frumusetea o cautam la exterior, ea se afla in interiorul nostru. Trebuie sa fim in stare sa ne autoevaluam, sa ne descoperim potentialul de care dispunem, nimeni nu este perfect. Adolescenta aduce cu ea probleme specifice cu care s-au confruntat si se vor confrunta generatii intregi de oameni.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: