Retractie gingivala pe un sg dinte

23-03-2024
Daniela-daniela
Nu este medic/terapeut
Daniela-daniela
Buna ziua, ma numesc Daniela, am si sus si jos coroane dentare si proteza mobilizabila.
Jos am o lucrare fixa de 9 elemente si proteza mobilizabila.
La lucrarea de 9 elemente am un incisiv scos apoi ultimul incisiv e, apoi caninul si premolarul iarasi scosi, extrasi.
A ramas incisivul acela..singur.. si imi face probleme.
Mi s a retras gingia de pe el, are radacina expusa.

Lucrarea e de 2 ani, cam de 1 an s a retras gingia d epe el, insa de 1 2luni e retrasa mai tare si acum am si durere mai mare acolo, in os sau in radacina, si e rosu in jurul gingiei.
Care s fie cauza acestei retractii gingivale?
Restul dintilor sunt ok, super adaptati, nu am parodontoza insa am gingiile cam sensibile.

Ce se poate face?
Pana ajung la dentist, saptamana viitoare, stau foarte ingrijorata.
Am citit despre grefa...
Altceva..se poate face?
Gingia e retrasa bine..cam 2mm se vede de la marginea coroanei pana jos la gingie.

Multumesc!
2 comentarii
0
25-03-2024, ora 11:38
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Retracția gingivală pe care o experimentezi, în special în jurul unui dinte cu coroană, poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv de igiena orală, de tipul de coroană utilizat, de reacția țesuturilor la materialul din care este făcută coroana, sau chiar de o încărcare ocluzală necorespunzătoare (modul în care se închid dinții și se aplică forța atunci când muști). În plus, sensibilitatea gingivală și expunerea rădăcinii pot contribui la disconfort și durere.

Iată câteva sugestii care te-ar putea ajuta până când ajungi la dentist:

1. Menținerea unei igiene orale riguroase: Folosește o periuță de dinți cu peri moi și fii atentă să nu iriți și mai mult zona retrasă a gingiei. De asemenea, folosirea aței dentare și a apei de gură fără alcool poate ajuta la menținerea curățeniei fără a agresa gingiile.

2. Evită alimentele dure sau foarte condimentate: Acestea pot irita gingia și pot crește disconfortul.

3. Clătiri cu apă sărată: Clătirile ușoare cu apă sărată pot ajuta la reducerea inflamației și la promovarea vindecării. Acestea sunt o metodă blândă și naturală de a menține curățenia în gură.

4. Evită autodiagnosticul și tratamentele la domiciliu complexe: Fără o evaluare profesională, este dificil să determini cauza exactă a problemei și cel mai bun curs de acțiune.

În ceea ce privește tratamentul, iată câteva opțiuni pe care dentistul tău le-ar putea lua în considerare:

- Grefa de gingie: Aceasta este o procedură chirurgicală în care țesutul gingival este adăugat în zona afectată pentru a acoperi rădăcina expusă și pentru a reduce retracția gingivală. Este o opțiune comună pentru tratamentul retracției gingivale severe.

- Ajustarea sau înlocuirea coroanei: Dacă coroana este cauza iritației sau a retracției gingivale, ajustarea acesteia sau înlocuirea cu una nouă, care se potrivește mai bine și este mai prietenoasă cu gingiile, ar putea fi necesară.

- Tratamentul sensibilității dentare: Există diverse geluri sau paste de dinți specializate pentru sensibilitatea dentară care pot ajuta la reducerea disconfortului până când problema de bază este rezolvată.

Este important să discuți deschis cu dentistul tău despre simptomele și îngrijorările tale. Tratamentul adecvat depinde de diagnosticul specific și de cauza retracției gingivale. Până atunci, menținerea unei igiene orale bune și evitarea iritării zonei afectate sunt cele mai bune măsuri pe care le poți lua.
0
05-05-2024, ora 20:20
Dr. Radu Ursa
Stomatologie, București
Dr. Radu Ursa
Bună ziua!

Din cele descrise, înțeleg că este vorba de o lucrare destul de mare și că problemele au apărut la un singur dinte din această lucrare complexă. Există riscul ca dintele în cauză să fie suprasolicitat atunci când mestecați. Probabil după felul în care lucrarea este construită, coronița incisivului este puțin mai înaltă decât restul coronițelor din lucrare. Astfel, tot ceea ce descrieți se poate datora acestei suprasolicitări.

Ce se întâmplă cu certitudine vă poate spune doar medicul stomatolog care vă tratează.

În scenariul descris, trebuie evaluată atent clinic și radiologic starea lucrării și a dinților cuprinți în aceasta. Fie se echilibrează mușcătura și se efectuează câteva intervenții parodontale și chirurgicale de restaurare a dintelui afectat și a gingiei înconjurătoare, fie se îndepărtează lucrarea ce cuprinde dintele afectat, se analizează atent structurile ce erau cuprinse în lucrare, iar apoi se elaborează un plan de tratament gândit special pentru situația dumneavoastră particulată.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: