Regim post colecistectomie laparoscopica
Buna ziua. Am 7 zile de cand sunt operata si am o gramada de nedumeriri cu ce pot manca si ce nu? Pot condimenta mancarea in loc de sare cu vegeta (de genul Fuchs, Secretul Gustului), painea alba se poate manca prajita, am voie biscuiti simpli, fructe in compot, paste fainoase si orez, lactate pentru ca am inteles ca lactate nu ai voie. Am incercat pure de cartofi sau fierti dar observ ca imi da multe gaze. Asa ca sunt foarte limitata in optiuni. Am primit o lista de la doctor dar este cam neclar expus. Daca cineva mi-ar putea face niste recomandari. Cel mai mult ma preocupa tema cu vegeta caci nu ma pot obisnui numai cu sare. Va multumesc.
4 comentarii
Timp de 2 saptamani postoperator evitati prajelile de orice fel, fasole, mazare, varza. Paine prajita puteti, condimente de care doriti. Mancarea sa fie fiearta bine pentru a fi usor digerabila.
Buna seara.
De asemenea, puteti consuma iaurt, compot, orez.
De asemenea, puteti consuma iaurt, compot, orez.
Buna ziua!
Ideal este sa va creati un orar al meselor pe care sa il respectati cu strictete. Mesele ar trebui sa aiba un volum redus, iar pentru a asigura aportul alimentar puteti creste frecventa meselor (mese mici si dese).
Trebuie evitate alimentele care pot provoca meteorism abdominal: cartofii, varza, leguminoasele uscate (fasolea, mazarea, lintea, pastaile, nautul). Puteti realiza in schimb piureuri sau supe creme din legume, bine fierte sau legume coapte. Fainoase puteti consuma - paste, orez, paine, biscuiti simpli (atentie la continutul acestora in zahar).
Alimentele care contin grasime in exces sau sunt preparate cu multe grasimi (alimente prajite de exemplu, galbenusul in exces, carnea grasa, branzeturile, smantana si alte lactate grase, conservele de peste in ulei, organele, fructele oleaginoase) trebuie evitate. Cel putin pana organismul se adapteaza, iar functia de rezervor pentru bila a colecistului este preluata de caile biliare.
Grasimile si alimentele mai grase trebuie repartizate la fiecare masa. Se prefera grasimile proaspete (ulei, unt), galbenusul este foarte nutritiv, prin urmare se va recomanda incorporarea lui in preparate, insa in cantitati moderate. Se va evita concentrarea acestora in cadrul aceluiasi pranz.
In cazul lactatelor trebuie verificata toleranta. Incercati sa consumati in cantitati rezonabile branza slaba de vaci, branza slaba telemea, iaurt degresat chiar si lapte (degresat) spre final. Pe rand, cate un fel pe parcursul unei zile, iar in cazul in care nu prezentati disconfort abdominal, puteti sa le consumati. Aveti grija la excese insa!
Pentru condimentarea preparatelor este indicat sa folositi ierburile aromate, tocate fin. Asezonarea se poate face cu lamaie, otet balsamic. Se vor evita condimentele iuti sau picante.
Vegeta de regula nu se recomanda in cadrul unei alimentatii sanatoase datorita aportului nejustificat de zahar si crescut de sare (in jumatate de lingurita 2, 5 g vegeta se gasesc circa 1, 9 g sare), respectiv potentiatori de aroma care fac mancarea gustoasa, irezistibila, care determina obisnuinta de a utiliza la orice preparat vegeta, pentru a va bucura de aceeasi experienta. Ar trebui sa li se dea o sansa si aromelor naturale ale alimentelor. Dureaza, este dificil la inceput pana se va dezobisnui organismul de efectele monoglutamatului, insa aduce beneficii pentru sanatate. Ideal este sa reducem consumul de sare la 5 g (1 lingurita) pe zi. Decizia va apartine!
Multa sanatate!
Ideal este sa va creati un orar al meselor pe care sa il respectati cu strictete. Mesele ar trebui sa aiba un volum redus, iar pentru a asigura aportul alimentar puteti creste frecventa meselor (mese mici si dese).
Trebuie evitate alimentele care pot provoca meteorism abdominal: cartofii, varza, leguminoasele uscate (fasolea, mazarea, lintea, pastaile, nautul). Puteti realiza in schimb piureuri sau supe creme din legume, bine fierte sau legume coapte. Fainoase puteti consuma - paste, orez, paine, biscuiti simpli (atentie la continutul acestora in zahar).
Alimentele care contin grasime in exces sau sunt preparate cu multe grasimi (alimente prajite de exemplu, galbenusul in exces, carnea grasa, branzeturile, smantana si alte lactate grase, conservele de peste in ulei, organele, fructele oleaginoase) trebuie evitate. Cel putin pana organismul se adapteaza, iar functia de rezervor pentru bila a colecistului este preluata de caile biliare.
Grasimile si alimentele mai grase trebuie repartizate la fiecare masa. Se prefera grasimile proaspete (ulei, unt), galbenusul este foarte nutritiv, prin urmare se va recomanda incorporarea lui in preparate, insa in cantitati moderate. Se va evita concentrarea acestora in cadrul aceluiasi pranz.
In cazul lactatelor trebuie verificata toleranta. Incercati sa consumati in cantitati rezonabile branza slaba de vaci, branza slaba telemea, iaurt degresat chiar si lapte (degresat) spre final. Pe rand, cate un fel pe parcursul unei zile, iar in cazul in care nu prezentati disconfort abdominal, puteti sa le consumati. Aveti grija la excese insa!
Pentru condimentarea preparatelor este indicat sa folositi ierburile aromate, tocate fin. Asezonarea se poate face cu lamaie, otet balsamic. Se vor evita condimentele iuti sau picante.
Vegeta de regula nu se recomanda in cadrul unei alimentatii sanatoase datorita aportului nejustificat de zahar si crescut de sare (in jumatate de lingurita 2, 5 g vegeta se gasesc circa 1, 9 g sare), respectiv potentiatori de aroma care fac mancarea gustoasa, irezistibila, care determina obisnuinta de a utiliza la orice preparat vegeta, pentru a va bucura de aceeasi experienta. Ar trebui sa li se dea o sansa si aromelor naturale ale alimentelor. Dureaza, este dificil la inceput pana se va dezobisnui organismul de efectele monoglutamatului, insa aduce beneficii pentru sanatate. Ideal este sa reducem consumul de sare la 5 g (1 lingurita) pe zi. Decizia va apartine!
Multa sanatate!
Am și eu întrebare despre regimul post colecistectomie laparoscopica. Am făcut operația in aprilie anul trecut și precum mi s-a recomandat am ținut regimul strict, care spunea de asemenea ca nu am voie carne roșie, vita, oaie, porc, etc.. dar acum, după aproape 9 luni, am mai mâncat carne de vita și nu mi-a fost rău, dar voiam sa știu dacă as putea sa mănânc și carne de oaie sau de porc. Dacă mi-ați putea spune m-ar ajuta tare mult!
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 1Regim dupa operatia de colecist
- 0interpretare CT efectuat la 9 luni dupa cistectomie totala
- 1Complicaţie după operatie colecist
- 1Suplimente nutritive dupa operatie
- 1Colon iritabil, Ibutin
- 3Radiografie dupa colecistectomie laparoscopica
- 1Gaze post colecistectomie laparoscopica
- 2Operația de colecist
- 2Anemie, piele, transpiratie, mucoase lipicioase cauze
- 2Durere stomac
- 4Complicații operație
- 4Operatie de colecist
Mai multe informații despre: regimul postcolecistectomie
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: