Refuzul de a mai merge la gradinita... Moft sau neadaptare?

17-04-2018
pameladls
Nu este medic/terapeut
pameladls
Buna ziua! Fetita mea de 3 ani si jumatate refuza sa mai mearga la gradinita. Precizez ca pana in decembrie 2017 am locuit in alta tara, unde a mers fara probleme la cresa si apoi la gradinita, incepand de la 1 an si 10 luni. I-a placut din prima si chiar se cerea singura sa mearga. Ne-am intors in decembrie in tara, am inscris-o la gradinita si a mers fara probleme cateva zile. Dupa vacanta de sarbatori, m-am trezit cu refuzul ei brusc de a mai merge, pe motiv ca un copil a bruscat-o incercand sa ii ia ochelarii de vedere.
Am lasat-o cateva zile acasa, dar in urma unor probleme de sanatate ale mele, zilele s-au prelungit la cateva sapamani bune. Incepe sa planga numai cat aude de gradinita aceasta, imi spune sa o duc la alta gradinita.. O inteleg pe de-o parte, ea fiind un copil extrem de vesel si de sociabil, iar la gradinita a recunoscut si educatoarea ca sunt niste copii foarte rautaciosi si izolati.. Incerc sa ma pun in pielea ei, nu as vrea sa o traumatizez, sa o tin acolo cu forta, incerc de cateva dimineti sa o conving sa stea, dar ne intoarcem amandoua dupa maxim o ora. Ii spun ca nu mai primeste desene, ori nu mai iesim afara sau nu mai primeste desert... Accepta orice fara suparare, numai sa nu o las acolo. Sunt disperata!
Educatoarea mi-a sugerat sa o las cu forta, chiar daca va plange, eu sunt in dilema, nu mi se pare cea mai buna varianta, dar nici nu imi dau seama daca e doar capricioasa si alintata si e unul din mofturile ei sau chiar ii provoaca anxietate gradinita aceasta.
M-am gandit si la un psiholog, dar cand e afara comunica cu toti copiii, in special cu cei mai mari, e vesela si comunicativa... Ce sa fac oare? Sa nu o mai chinui si sa-i caut alta gradinita? A mai fost cineva in situatia aceasta ? Va multumesc!
8 comentarii
2
17-04-2018, ora 15:11
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Pameladsl: copila spune ce vrea si asta e mare lucru! A venit si cu o solutie, de a o muta la alta gradinita, deci ea stie clar ce vrea si de ce. E un criteriu pe care v-ar ajuta sa il luati in calcul. Daca nu refuza sa mai mearga la gradinita (adica deloc), e clar ca nu se preface si nici nu poate fi vorba de un moft, ci de o suparare reala si bazata pe un motiv realist. Educatoarea da sfaturi proaste si eu una, nu mi-as lasa copilul pe mana ei! Nu asa desensibilizezi un copil. Va recomand sa o duceti la un psiholog, pentru a va asigura ca ce s-a intamplat la acea gradinita nu va lasa urme in psihicul copilului si ganditi-va cat mai serios daca cineva si cu atat mai mult copilul dvs, merita sa fie dus cu forta, intr-un loc pe care il uraste.
0
17-04-2018, ora 15:51
pameladls
Nu este medic/terapeut
pameladls
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra! Fetita nu vorbeste foarte clar, dat fiind ca a fost expusa de mica la 3 limbi diverse, dar uneori imi spune ca vrea la vechea gradinita (imi spune ca vrea sa se joace cu prietena ei de acolo, realizez ca ii lipsesc vechii colegi), alta data zice ca vrea alta gradinita, ca aici colegii sunt rai, ori ca "doamna tipa". E copilul meu, stiu ca e mica, dar tind sa cred mai degraba ca nu minte, nici la noi nu a vazut minciuni, ne ferim sa o pacalim prin mici minciunele... Sotul spune sa nu o las prea mult sa planga, ca sufera prea mult din cauza unei banale gradinite, la gradinita doamnele imi spun ca e foarte importanta pentru ea, ca nu ar fi nici prima nici ultima care ar fi lasata cu forta si ca s-ar obisnui intr-un final...
M-ati incurajat mult, sa stiti, si va multumesc pentru asta! E mai important sa fie ea psihic bine.
0
17-04-2018, ora 17:50
Cu drag! Ma bucur sa fi fost de folos cu o recomandare!
1
18-04-2018, ora 12:06
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Vă recomand ca și colega mea s-o duceți mai întâi la un psiholog pentru că s-ar putea să fie ceva care o deranjează în acea grădiniță. Apoi fiind înainte la creșă și la grădiniță în altă parte s-ar putea să-și fi creat un atașament față de vechea educatoare și de colegi și negăsind aici ce s-ar fi așteptat, să simtă un anumit disconfort. De obicei atunci când copiii schimbă țara, orașul, grădinița, pot face și o anxietate de separare, de aceea vizita la psiholog s-ar putea să-i facă bine.
După ce aveți concluziile psihologului, decideți ce faceți în continuare.
0
18-04-2018, ora 13:22
pameladls
Nu este medic/terapeut
pameladls
Va multumesc pentru raspuns! Dar cum procedez daca fetita inca nu se exprima bine? Cum am spus si mai sus, limbajul ei nu este inca bine dezvoltat, data fiind expunerea la inca doua limbi straine. Trebuie sa mai astept sau nu este relevant acest aspect? Imbratisesz ideea unui psiholog in multe situatii, dar faptul ca inca nu poti tine o conversatie foarte detaliata cu ea, m-a facut sa aman inca momentul in care sa mergem.
1
18-04-2018, ora 16:02
Psihologul va sti ce are de facut, chiar daca ea nu vorbeste bine inca. Asa este, copiii bilingivi/multilingvi, deseori vorbesc mai tarziu sau mai greu - e si firesc. Metodele psihoterapeutice nu vizeaza doar folosirea vorbirii - exista si tehnici proiective care se folosesc cel mai mult cu copiii (desi se folosesc la orice varsta), care scot la suprafata multe probleme aruncate in inconstient. Aceste tehnici se pot folosi la orice persoana, chiar si la cei nonverbali. Nu va faceti griji ca nu s-ar intelege psihologul cu ea, ca sigur va inselati.
1
18-04-2018, ora 18:24
Psihologie, București
Faptul că nu se exprimă bine, poate fi și una din cauzele faptului că refuză grădinița. Eu am avut un caz asemănător cu o fetiță care avea aproape 5 ani, refuza grădinița pe motiv că fetele nu se împrieteneau cu ea, pentru că nu o înțelegeau. După câteva luni de logopedie nu au mai fost probleme și acum nu lipsește de la grădiniță și merge în toamnă la clasa 0.
Dacă merge la psiholog, veți depista cauzele reale pentru care refuză grădinița.
0
02-09-2020, ora 05:43
Cristi1999
Nu este medic/terapeut
Cristi1999
Este comportament evitant cu izolare sociala, o neadaptare
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul