Autism sau intarziere in dezvoltare?

21-12-2023
Katy12333
Nu este medic/terapeut
Katy12333
Buna seara!
Am un baietel de 1 an si ma ingrijoreaza putin dezvoltarea lui, si sunt foarte speriata pentru ca nu stiu daca este intarziere in dezvoltare, autism sau pur si simplu acesta este ritmul in care se dezvolta el.

Semne negative;
- merge doar de a busilea, se ridica continuu de canapea/scaun/dulapuri dar atunci cand este tinut sa faca pasi isi lasa genunchii moi si se duce pe jos
- spune doar tata si da da (fara un sens anume)
- nu arata cu degetul, intinde toata mana daca vrea sa ia ceva
- la contact vizual nu imi dau seama exact cat il mentine pentru ca e foarte curios si atunci cand stam fata in fata ma studiaza, ma trage de nas, buze, imi baga mana in gura
- se joaca functional cu jucariile doar prima data, dupa incepe sa arunce cu ele pe parchet sau le baga in gura (de ex are o cutie cu gaura in care trebuie sa bage mingii si in loc sa bage in gaura ori baga pe langa ori le arunca pe jos, cuburile le darama si nici nu lasa pe cineva sa construiasca fara sa i le darame, iar animalutele le baga in gura)
- imi da lucruri la cerere doar cateodata
-nu bate din palme, iar daca ii spun sa salute sau sa faca pa face doar cateodata si doar ridica mana sus fara sa o fluture)
-raspunde la nume dar daca se joaca trebuie sa il strig si de 5 ori sa raspunda(desi uneori nu se uita dar zambeste, semn ca ma aude dar nu vrea sa raspunda)
- nu imita cuvinte

Semne pozitive:
- ii place foarte mult sa se joace cucu bau
-zambeste la noi, chiar daca faci ceva ce i se pare amuzant rade
- este afectuos, vine si ne pupa
- daca il intreb de membrii familiei se uita dupa fiecare
- ii place sa se uite pe carticele cu imagini si le rasfoieste
- daca ii pun 2 cartonase (de ex vaca si calul) si il intreb “unde este vaca” ia cartonasul si mi l da ( nu mereu, cateodata n are chef), la fel si cu animalute de baie
-este activ, nu ii place sa stea locului nicio secunda si e foarte curios de ce se intampla in jurul lui
- nu il deranjeaza zgomotele
- danseaza atunci cand aude muzica sau cand cineva canta
- mananca aproape orice mancare si orice textura
- nu are probleme cu somnul decat atunci cand nu se simte bine sau ii da vreun dinte
- ii place sa se joace cu verisorul lui de 3 ani si se uita la alti copii jucandu se dar are si dati cand prefera sa stea singur
- nu are comportamente repetitive, desi mai inchide si deschide usa sau invarte rotile masinutilor dar doar cateva secunde dupa pleaca
- nu are stereotipii
- cere in brate, ma cauta, vine dupa mine peste tot

Oare sa fie autism? Sunt foarte speriata.. mentionez faptul ca l am nascut la 38 de saptamani datorita restrictiei de crestere intrauterina, si ma tot gandesc sa nu fie asta cauza..
3 comentarii
0
21-12-2023, ora 19:38
tassevasi
Nu este medic/terapeut
tassevasi
De ce intrebati dvs aici si nu intrebati medicul de familie. Dar ce vreti de la un bebe de 1 an ? Va merge, o sa vorbeasca, o sa faca si prosti si tot ce acum nu face, aveti rabdare si nu mai fiti speriata.
0
22-12-2023, ora 11:26
Katy12333
Nu este medic/terapeut
Katy12333
Asta este din cauza faptului ca lumea pune intrebari si compara, si normal ca atunci cand auzi “dar nu a inceput sa…” incepi sa te sperii
0
29-12-2023, ora 10:00
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Fiecare copil e unic, se dezvoltă în ritmul lui. Din ce descrieți nu pare să aibă probleme. Lăsați-l să mai crească și dacă vi se pare ceva suspect vorbiți cu medicul de familie să vă trimită la o evaluare.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul