Poti sa recuperezi increderea dupa ce ai fost inselata?

11-08-2020
maya1991.
Nu este medic/terapeut
maya1991.
Buna ziua sunt impreuna cu sotul meu de 8 ani si casatoriti de 5 ani la inceputul relatiei m-a inselat si ma tinut de fraiera timp de 6 luni l-am iertat ca am crezut ca, cu ajutorul lui o sa pot trece peste...dar au trecut atatia ani si la fiecare cea mai mica indiferenta care o are fata de mine ma duce cu gandul acolo.si ii reprosez lucrurile astea...de atunci si pana acum in relatie tot eu fac primul pas El zice ca ma iubeste dar eu nu simt asta 100% i-am zis ca vreau sa divortez si el nu ii de acord cu asa ceva...el pe langa ma inselat tot el are asteptari de la mine.si la pat daca nu fac eu primul pas trec luni bune si nu se intampla nimic intre noi adica el de foarte putine ori face primul pas el...si cand are tangente cu alte femei il vad ca are alt comportament le sare in ajutor le zambeste si simt ca o iau razna cand vad asa ceva pt ca cu mi e mi se pare ca ii foarte plictisitordaca ii zic ca vreau sa punem punct zice sa imi gasesc altul mai bun sa fie pe placul meu dar cand vine vb de divort zice ca el nu ii de acord cu divortul ii zic ca nu sunt fericita cu el ca nu pot sa uit ce mi-a facut daca el are asa comportament indiferent fata de mine si nu se schimba nimic sau si daca se schimba ceva ii pt o saptamana si dupa toate revin la normal?asteptarile ce le am de la el parerea mea ca as trece mai usor peste faptul ca ma inselat ar fi sa vad din partea lui ca se implica si el in relatie sa fie mai dragostos mai atent cu mine...credeti ca as reusi? Ce as putea face?
2 comentarii
1
11-08-2020, ora 14:36
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Procedați în așa fel încât în loc să reparați ceva, mai mult stricați. În momentul în care ați depistat că vă înșela, ar fi trebuit să aveți o discuție serioasă cu el și să faceți o analiză a relației, ca să înțelegeți ce nu merge. Pentru că acolo unde lucrurile merg bine și partenerii își satisfac reciproc nevoile, se întâmplă mai rar lucruri din astea. Hotărați de comun acord ce vă doriți de la relație și limitele clare în care vă doriți să se desfășoare și odată stabilite lucrurile, cicăleala trebuia să înceteze. Tot aducându-i aminte ce s-a întâmplat, practic îi aduceți în față momente care altfel și-ar fi diminuat intensitatea și-l împingeți spre o răceală afectivă.
Poți să ai încredere, dacă îi mai acorzi și prezumția de nevinovăție, și scapi de obsesia că vei fi înșelată. Poate fi o problemă și cu dumneavoastră, pentru că o femeie cu încredere în sine nu se așteaptă tot timpul ca soțul să-și găsească alta mai bună decât ea.
Dacă vă ajută, redau mai jos pașii de urmat pentru a depăși o infidelitate, în speranța că va folosi și altora ce sunt în aceeași situație:

SUGESTII GENERALE pentru ADMINISTRAREA CONSECINTELOR AVENTURII

• Evitati discutiile care dureaza mult. Este mai bine sa fixati perioade scurte de discutie in legatura cu ce s-a intamplat decât sa petreceti
ore în sir dezbatând aceleasi probleme si extenuându-va. La sfârsitul oricarei conversatii, încercati sa vedeti ce ati obtinut în urma discutiei. Va poate fi de
folos chiar sa notati problemele pe care le-ati'discutat si sa luati o decizie în legatura cu ele.
• Puneti întrebari la care suportati sa auziti raspunsurile.
Când aflati despre o aventura puteti fi tentati sa puneti o mie de întrebari. Este mai bine sa puneti întrebari mai simple pentru a va da timp sa abordati mai târziu întrebari mai dificile. Daca îi marturisiti partenerului despre aventura, comunicati-i acest fapt
într-un- mod pe care acesta sa-l poata întelege si raspundeti întrebarilor într-o maniera cinstita si cât mai la obiect. De exemplu, daca acesta întreaba: "De ce ai facut asta ?", raspundeti spunând: "Pentru ca eram singur/confuz/gelos/înstrainat dupa nasterea copilului nostru." (sau oricare simtiti ca ar fi motivul aventurii), mai degraba decât: "Nu stiu, s-a întâmplat pur si simplu." - fraza care nu xplica nimic.
• Acordati un timp anume discutiei despre aventura.
Discutia despre aventura poate deveni apasatoare, mai ales daca este însotita de insulte si acuzatii.
Aceasta înseamna adesea ca pâna la urma veti renunta amândoi, stresati si incapabili sa discutati într-o maniera constructiva despre ceea ce s-a întâmplat. O solutie ar fi sa cadeti de acord sa discutati acest subiect doar o jumatate de ora pe zi. Pe parcursul acestui timp, unul dintre arteneri poate fi cel care pune întrebarile sau amândoi îsi pot expune sentimentele pe care le traiesc. Dupa expira timpul acordat, discutia
ar trebui sa se opreasca. Aceasta abordare cere disciplina, dar ajuta la reducerea învinuirilor care planeaza inevitabil in jurul aventurii.
Nu dati vina pe amant.
Unele cupluri nu pot face fata realitatii actiunilor partenerului infidel si arunca toata vina pe seama amantului.Tipic, acestia îl denumesc pe amantul drept "rapitor" sau "seducator" sau "o persoana care se culca cu cine apuca". Aceste descrieri pot conveni de minune persoanei care a avut aventura, pentru ca nu o obliga sa faca fata propriei culpabilitati. In acesti mod, partenerul infidel este lasat sa scape printre degete" si toata vina cade în spatele amantului. Este adevarat ca si amantul îsi are propria sa responsabilitate pentru situatia creata, dar daca relatia va merge mai departe, cuplul trebuie sa faca fata adevaratului motiv a1aventurii, în loc sa considere o alta persoana ca fiind complet responsabila.
• Fiti gata sa ascultati, dar si sa vorbiti.
În tot mai multe sfere ale societatii, arta de a asculta începe sa dispara. Oamenii au tendinta de a sari grabiti de la o problema la alta, discutând adesea despre propriile lor pareri, în loc sa acorde drept la replica si altora.
Aceasta, afirmatie este adevarata.si pentru partenerii unui cuplu, mai ales dupa ce au trait experienta unei aventuri. Fiecare partener poate fi atat de preocupat de viziunea sa personala asupra aventurii si atât de nerabdator sa si-o exprime, încât uita sa asculte cu
adevarat ceea ce spune celalalt. Aceasta situatie poate aparea daca partenerul infidel se simte atât de vinovat, încât blocheaza destainuirile celuilalt referitoare la efectele aventurii asupra sa ca partener înselat. Ascultati- va cu atentie partenerul pâna când termina ce are de spus, fara sa-l întrerupeti si mentinând contactul vizual. Daca este suparat, ramâneti calmi si încurajati-l, în loc sa va lasati si dumneavoastra coplesiti.
Nu-l acuzati niciodata ca se poarta stupid sau ca face prea mult caz. Sentimentele lui sunt reale chiar daca nu sunteti de acord cu punctul lui de vedere
• Acordati-va timp.
Nu va asteptati sa rezolvati în câteva saptamâni toate problemele pe care le aduce la suprafata o aventura. Recuperarea dupa o ventura poate dura luni si chiar ani de zile. Abordati fiecare problema pe masura ce apare si acceptati faptul ca sentimente precum amaraciunea, gelozia, furia si confuzia sunt naturale si corespunzatoare circumstantelor date. Dumneavoastra si partenerul va doriti, poate, ca totul sa ramâna în urma, dar este un vis nerealist.
Construirea încrederii necesita un timp îndelungat chiar ani de zile, în anumite cazuri Sarcina pe care v-o propuneti - reconstruirea increderii poate dura si mai mult timp. Primele saptamani si luni dupa dezvaluirea aventurii pot fi cele mai dureroase, dar veti vedea ca daca va doriti cu adevarat puteti face fata destul de bine luarii unor decizii importante în anumite probleme de care va loviti si relatia poate supravietui aventurii
0
25-08-2020, ora 10:33
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Pentru depasire problemei din cuplu vostru Maya e probabil nevoie de mai multe comunicare si intelegere, care sa duca la stabilirea unor limite specifice pentru fiecare dintre voi. Iar pentru asta e nevoie de deschidere in fata terapeutului de cuplu, ce poate sa va sprijine sa schimbati ceva in bine in increderea reciproca.
Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Semne că te înșală
  • De ce înșelăm?
  •