posibila ruptura LIA

08-05-2011
cristian 79
Nu este medic/terapeut
cristian 79
Buna ziua,
Ma numesc Cristian, am 32 ani si am o problema la genunchi in sensul ca din cand in cand, cand fac cate o miscare brusca imi sare si simt o durere medie.daca ma intind si incep sa rotesc incet genunchiul dupa aproximativ 1 min se aude un pocnet mic si isi revine.Dupa ce isi revine imi pot relua activitatea fara probleme.Trebuie sa mentionez ca acum 4 ani am suferit o cazatura mai dura la fotbal.Pana acum 6 luni nu am mai avut probleme mari dar am suferit din nou o cazatura la fotbal si de atunci au inceput problemele.La sugestia unui Dr.Ortoped mi-am facut un Rmn ale carui concluzii au fost--"fasciculele LIA cu aspect flou, in semnal intermediar T2 si PD si hipersemnal moderat T1, cu continuitate intrerupta(se vizualizeaza numai 1/2 inferioara a structurii ligamentare), unghiul dintre ligament si platoul tibial ami mic de 45 grade (ligamentul este culcat pe platoul tibial).Leziunile descrise sunt compatibile cu:
-ruptura de ligamnet incrucisat anterior
-cantitate mica de lichid in spatiul articular femuro-patelar si in articulatia femuro-tibiala.
Am fost la 2 Dr.ortopezi.Unul mi-a spus ca trebuie sa ma operez cat mai repede iar altul mi-a spus ca mai pot sa atept, ca pot sa fac ciclism si inot pana ma operez si sa evit sa fac sporturi cum ar fi fotbalul.
Ce parere aveti?
Va multumesc anticipat.
4 comentarii
0
08-05-2011, ora 17:07
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Raspunsul depinde de nenumarate variabile, cum ar fi greutatea, statusul ocupational si sportiv, antecedente traumatice si de alta natura, dar mai ales de gradul instabilitatii articulare (cuantificabil clinic si nu RMN!!!!).
Pentru o viata normala este suficienta de obicei atitudinea Dr.-ului al doilea (cu amendamentul ca foot-ball-ul va fi total interzis!!!).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
08-05-2011, ora 21:05
cristian 79
Nu este medic/terapeut
cristian 79
Buna seara,
Am uitat sa specific ca am 75 kg, 168 inaltime, lucrez ca inginer constructor si nu depun un efort fizic mare.Singurul lucru care ma ingrijoreaza e faptul ca mai sare din cand in cand genuchiul si ca mai aud niste pocnituri;in rest ma simt ca nou )).Primul ortoped mi-a mai specificat ca la 40 de ani o sa am genunchiul unuia de 60 de ani, daca nu ma operez.e posibil daca ma protejez si duc o viata normala fara sporturi care sa implice lezarea genunchiului.?
Va multumesc.Cu respect,
Cristian Potlog
0
08-05-2011, ora 21:35
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Cred ca este posibila o viata cvasi-normala, excluzand insa cu desavarsire orice sport agresiv pentru genunchi (jogging, foot-ball, hand-ball, basket-ball, tenis, stepper etc etc).
Prezenta instabilitatii importante si a durerilor datorate acesteia va pot, insa, indrepta catre operatia de ligamentoplastie in cativa ani.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
11-05-2011, ora 22:04
ioanamitzilina
Nu este medic/terapeut
ioanamitzilina
buna
sunt ioana si am 14 ani
eu sunt curioasa de niste lucruri
1-tatal meu e taare, taare incapatanat si nu vrea sa mearga la doctor.acum 7-8 ani(cred ca mai bine de atat) aveau niste probleme cu genuchiul, il durea genunchiul, avea un maare, maare disconfort in a merge, ma rog, are 1.87 si pe vremea aia avea 120 de kg(la 43-44 de ani).Acum nu mai are(sau cel putin nu mai zice ca are), dar genuchiul, cand urca ii face tare urat(sau cand se apleaca), o groaza de pocuri, care sunt chiar zgomotoase, adica daca eu stau cu usa inchisa in camera mea, le aud chiar f bine, acum a mai slabit(in jur pe 107 kg are)
ce e posibil sa aiba?
2-eu, in vara lui 2009, alergam cu slapii(nu m-am gandit la ceva rau, desi toata lumea mi-a zis zis sa am grija) si mi-a transpirat talpa, incat mi-a alunecat piciorul in lateral, pe care l-am indoit fara sa vreau, nu prea am mai putut merge pana acasa dupa momentul ala, stiu ca simteam un maare, maare disconfort, nu neaparat o durere.Nu m-am dus la medic, pt ca nu mi s-a umflat, nici nu prea m-a durut, dar vreo 2-3 saptamani dupa acel moment mergeam greoi, in special la urcatul scarilor, iar dupa aia imi revenea cand faceam miscare, parca imi si fugea putintel de tot genunchiul.Stiu ca intr-o ora de sport, cand am facut putin mai multa miscare, m-am oprit(era la finalul orei), dar nici nu prea puteam sa merg, m-am chinuit ceva sa ajung acasa.Profu de sport mi-a zis sa fac pauza in miscare..Am facut si mi-a trecut, acum nu mai am aproape nimic.Mama a si zis ca ma duce la medic, dar daca mi-a trecut imediat, nu a a mai avut rost.Uneori, cand ma aplec, imi face genunchiul poc
ce e posibil sa fii avut?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  • Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor
  • Recuperarea genunchiului în funcţie de patologie - evoluţie şi durată
  •