Modificari edematoase

24-04-2013
mirela carmen
Nu este medic/terapeut
mirela carmen
Buna ziua. Va rog sa imi explicati concluzia unui RMN care spune asa: 'Modificari edematoase pe o mica arie la nivelul platoului tibial extern, adiacent articulatiei tibio-fibulare proximale'. Celelalte zone = bune, meniscuri, ligamente, patela = toate in pozitii normale si fara urme de rupturi sau leziuni. Scurt istoric al problemei: Durere in partea laterala a genunchiului stang timp de 2 luni (in zona ligamentului colateral lateral). Durere mare la finele celor 2 luni. Medicul a spus ca e 'aranjat' ligamentul lateral si pentru asta trebuie repaus total la pat 10 zile. Am stat cu o orteza 3 saptamani, apoi am facut un RMN cu concluzia pe care am scris-o mai sus. As dori sa stiu exact ce inseamna 'modificari edematoase.' si mai ales ce trebuie sa fac pentru recuperare. Durerea e aceeasi ca inainte (cred ca nu a fost vorba de ligament !!!). Va multumesc anticipat
8 comentarii
0
24-04-2013, ora 21:32
AnorienRO
Nu este medic/terapeut
AnorienRO
Buna ziua,
Pe scurt, se evidentiaza o inflamatie la nivelul platoului tibial extern. Edemul reprezinta un tesut plin cu lichid.
Ar trebui identificata cauza edemului.
Pentru inflamatie nu ati luat nimic inainte? Niciun antiinflamator?
0
24-04-2013, ora 22:02
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Aceste edem osos apare, cel mai frecvent, fie in cazul supraincarcarii mecanice a articulatiei (efort fizic crescut, traumatisme articulare etc), fie in urma unei modficari vasculare locale, mai rar in afectiuni inflamatorii-reumatologice de tip auto-imun etc.
Oricat m-am straduit, nu am inteles tocmai singurele elemente importante: varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sporturi practicate, antecedente traumatice recente sau vechi, antecedente vasculare, metabolice, reumatologic-inflamatorii etc.
Astept detalii relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
25-04-2013, ora 13:05
mirela carmen
Nu este medic/terapeut
mirela carmen
Buna ziua,
va multumesc pentru raspunsul dvs. si va scriu aici si alte detalii. Varsta 49 ani, 55 kg si 1, 64 m inaltime. Momentan detin un cabinet de intretinere corporala si lucrez si eu ca tehnician maseur (dupa 27 ani in administratie si implicit de stat pe scaun!). Nu fac sport decat rar, merg pe jos sau pe banda (dar nu prea des), in schimb sar coarda aproape zilnic. Nu stiu de nici o lovitura, nu am cazut, genunchiul nu s-a umflat, nu si-a schimbat culoarea. In concluzie, in exterior nu se vede nimic in neregula, durerea a aparut pur si simplu, a avut aceeasi intensitate cateva saptamani, s-a amplificat intr-o zi ploioasa si cu presiune atm ridicata, cand am vrut sa ma asez in genunchi. Nu am luat tratament medicamentos de nici un fel, doar unguente locale in timpul celor 3 saptamani.
Acum e foarte curios, ca dupa 3 saptamani de imobilizare in orteza, durerea e aceeasi, poate putin amplificata de faptul ca piciorul nu a "functionat" la capacitate.
Concluzia pe care am scris-o ieri este a medicului de la RMN. Medicul care mi-a dat "tratamentul" acum o luna, nu este momentan in tara sa isi spuna parerea.
Cu stima, Carmen Mirela Sut
0
25-04-2013, ora 13:13
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
In cazul D-voastra edemul este datorat, asa dupa cum va precizam in raspunsul precedent, supra-solicitarii mecanice a articulatiei. Efortul de "sarire a coardei" este extrem de agresiv pentru genunchiul D-voastra, care a inceput sa reactioneze prin acest edem osos post-traumatic.
Imobilizarea in orteza este strict contraindicata, producand ankilozarea articulatiei.
Trebuie sa luati o perioada de repaus relativ de 3-5 luni, timp in care veti evita orice agresiune sportiva a articulatiei.
Nu aveti nevoie de nici un medicament, unguent sau ceva similar, totul fiind o notiune de suprasolicitare.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
25-04-2013, ora 13:55
mirela carmen
Nu este medic/terapeut
mirela carmen
Multumesc mult pentru raspuns.
Deci am gresit clar ca am stat aproape imobilizata 3 saptamani ?
Sa inteleg ca edemele vor disparea pur si simplu in cateva luni fara nici un tratament? Ciudat e faptul ca inainte de folosirea ortezei, 2 luni n-am luat nici o masura, nici un tratament, am asteptat doar sa dispara durerea (si asta nu s-a intimplat !)
E indicata marea ca forma de terapie si "recuperare"?

Cu stima,
Carmen Mirela Sut
0
25-04-2013, ora 13:59
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cred ca m-ati inteles profund gresit: eu v-am explicat cu precizie tratamentul, si anume evitarea eforturilor sportive timp de 3-5 luni, perioada in care va veti deplasa cvasi-normal, fara excese.
Marea nu este interzisa, insa poate agrava fenomenele de tip inflamator, daca ele exista.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
25-04-2013, ora 14:12
mirela carmen
Nu este medic/terapeut
mirela carmen
Buna ziua!
Am inteles foarte clar tratamentul indicat de dvs. si o sa il urmez.
Poate exprimarea mea in ce priveste marea nu a fost cea mai buna. Vroiam doar sa plec cateva zile la mare, fara a face eforturi de vreun fel.
Va multumesc mult si va doresc o zi frumoasa si senina
Cu stima,
Carmen Mirela Sut
0
25-04-2013, ora 14:16
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Puteti merge fara grija la mare, dat fiind ca temperatura nu va depasi 28 grd...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  • Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor
  • Recuperarea genunchiului în funcţie de patologie - evoluţie şi durată
  •