Metode de vindecare alternative..

25-11-2007
eDelia
Nu este medic/terapeut
eDelia
Buna!!
am 16 ani si as vrea sa stiu daca reflexologia, homeopatia, aromoterapia, cristaloterapia se fac in cadrul cursurilor de medicina la o facultate de med. In ce consta...exista o facultatea speciala? sau pot sa devii terapeut doar prin terminarea unor cursuri peciale fara a face facultatea de medicina..Sper sa ma puteti ajuta...Am intrat pe alte forumuri dar nu am gasit nimic...Site ul este de mare ajutor pt acumularea unor cunostinte in dom. acesta..10ks:)
3 comentarii
0
23-01-2008, ora 00:00
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Acum abia am văzut întrebarea aceasta veche.
Nici una dintre metodele medicinei alternative nu se studiază în cadrul cursurilor obligatorii de la facultăţile respective.
Există, pentru unele dintre ele, cursuri facultative pentru studenţii la medicină.
În România, homeopatia poate fi practicată numai de medici, după ce au urmat cursuri speciale şi au dat un examen. Celelalte metode menţionate pot fi practicate şi de non-medici şi sunt mai puţin reglementate (deşi a apărut o lege recentă şi pentru ele, nu o aplică nimeni).
0
08-08-2008, ora 00:00
valia
Nu este medic/terapeut
valia
Exista cursuri recunoscute si pt. electromedicina.
0
06-03-2012, ora 22:38
mirceaianc
Nu este medic/terapeut
mirceaianc
Medicina alternativă (numită şi medicină complementară sau medicină neconvenţională este o ramură a medicinii care are ca obiect principal păstrarea şi restabilirea sănătăţii subiecţilor cu mijloace profilactice şi curative noninvazive. La rândul lor, mijloacele profilactice şi curative noninvazive constituie un sistem de acţiuni terapeutice asupra structurii somato-psihice a organismului, care are ca efect principal menţinerea stării sale de sănătate sau normalizarea ei, dacă este afectată de boală, fără a o agresa şi leza în vreun fel.

Medicina complementară cuprinde ca elemente componente în principal: terapii alternativa, specialişti în medicină complementară şi mijloace de tratament complementare.

Terapiile alternative
Acestea cuprind în esenţă: terapii naturiste, terapii prin atingere şi terapii prin mişcare.

Terapiile naturiste
Sunt un ansamblu de practici medicale care folosesc în mod memijlocit remedii provenite direct din natură, îndeosebi: structuri fizice, radiaţii, energie şi psihicul uman. Ele înglobează categorii cum sunt: fitoterapia (terapia cu ceaiuri, terapia cu plante aromate - aromoterapia, terapia cu uleiuri - oleoterapia, terapia cu muguri de plante - gemoterapia ş.a.), apiterapia, mineraloterapia (argiloterapia, terapia cu cenuşă vegetală, terapia cu cărbune vegetal ş.a.), terapia cu insecte - entomoterapia, terapia cu lipitori - hirudoterapia, zooterapia, terapia cu factori naturali (balneoterapia, talasoterapia, helioterapia, hidroterapiaş.a.), dietoterapia (oligoterapia, dieta cu suplimente nutritive, alimentaţia macrobiotică, alimentaţia vegetariană, posturile ş.a.), terapia radiantă (radioterapia, magnetoterapia, cristaloterapia ş.a.), terapia energetică (acupunctura, moxibustia, auriculoterapia, scalpoterapia, bioenergoterapia, terapia prin biorezonanţă, cosmoenergoterapia ş.a.) şi psihoterapia (hipnoterapia, sacroterapia, sofrologia, biofeedback-ul, vizualizarea, meditaţia ş.a.).

Terapiile prin atingere
Ele definesc acele metode şi procedee de păstrare şi restabilire a sănătăţii prin manipulări terapeutice exercitate asupra corpului fizic uman sau animalier.
Categorii principale: osteopatia, etiopatia, chiropractica, Reiki, masajul, reflexoterapia, haptonomia, Rolfingul, terapia Mézières, terapia Feldenkrais, terapia Alexander şi terapia Trager.

Terapiile prin mişcare
Sunt acele practici medicale care au ca principiu de bază în prevenirea şi combaterea bolilor utilizarea unor dinamici speciale ale corpului fizic uman sau animalier.
Categorii de bază: Yoga, tai chi chuan şi qi gong.

Specialişti
În unele lucrări se foloseşte şi expresia "terapeuţi în terapii complementare". Ea trebuie înlocuită cu cea de mai sus, deoarece este redundantă.
Categorii principale: terapeuţi naturişti, terapeuţi în îngrijirea prin atingere, terapeuţi în îngrijirea prin mişcare.

Terapeuţii naturişti
Categorii: fitoterapeuţi, apiterapeuţi, mineraloterapeuţi, radioterapeuţi, bioenergoterapeuţi, psihoterapeuţi ş.a.

Terapeuţii în îngrijirea prin atingere
Categorii: osteoterapeuţi, chiropracticieni, maseori, reflexoterapeuţi, haptonomişti ş.a.

Terapeuţii în îngrijirea prin mişcare
Categorii: yogini, specialişti în tai qi chuan şi specialişti în qi gong.

Mijloace de tratament complementare
Categorii principale: remedii naturiste (ceaiuri, tincturi, lipitori, insecte, radiaţii, bioenergie, persuasiune terapeutică ş.a.), manipulări terapeutice şi exerciţii fizice.

Cititi detalii despre diferite forme de terapii pe http://all-about-life.ucoz.ro/index/medicina_alternativa/0-86 este un site in continua actualizare!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Homeopatie
  • Reflexoterapie
  • Reflexoterapie
  • Serviciile de homeopatie - decontate de stat?
  • Creșterea nivelului de testosteron îi face pe adolescenți să fie nerăbdători
  • Trăirile pozitive din adolescență pot influența sănătatea și starea de bine la maturitate
  •