interventie chirurgicala mandibula

24-09-2013
coszu
Nu este medic/terapeut
coszu
Buna seara,

Este vorba de tatal meu, care in urma unei investigatii PET CT a fost diagnosticat (se pare, inca nu i-a citit nimeni rezultatul, luni vom merge la chirurgul BMF) cu o recidiva a unui carcinom scuamos sub limba (a fost scos in urma operatiei), care acum s-ar situa pe mandibula, se vede ca un punct in partea stanga, in jurul caninului. cel mai probabil, daca tata nu va dori varianta chimio-radio, se va recurge la interventia chirurgicala. aici veneau, de fapt, intrebarile mele. presupunand ca nu se va razui osul, ci se va sectiona, desigur, cu marja ( cam de la incisiv si pana la molar ),
1. se va putea pune o proteza, daca da, din ce? os, metal, alt material ? daca sunt posibile mai mute variante, care ar fi cea mai adecvata si de ce?
2. din cunostiintele dvs, aveti idee cam la cat timp dupa operatie va putea manca cat de cat normal?
3. referitor la aspectul exterior : se va vedea inestetic, o gaura langa barbie efectiv? va vorbi cu dificultati mari? ( mentionez ca acum, dupa operatia sub limba este usor sasait si peltic - se va denatura si mai mult vorbirea ? )
4. in cazul in care i se va pune o proteza ( fie ea din os, fie din metal, fie din orice), aceasta se pune in cadrul primei operatii ( cea in care i se sectioneaza efectiv mandibula ), sau se asteapta refacerea ranii ( nu vad de ce ), dupa care se mai supune la o a doua operatie pt respectiva proteza?

Prefer sa stiu procedura (daca exista una singura) sau diversele variante de proceduri inainte de a merge la medic, fiindca este intr-adevar un medic exceptional, dar e un tip dur, spune intr-adevar verde in fata si sincer te cam sperie, ba mai mult decat atat, vorbeste foarte pe scurt si la subiect si nu explica pe intelesul omului de rand...


Va multumesc frumos,
Cu respect, Cosmina.
8 comentarii
0
24-09-2013, ora 23:54
MrCosmin
Nu este medic/terapeut
MrCosmin
Sincer sa fiu nici nu am citit tot postul dar.. dar iti spun ca eu am avut 5 operatii la nivel dentar.. adica mai precis extragerea maselelor de minte care nu erau crescute deloc si inca una la un canin... erau pe os aceste masele... nu iti face griji despre interventie... intr-adevar dupa operatie o sate umflii foarte foarte tare si o sa iti fie greu sa mananci vreo 2 zile dar nu e ceva de speriat... interventiile sunt oarecum usoare.. nu o sa te doara nimic.. cel mai probabil o sa te coasa un pic.. si dupa o saptamana esti ca noua...

Multa bafta
0
25-09-2013, ora 00:11
coszu
Nu este medic/terapeut
coszu
Multumesc pentru raspuns...
Inteleg ce spui, insa eu vorbeam de os, nu de dinti...
din ce imi povestesti, ai mandibula intreaga, intrebarea mea era referitoare la taierea efectiva a mandibulei si scoaterea portiunii afectate de tumora...
0
25-09-2013, ora 15:18
Dr. Alex Salan
Chirurgie orala si maxilo-faciala, Craiova
Dr. Alex Salan
Buna ziua,

In primul rand, orice extirpare chirurgicala a unei tumori maligne, in special recidiva, se va asocia cu radio sau chimioterapie. Este bine sa aleaga aceasta varianta daca medicul o va propune.

Osul rezecat poate fi inlocuit cu:

-grefa autologa recoltata din creasta iliaca
-BioHPP
- placuta de titan

In functie de patologia tumorala si logistica spitalului, veti primi variantele de alegere. Neprotezat nu se va lasa pacientul. Cred ca cel mai frecvent se folosesc placutele de titan. Nu stiu daca medicul va fi de acord cu grefa autologa, nu neaparat din cauza posibilitatilor chirurgicale, dar este foarte posibil sa apara o metastaza pe grefa. Repet medicul care evalueaza cazul va va da cele mai bune si concrete raspunsuri, dansul cunoscand foarte bine statusul pacientului. Eu doar va relatez variante posibile.

Alimentatia va fi semisolida cel putin 7-10 zile, depinde de vindecarea pacientului.

Daca se rezeca doar osul si se protezeaza, teoretic, nu ar trebui sa fie diferente vizibile la nivelul fetei pacientului. Insa nu pierdeti din vedere avantajele operatiei si complexitatea ei.

Protezarea osului se va face in aceeasi interventie.

Raspunsul meu este unul generalizat si relativ. Examenul clinic si cele complementare care se efectueaza va vor oferi solutiile cele mai corecte.

Sanatate!
0
25-09-2013, ora 22:10
Dr. Shveys Mirela
Chirurgie orala si maxilo-faciala, IASI
Dr. Shveys Mirela
Buna seara.
Doresc doar sa completez cele spuse de colegii mei.
Inainte de a discuta posibilitatile operatorii trebuie sa clarificam cateva aspecte:
1.varsta si starea de sanatate generala ( acestea vor influenta alegerea abordului chirurgical, vindecarea si recuperarea postoperatorie)
2.PET-CT identifica activitatea metabolica crescuta in anumite zone anatomice datorate infectiilor, tumorilor primare, metastazelor. Diagnosticul de recidiva a fost confirmat prin biopsie? Este doar o suspiciune datorita raspunsului CT? PET-CT nu ofera un diagnostic ci doar suspiciune de activitate metabolica intensa( REPET- poate aparea si in cazul unei infectii). Alta problema : PET-CT are limitele sale - nu detecteaza metastazele sub 3 mm.
Raspunsul PET-CT ofera informatii referitoare la alte zone din corp care par " pozitive" ? In acest caz ar fi vorba de metastaze loco-regionale sau la distanta si va fi nevoie de chimioterapie indiferent daca ii place sau nu tatalui dvs.In cazul metastazelor la distanta nu cred ca se mai pune problema interventiei chirurgicale.Cele mai afectate organe sunt : plamani. oase. ficat.Supravietuirea in cazul pacientilor cu metastaze la distanta este mai redusa( imi pare rau sa spun asta, dar trebuie sa fiti realisti, sa analizati tot si sa intrebati chirurgul despre aceste aspecte)
3. a fost efectuata evidarea ganglionara cervicala in prima interventie?Daca nu, aceasta procedura este obligatorie acum.
4.S-a efectuat un CT /RMN ( in afara de PET-CT)? Acesta va arata tipul de recidiva. Afectarea ( infiltrarea) osului se produce prin : invazie sau eroziune. Stabilirea " tipului " de infiltrare este foarte important in decizia atat a abordului operator( daca se rezeca mandibula in toata grosimea/inaltimea ei, sau partial), cat si a metodei de reconstructie a osului.
Revin la un aspect : PET-CT nu detecteaza infiltrarea osului ci doar activitatea metabolica intensa a tesuturilor din acesta zona. Chiar daca e vorba de o tumora, poate fi la nivelul tesuturilor ce acopera osul ( gingia de exemplu) fara invadare osoasa si deci se va efectua o rezectie segmentala.Literatura de specialitate vorbeste de un procent 36-40% din cazurile cu PET-CT pozitiv pentru mandibula care s-au dovedit a fi false.( adica mandibula nu era invadata)
Toate aceste aspecte trebuie discutate cu chirurgul dvs.
Mult succes si multa sanatate
0
25-09-2013, ora 23:34
coszu
Nu este medic/terapeut
coszu
Va multumesc din tot sufletul pentru raspunsuri...Daca doriti sa va uitati pe o alta relatare a mea la sectiunea de oncologie...acolo am relatat si cronologia operatiilor si ceea ce este scris in rezultatul PET-CT, v-as fi foarte recunoscatoare. Se vede ca sunteti doi medici cu experienta si daca nu v-as rapi prea mult timp, as dori sa dau un copy-paste la ce scrie pe rezultatul PET-CT.

'Buna seara,

Tatal meu a fost depistat in luna aprilie la un banal control stomatolgic cu o excrescenta sub limba, care dupa extirpare ( in luna mai ) si analiza anatomo-patologica ( la Bucuresti ) a rezultat a fi carcinom scuamos. Nedorind chimio-radio, am apelat la o a doua interventie chirurgicala, de data aceasta la Cluj, dupa aproximativ 2 luni de la prima. Aici, din cate am inteles, medicul a marit prima incizie si a 'scobit' mai bine. Problema este ca, la examenul anatomo-patologic de la Cluj (dupa a 2-a operatie), nu s-au vazut prezente celule tumorale.Acum o saptamana I s-a aprobat dosarul ptr PET-CT gratuit, iar astazi a iesit rezultatul. Daca as avea posibilitate sa dau upload la fotografii, ar fi ideal, insa nu stiu cum sa o fac, asa ca o sa va scriu cuvant cu cuvant ce scrie pe rezultat :

Rezultatul investigatiei :

Imagini obtinute la 60 de minute dupa injectarea a350, 6 MBq de FDG si administrarea orala a 1000 ml solutie diluata Iomeron Optiray. Scanarea nativa CT a fost efectuata de la vertex, pana la treimea superioara a coapselor, urmata de o achizitie 3D a aceleiasi regiuni.

1. Nu se observa modificari de captare a trasorului la nivel cerebral.
2. Leziune osteolitica situata la nivelul corpului mandibular stang, ce intrerupe corticala osoasa si asociaza activitate metabolca crescuta (SUV = 6, 6). Fara alte acumulari patologice de trasor in portiunea examinata a scheletului.
3. Nu se observa ganglioni limfatici mariti si nici acumulari patologice de trasor in regiunile cervicala, supraclaviculara, axilara si mediastinala.
4. Fara acumulari patologice de radiotrasor la nivel pulmonar.
5. Miocardul prezinta o absorbtie fiziologica a FDG-ului.
6. Parenchim hepatic cu structura omogena si distributie normala a radioactivitatii.
7. Splina cu structura uniforma si distributie normala a radioactivitatii.
8 Pancreasul nu prezinta acumulari patologice de FDG.
9. Glandele suprarenale fara acumulari patologice de FDG.
10. Rinichii si vezica urinara prezinta radioactivitate crescuta, fiziologica.
11. Stomacul si intestinele prezinta acumulari fiziologice de FDG.
12. Fara adenopatii infradiafragmatice cu activitate metabolica crescuta.
13. In regiunea pelvina nu pot fi detectate acumulari patologice de FDG.


Concluzii :
In observatie recidiva/determinare secundara mandibulara stanga.
In rest aspect PET-CT in limite normale.


1. Considerati ca ar fi mai concludent daca as incerca cumva sa va arat imaginile PET-CT-ului decat rezultatul scris mai sus al investigatiei ?
2. Aveti idee ce inseamna acel SUV de la punctul 2 si care ar fi limitele normale - credeti ca exista vreo posibilitate ca pe os sa nu fie tumora (nu inteleg ce inseamna 'intrerupe corticala osoasa' - adica ar putea fi altceva care sa intrerupa corticala ososa si nu neaprat o tumora)?
3. Din experienta dvs., ati recomanda o a 3-a operatie sau a se merge pe varianta chimio-radio?
4. Punctele 5, 10, 11 ar trebui sa ma ingrijoreze?


Asta este ce am scris pe sectiunea de 'tumori benigne si cancer'.

M-ati intrebat 'Diagnosticul de recidiva a fost confirmat prin biopsie? Este doar o suspiciune datorita raspunsului CT ? Raspunsul meu : dupa fiecare din cele 2 operatii s-a realizat examenul anatomo-patologic La prima a iesit carcinom scuamos, la a doua nu s-au vazut prezente celule tumorale ( tata se gandeste sa mearga cu ambele probe sa le reexamineze, mai ales pe cea de la a 2-a operatie unde au iesit marginile libere ). PET-CT-ul a fost facut dupa cea de-a doua operatie. Sfatul dvs pt confirmarea PET-CT-ului ar fi o a 3a biopsie sau un CT/RMN ?
De asemenea, m-ati intrebat despre evidarea ganglionara cervicala - inseamna scoaterea ganglionilor? daca da, mentionez ca inainte de a 2a operatie, medicul I-a solicitat tatalui meu o ecografie ganglionara care a iesit Ok. de asemenea, si in rezultatul PET-CT nu scrie nimic ingrijorator (zic eu) despre ganglioni.

Inca o mentiune (zic eu destul de importanta) : exact in locul unde se vede acel punct pe PET-CT care ar indica tumora, tata are o gaura - la a doua operatie a fost scobit mai adanc in locul acela, pe langa canin, pe langa os, practic e o rana care nici acum nu e vindecata 100%, ii intra mancare acolo pe care o scoate doar cu jetul de apa de la periuta.

Doamne, mi-ati luminat ziua cand am vazut mesajele dvs.
Va multumesc din inima...
Nu vreau decat sa ma informez pentru el, sa-l ajut sa ia decizia cea mai buna. Personal, la cate am auzit pana acum, sunt cam contra chimio-radio si cam pro interventie chirurgicala, nu stiu de ce, poate asa imi dicteaza mie sufletul.Necunostiinta de cauza insa, nu ma ajuta sa pot fi rationala, iar in astfel de cazuri e clar ca nu poti sa gandesti si sa actionezi doar cu sufletul, ci si cu capul.

Va multumesc inca o data si astept raspunsurile dvs,
O seara excelenta!
0
26-09-2013, ora 07:23
Dr. Alex Salan
Chirurgie orala si maxilo-faciala, Craiova
Dr. Alex Salan
Buna dimineata

Voi raspunde in amanunt dupa pranz dar din ce am vazut eu cred ca ar fi mai bine sa consultati si medicul stomatolog pentru acea leziune osteolitica (distrugerea osului). Sa nu fie de natura odontogena sau este foarte probabil ca, daca este lipsa de substanta osoasa, organismul sa incerce sa repare acel defect, lucru absolut normal. In rest nimic din PET nu releva o tumora. Tind sa cred ca nici nu are recidiva. Punctele 5 10 11 nu trebuie sa va ingrijoreze deoarece absorbtia este fiziologica, adica normala. Ne auzim mai dupa masa. O zi buna
0
26-09-2013, ora 22:59
coszu
Nu este medic/terapeut
coszu
Buna seara,

In continuare astept cu interes parerile dvs.

Va multumesc mult!
0
30-04-2014, ora 01:34
nutzul
Nu este medic/terapeut
nutzul
Am si eu o intrebare ! am fractura de mandibula si am fost imobilizat timp de 4 saptamani cu sarme, astazi mi-au fost scoase dar inca simt acolo un joc unde este fractura, atunci cand deschid gura, ca si cum nu s-ar fi prins foarte bine ! este ceva normal sa simt aceasta mobilitate in zona fracturii atunci cand deschid gura? este normal sa am acest joc, stiu ca doar ce mi-au fost scoase sarmele si tocmai de aceea va intreb, daca aveti si niste sfaturi pentru mine sunt binevenite, va multumesc mult !!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul