Interpretare Ct cu sdc

02-09-2024
Adina86@
Nu este medic/terapeut
Adina86@
În urma unor analize medicale ieșite cu probleme am fost îndrumata sa efectuez un Ct cu soluție de contrast. Câteva dintre ele am cautat pe google și am primit răspunsuri. Dar una dintre ele nu înțeleg deloc. Pana ajung la doctorița mea gastroenterolog ați putea va rog sa ma lămuriți și pe mine sa nu stau cu o mie de gânduri?

Ficat cu dimensiuni, structura si iodofilie normale.
Colecist fara calculi radioopaci, cu ingrosare parietala iodofila focala la nivelul regiunii fundice pe o
lungime de 3 cm- se recomanda consult chirurgical.
Cai biliare intra si extrahepatice de aspect normal.
Ax splenoportal normal.
Splina, pancreas, glande suprarenale de aspect normal.
Rinichi dr cu un chist medular in 1/3 medie de 0, 7 cm.
Rinichi stg cu un chist medular in 1/3 medie de 0, 67 cm
Mica hernie hiatala.
Fara adenopatii intra sau retroperitoneale. Fara ascita.
Vezica urinara fara modificari parietale sau intracavitare.
Uterul prezinta la nivelul peretelui anterior o cicatrice postcezariana.
Anexe fara leziuni patologice evidente CT.
Fara adenopatii inghinopelvine.
Dolicosigma.
Fara ascita.
Fara determinari secundare osoase la nivelul bazinului si coloanei lombare.

Cu colecistu nu îmi dau seama ce este. Dacă caut pe google îmi da numa afecțiuni grave cum ar fi cancer, tumori etc. Da nu cred ca la mine se pune problema de asa ceva. Cine poate sa ma lămurească si pe mine va rog ?
3 comentarii
0
02-09-2024, ora 09:30
Adina86@
Nu este medic/terapeut
Adina86@
Nimeni? Am sunat și doctorița mea e în concediu :( abia în 19 Septembrie am programare.
1
02-09-2024, ora 09:46
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Rezultatul indică prezența unei „îngroșări parietale iodofile focale la nivelul regiunii fundice pe o lungime de 3 cm” la nivelul colecistului (veziculei biliare). În termeni medicali:
- Îngroșarea parietală se referă la subțierea peretelui vezicii biliare.
- Iodofil indică faptul că acest perete îngroșat absoarbe iodul, substanța de contrast utilizată în timpul CT, ceea ce îl face mai vizibil în imagini.
- Focal înseamnă că această modificare este localizată într-o anumită zonă și nu afectează întregul colecist.
- Regiunea fundică se referă la partea de jos a colecistului.

Această îngroșare poate fi asociată cu diverse condiții, inclusiv inflamații (de exemplu, colecistită), infecții, sau alte cauze benigne, cum ar fi colesteroloză (depuneri de colesterol în peretele colecistului). Deși este adevărat că în unele cazuri modificările structurale pot fi asociate cu condiții mai grave, cum ar fi neoplasmele (tumori), recomandarea pentru „consult chirurgical” este o măsură precaută. Aceasta nu indică neapărat prezența unei tumori sau a cancerului, ci mai degrabă necesitatea unei evaluări amănunțite pentru a determina natura exactă a îngroșării și a decide cel mai bun plan de tratament.

Este important să discuți aceste rezultate cu medicul gastroenterolog sau cu chirurgul la care vei fi consultată, pentru a obține un diagnostic precis și pentru a înțelege opțiunile de tratament disponibile în cazul tău specific. Între timp, este bine să rămâi calmă și să nu tragi concluzii pripite bazate pe informații generale de pe internet, care pot fi adesea alarmiste și nespecifice situației tale.
0
02-09-2024, ora 10:03
Adina86@
Nu este medic/terapeut
Adina86@
Va mulțumesc din suflet ! Sunt mult mai liniștită acum.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pregătirea pacientului pentru tomografia computerizată (CT) abdominală
  •