HTA indusa de sarcina
Buna ziua. Prezint HTA cateva epiisoade de tensiune ridicata 16/10 din sapt 33 de sarcina. Mi sa dat de catre medicul ginecolog ( am facut si control la cardiolog si totul in regula), prima data 1 dopegyt pe zi fractionat in 2 prize. Nu a functionar pentru ca eu eram si mai anxioasa si stresata si la 2-3 zile ajungeam la urgente cu te diune tot 15-16 cu ceva. S-a decis sa iau cate 1 pastila de dopegyt (250mg) la 12 ore. Am mers asa pana in saptamana 36 cand iar s-a urcat tensiunea la 16/10. Medicul a decis sa iau 3 dopegyt pe zi, insa acum sunt in sapt 38 si trnsiunea mea uneori e prea mica 9/6, a fost si 8/6. Am sunat medicul care m-a sfatuit sa renunt la pastila de la pranz si sa ramana doar 2 pe zi. Mi-a fost teama insa sa nu se repete episodul de hipertensiune din sapt36 sa creasca iar la 16/10. Asa ca am lasat macar jumate la pranz, una dimineata, una seara. Insa ca rezultat tot am mai gasit tensiunea mica 9/6, 10/6. Mentionez ca am o stare letargica de nu mi vine nici sa ma ridic din pat, prea mult nu cred ca va mai dura pana nasc insa ce ma sfatuiti sa fac in vederea ajustarii dozelor tratamentului.
1 comentarii
În contextul sarcinii și al managementului hipertensiunii arteriale, este crucial să se ajusteze medicația astfel încât să se mențină tensiunea arterială în limite sigure, atât pentru tine, cât și pentru făt. Dacă observi fluctuații semnificative ale tensiunii arteriale și simți stări de letargie, acestea ar putea fi semne că dozajul medicamentului trebuie ajustat mai fin.
Iată câteva sugestii pe care le poți discuta cu medicul tău:
1. Monitorizarea atentă a tensiunii arteriale: Este important să monitorizezi tensiunea arterială acasă, la diferite ore ale zilei, pentru a avea o imagine clară a variațiilor acesteia. Acest lucru îi va ajuta pe medici să ajusteze doza de medicament mai eficient.
2. Ajustarea dozei de Dopegyt: Medicul tău a sugerat reducerea dozei la prânz pentru a evita hipotensiunea. Dacă tensiunea continuă să fie prea scăzută, ar putea fi necesar să ajustezi și mai mult doza, eventual prin eliminarea completă a dozei de prânz, dacă tensiunea îți permite. Este esențial să faci aceste ajustări sub supravegherea medicului.
3. Managementul simptomelor de letargie: Stările de oboseală și letargie pot fi exacerbate de hipotensiune. Asigură-te că te hidratezi adecvat și încerci să menții o dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, care poate ajuta la îmbunătățirea nivelului tău de energie.
4. Planificarea nașterii: Având în vedere că ești aproape de termen, discută cu medicul tău despre planurile de naștere și cum ar putea fluctuațiile tensiunii arteriale să influențeze aceste planuri.
5. Comunicarea eficientă cu echipa medicală: Este vital să comunici orice schimbare a simptomelor sau preocupări legate de medicație și starea ta de sănătate. Astfel, echipa medicală poate reacționa rapid și adecvat la nevoile tale.
Continuă să ții legătura strânsă cu medicul tău și să urmezi instrucțiunile acestuia pentru ajustarea medicației. E important să nu faci modificări ale dozei fără consultarea și aprobarea medicului, având în vedere implicațiile pentru sănătatea ta și a bebelușului.
Iată câteva sugestii pe care le poți discuta cu medicul tău:
1. Monitorizarea atentă a tensiunii arteriale: Este important să monitorizezi tensiunea arterială acasă, la diferite ore ale zilei, pentru a avea o imagine clară a variațiilor acesteia. Acest lucru îi va ajuta pe medici să ajusteze doza de medicament mai eficient.
2. Ajustarea dozei de Dopegyt: Medicul tău a sugerat reducerea dozei la prânz pentru a evita hipotensiunea. Dacă tensiunea continuă să fie prea scăzută, ar putea fi necesar să ajustezi și mai mult doza, eventual prin eliminarea completă a dozei de prânz, dacă tensiunea îți permite. Este esențial să faci aceste ajustări sub supravegherea medicului.
3. Managementul simptomelor de letargie: Stările de oboseală și letargie pot fi exacerbate de hipotensiune. Asigură-te că te hidratezi adecvat și încerci să menții o dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, care poate ajuta la îmbunătățirea nivelului tău de energie.
4. Planificarea nașterii: Având în vedere că ești aproape de termen, discută cu medicul tău despre planurile de naștere și cum ar putea fluctuațiile tensiunii arteriale să influențeze aceste planuri.
5. Comunicarea eficientă cu echipa medicală: Este vital să comunici orice schimbare a simptomelor sau preocupări legate de medicație și starea ta de sănătate. Astfel, echipa medicală poate reacționa rapid și adecvat la nevoile tale.
Continuă să ții legătura strânsă cu medicul tău și să urmezi instrucțiunile acestuia pentru ajustarea medicației. E important să nu faci modificări ale dozei fără consultarea și aprobarea medicului, având în vedere implicațiile pentru sănătatea ta și a bebelușului.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 1Tensiune mare dimineata la trezire
- 0Pericardita
- 0Puls marit?
- 2Puls marit la cel mai mic efort
- 1Segment st
- 5Puls
- 1Panică
- 1Extrasistole la greu
- 1Picioare umflate
- 0Altcineva cu experienta similara? durere, presiune in piept
Mai multe informații despre: