Greata cronica
Va salut, am 22 de ani si de 4 ani am probleme destul de mari cu greata in special dimineata si dupa masa, alta problema ar fi scaunul care este mai mereu moale si fragmentat(2-3 ori pe zi) si de vreo 3 luni am un discomfort(ca o umflare a intestinului), uneori si dureri in partea dreapta jos a abdomenului.Pe langa acestea ar mai fi si lipsa poftei de mancare, starile dese de oboseala si subponderalitatea. Analizele mi-au iesit bune si am facut si 2 ecografii si nu mi s-a gasit nimic, medicul de la gastro mi-a prescris 4 feluri de medicamente, dar fara niciun efect. As dori sa va intreb ce ar putea fi? Ce investigatii as mai putea face? O endoscopie/colonoscopie ar fi recomandata ? Multumesc!
3 comentarii
Cauze de greata
Pentru evaluarea acestui simptom, noi luam in considerare si conditiile in care a aparut greata.
1. Greata aparuta dupa un exces alimentar (grasime prajita, untura, slanina, afumaturi, maioneze, salata de vinete, alcool, etc); cauza o poate constitui acest abuz, conditii in care simptomul ar trebui sa dispara intr-un timp rezonabil (ore- o zi), dupa eliminarea din tubul digestiv a alimentelor incriminate.
2. Greata aparuta fara relatie aparenta cu alimentatia, poate avea numeroase cauze digestive sau extradigestive
GREATA DIN BOLILE DIGESTIVE
Boli de tub digestiv superior – esofag, stomac, duoden- situatie in care se asociaza pirozis (arsuri in spatele sternului), iar varsatura (daca apare) este acra, acida. Orice boala de tub digestiv superior (esofagita, gastrita, ulcer, cancer, etc) poate asocia si senzatia de greata.
Boli de fiere (dischinezie, pietre), varsatura fiind galbuie cu gust amar
Gastroenterocolite acute (infectioase, parazitare, etc)- se asociaza si diaree sau febra
Ocluzie intestinala, indiferent de cauza (tumori, peritonite, apendicita, volvulus, etc)- se asociaza varsaturi fecaloide (maronii, urat mirositoare), dureri abdominale si oprirea eliminarii materiilor fecale).
GREATA DIN BOLI EXTRADIGESTIVE
Hipertensiune arteriala – asociaza durere de cap (cefalee), tulburari de vedere si auz, si tensiunea arteriala mare
Migrena– asociaza durere pe o jumatate de cap, tulburari de vedere
Infarctul miocardic posterior – asociaza durere de inima prelungita, palpitatii stare generala foarte rea.
Sarcina –greata la femeie tanara cu decalajul ciclului menstrual, marirea sanilor, pervertirea apetitului, pigmentarea mameloanelor, si test de sarcina pozitiv
Tulburari severe de metabolism (diabet zaharat dezechilibrat, insuficienta renala, acidoze, etc)
Tumori cerebrale – asociaza durere de cap persistenta, tulburari de vedere, deseori varsaturi fara a fi precedate de greata
Alcoolismul – greata apare dimineata, dupa chef
Intoxicatia tabagica (fumat excesiv)
Medicamente iritante ale tubului digestiv, intoxicatii, tratament cu citostatice.
Alte (numeroase) cauze : hepatita acuta, pancreatita, raul de miscare, faringita, amigdalita, boli neurologice sau psihice, etc.
Pentru evaluarea acestui simptom, noi luam in considerare si conditiile in care a aparut greata.
1. Greata aparuta dupa un exces alimentar (grasime prajita, untura, slanina, afumaturi, maioneze, salata de vinete, alcool, etc); cauza o poate constitui acest abuz, conditii in care simptomul ar trebui sa dispara intr-un timp rezonabil (ore- o zi), dupa eliminarea din tubul digestiv a alimentelor incriminate.
2. Greata aparuta fara relatie aparenta cu alimentatia, poate avea numeroase cauze digestive sau extradigestive
GREATA DIN BOLILE DIGESTIVE
Boli de tub digestiv superior – esofag, stomac, duoden- situatie in care se asociaza pirozis (arsuri in spatele sternului), iar varsatura (daca apare) este acra, acida. Orice boala de tub digestiv superior (esofagita, gastrita, ulcer, cancer, etc) poate asocia si senzatia de greata.
Boli de fiere (dischinezie, pietre), varsatura fiind galbuie cu gust amar
Gastroenterocolite acute (infectioase, parazitare, etc)- se asociaza si diaree sau febra
Ocluzie intestinala, indiferent de cauza (tumori, peritonite, apendicita, volvulus, etc)- se asociaza varsaturi fecaloide (maronii, urat mirositoare), dureri abdominale si oprirea eliminarii materiilor fecale).
GREATA DIN BOLI EXTRADIGESTIVE
Hipertensiune arteriala – asociaza durere de cap (cefalee), tulburari de vedere si auz, si tensiunea arteriala mare
Migrena– asociaza durere pe o jumatate de cap, tulburari de vedere
Infarctul miocardic posterior – asociaza durere de inima prelungita, palpitatii stare generala foarte rea.
Sarcina –greata la femeie tanara cu decalajul ciclului menstrual, marirea sanilor, pervertirea apetitului, pigmentarea mameloanelor, si test de sarcina pozitiv
Tulburari severe de metabolism (diabet zaharat dezechilibrat, insuficienta renala, acidoze, etc)
Tumori cerebrale – asociaza durere de cap persistenta, tulburari de vedere, deseori varsaturi fara a fi precedate de greata
Alcoolismul – greata apare dimineata, dupa chef
Intoxicatia tabagica (fumat excesiv)
Medicamente iritante ale tubului digestiv, intoxicatii, tratament cu citostatice.
Alte (numeroase) cauze : hepatita acuta, pancreatita, raul de miscare, faringita, amigdalita, boli neurologice sau psihice, etc.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 4o intoxicatie alimentara poate fi insotita de vertij cu greata si voma?
- 5Vomit verde
- 0Zentel poate produce gastrita?
- 5Proteine in urina, greata, sensibilitate in zona rinichilor
- 5Varsaturi continue, cancer pulmonar
- 1Greata de mult timp
- 3Lipsa diagnostic: cardio sau gastro sau altceva?
- 4Stari de voma, greata, balonare, dureri (intepaturi) de ovar, dureri de cap
- 7Durere baza sternului dupa consumul de cafea
- 3Analize perfecte, tratamente, greata rezista!
- 5de 1 an am probleme cu palpitatiile, puls marit, simt o caldura in obraji..
- 5Dureri de cap, greturi, palpitatii de cateva zile
- 4Greata si scadere in greutate
- 13eructatii severe durere in partea stanga balonare si ameteala puls marit
- 0Am o senzatie de greata si slabiciune.
- 0Rezultat analiza GGT in valoare de 140
- 0Dureri în piept. Stări de greata
- 1Durere, disconfort abdominal, greață.
- 4Va rog din suflet un sfat!!! ma doare capul, am stari de iritabilitate, ochi uscati, greata
Mai multe informații despre: Greata greata dupa masa
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: