gonartroza bilaterala

08-11-2016
sv1964
Nu este medic/terapeut
sv1964
am 52 de ani.am facut radiografie fata ambii genunchi.rasp.de la radiografie este hipertrofia spinei tibiale mediale bilateral.reducerea spatiului articular femuro-tibial la nivel medial bilateral, dreapta-stanga.ce inseamna si ce trebuie facut.dr. care m-a vazut mi-a facut infiltratii de m-au lasat putin genunchii dar mi-zis ca nu e bn deloc.vreau sfat de la un medic
2 comentarii
0
08-11-2016, ora 19:30
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Buna seara
Gonartroza este o afectiune care incepe sa devina din ce in ce mai des intalnita, primele semne aparand chiar la varsta de 40 de ani, la multi pacienti. Dupa aceasta varsta, istoricul traumatic al genunchilor, excesul de greutate, activitatea de baza sedentara precum si predispozitia familiala incep sa incline balanta in favoarea bolii.
Ceea ce descrieti Dvs pare un stadiu incipient, insa fara dubii. Odata declansata, afectiunea evolueaza inexorabil spre alterarea anatomica si functionala a ambilor genunchi, boala fiind simultana, dar nu sincrona in manifestari, adica puseele acute afecteaza genunchii pe rand, incepand cu cel care a fost cel mai afectat de traumatismele din tinerete.
Exista multe tipuri de infiltratii care se pot face; chiar se face abuz de infiltratiile cu corticoizi, care in general sunt contra-indicate de ortoped. Utilizarea lor este strict limitata la unele cazuri de dezvoltare acuta exudativa (adica cu lichid mult). In cazul Dvs, problema este de a face un tratament care sa previna evolutia bolii si sa intarzie faza chirurgicala cat mai mult, uneori si cu 10-15 ani.
Sfatul meu este sa tineti legatura cu medicul ortoped si cu un reumatolog / specialist in balneofizioterapie. Se pot face mai multe tipuri de tratament care sa contribuie la pastrarea genunchilor intr-o stare functionala buna:
- tratament cu antiinflamatoare generale (pastile) si locale (unguente); comod, usor de realizat acasa, cateva zile /luna sau la nevoie;
- tratament cu infiltratii intra-articulare cu hialuronat - extrem de eficient pentru dinamica genunchiului si prezervarea cartilajului; la stadiul aparent al afectiunii in cazul Dvs se pot alege preparate cu concentratie 2% care se injecteaza de 2-3 ori pe an in fiecare genunchi; de evitat injectarea de corticoid, cu exceptia crizelor serioase, dar si atunci urmat la o saptamana de hialuronat;
- tratament balneofizioterapic si recuperator (proceduri frecvent recomandate : magneto-terapie, laser, ultrasunete, impachetari namol, etc.); de efectual de 2 ori in primele 12 luni apoi macar o data pe an;
Scaderea ponderala sensibila (daca este cazul!), un regim de stat in picioare si mers activ ponderat, exercitii fizice adecvate (bazin) si folosirea mijloacelor terapeutice de mai sus in asociere, poate conduce la rezultate functionale remarcabile si "inghetarea" evolutiei bolii pentru multi ani.
Daca si cand se ajunge insa la deteriorarea ampla a genunchiului, astfel incat este tulburata activitatea personala de zi cu zi, atunci cea mai buna decizie este tratamentul chirurgical (endo-protezarea), dar in cazul Dvs pare sa fie o eventualitate ceva mai indepartata.
Va rog sa aveti in vedere ca opinia mea se bazeaza doar pe scurta prezentare oferita de Dvs si nu poate tine locul unei consultatii medicale adecvate, astfel incat am rugamintea sa considerati cele de mai sus doar sugestii.
Cu stima
SL Univ. Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Doctor in Stiinte Medicale
Constanta
0
08-11-2016, ora 20:03
sv1964
Nu este medic/terapeut
sv1964
multumesc pentru raspuns
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: