Epilepsie si regimul alimentar
Ce alimente sunt obligatorii in hrana zilnica tinand cont de boala aceasta?
7 comentarii
0
28-12-2009, ora 15:00
Terapeut Holistic Niculae Nicuşor (Mr. Nick)
Medicina naturista, complementara, alternativa
Regimul alimentar trebuie să fie preponderent vegetarian; excludeţi în totalitate condimentele, alcoolul, tutunul şi alimentele/băuturile cu potenţial mare de excitabilitate nervoasă.
Toate cele bune şi sărbători fericite!
În speranţa că v-am putut fi de folos, cu plăcere şi deferenţă,
Mister NICK;)
Toate cele bune şi sărbători fericite!
În speranţa că v-am putut fi de folos, cu plăcere şi deferenţă,
Mister NICK;)
Tratarea cu succes a epilepsiei şi bolii celiace cu o dietă fără gluten
http://alergic.wordpress.com/2005/05/09/epilepsia-si-boala-celiaca/
-
Antigoni Mavroudi, MD, Eliza Karatza, MD, Theodouli Papastavrou, MD, Christos Panteliadis, MD, Kleomenis Spiroglou, MD
Boala celiacă este o enteropatie a sensibilităţii la gluten, ce mai recent a fost descrisă în asociere cu epilepsia şi alte tulburări neurologice. Acest studiu prezintă cazul unei fete de 7 ani cu epilepsie rezistentă la tratament şi debut ulterior al bolii celiace, care a fost tratată cu o dietă fără gluten şi tratament antiepileptic. Este important pentru copiii cu epilepsie rezistentă la tratament şi scădere în greutate să parcurgă testele de boală celiacă.
_
Department of Pediatrics, 3rd Pediatric Clinic, Division of Digestive Diseases, Aristotle University of Thessaloniki, Hippokration Hospital, Thessaloniki, Greece.
__
http://alergic.wordpress.com/2005/05/09/epilepsia-si-boala-celiaca/
-
Antigoni Mavroudi, MD, Eliza Karatza, MD, Theodouli Papastavrou, MD, Christos Panteliadis, MD, Kleomenis Spiroglou, MD
Boala celiacă este o enteropatie a sensibilităţii la gluten, ce mai recent a fost descrisă în asociere cu epilepsia şi alte tulburări neurologice. Acest studiu prezintă cazul unei fete de 7 ani cu epilepsie rezistentă la tratament şi debut ulterior al bolii celiace, care a fost tratată cu o dietă fără gluten şi tratament antiepileptic. Este important pentru copiii cu epilepsie rezistentă la tratament şi scădere în greutate să parcurgă testele de boală celiacă.
_
Department of Pediatrics, 3rd Pediatric Clinic, Division of Digestive Diseases, Aristotle University of Thessaloniki, Hippokration Hospital, Thessaloniki, Greece.
__
0
02-02-2011, ora 14:30
Terapeut Holistic Niculae Nicuşor (Mr. Nick)
Medicina naturista, complementara, alternativa
Stimate dle Germont,
Mulţumesc mult pentru informaţiile postate. Pe mine m-au ajutat să înţeleg mai bine un mecanism patologic! :-)
Dumnezeu să vă binecuvânteze.
Cu iubire creştină, respect şi recunoştinţă,
Mr. Nick
Mulţumesc mult pentru informaţiile postate. Pe mine m-au ajutat să înţeleg mai bine un mecanism patologic! :-)
Dumnezeu să vă binecuvânteze.
Cu iubire creştină, respect şi recunoştinţă,
Mr. Nick
Buna seara! Dieta ketogenica se pare ca reduce din crizele epileptice, ceea ce inseamna ca se poate urma un tratament mult mai usor, cu mai putine medicamente fara a criza.
Buna ziua. Am Epilepsie de 9 ani si de atunci fac tratament fara nicio restricție alimentara (de evitat alcoolul). Epilepsia "mea" nu este tratabila; mănânc ciocolată, beau cafea, etc. dar nu fac excese. Pastilele pe care le iau imi ofera posibilitatea sa mănânc orice și chiar sa conduc. O zi frumoasa va doresc!
Recomandarile nutritionale difera in functie de tipul de epilepsie, respectiv tratamentul pe care il urmati.
In lipsa contraindicatiilor, se recomanda o alimentatie minimum procesata, predominant bazata pe alimente de origine vegetala, care sa includa alimente din toate grupurile alimentare:
- legume și fructe, minimum 5 portii într-o zi
- surse de carbohidrati cu indice glicemic mic- mediu; acest lucru inseamna eliberarea progresiva, stabila a energiei din alimente: fulgi de cereale integrale, paine integrale, orez, paste integrale sau din leguminoase (naut, linte, fasole, mazare), leguminoase boabe, iauturi, nuci și semințe, carotofi dulci, cartofi noi, cartofi, preferabil gătiti dietetic la cuptor sau fierti, ori în coajă, legume fără amidon (fasole/mazare păstăi, broccoli, conopidă, ciuperci etc.), fructe de pădure, mere, caise etc.
- de asemenea, este indicata limitarea/evitarea surselor de zaharuri simple/rafinate: paine alba, cerealiere rafinate, biscuiti, dulciuri procesate, bauturi indulcite cu zahar, inclusiv sucurile naturale din fructe tip fresh, cipsurile, cartofi piure, fructe deshidratate. In general, fructe procesate, supra-gatite sau foarte coapte (compoturile, nectarurile, bananele foarte coapte de exemplu).
- sursele sanatoase de grasimi, în special cele polinesaturate Omega-3 (pește de apă rece - somon, macrou, hering, sardine, anșoa, ton); semințe de in, chia, cânepă, nuci; uleiurile de nuci, semințe de in sau de canola sunt surse vegetale excelente de acizi grasi Omega-3.
- includerea nucilor, arahidelor și semințelor în dieta zilnică, consumate crude sau sub formă de unturi fără adaos de sare, zahăr si grasimi.
- surse de proteine de calitate din carne din surse sigure, minimum procesată, preparată dietetic, pește, lactate lichide, ouă, brânzeturi, tofu și alte produse pe bază de soia, leguminoase boabe, nuci, semințe.
Hidratarea optimă cu apă, ceaiuri neîndulcite, poate influența favorabil frecvența și intensitatea crizelor și constituie o recomandare generală pentru o bună stare de sănătate.
Sunt si unele mențiune precum evitarea consumului de alcool, la unele persoane excitanții sistemului nervos central precum cafeaua, ceaiul verde/negru, ciocolata, băuturile energizante în general. La unele persoane cafeina poate crește riscul de aparitie al crizelor si in unele cazuri poate interactiona cu tratamentul anti-epileptic.
Desigur, acestea sunt recomandari generale. In functie de toleranta individuala, medicatie și evolutie a bolii, pot sa se intensifice restrictiile alimentare sau exclusiv la recomandarea medicului neurolog sa se instituie dieta cetogenica medicala, obligatoriu sub monitorizarea medicului și/sau a unui dietetician specializat,
Sper să fie util răspunsul!
Multa sanatate,
Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
In lipsa contraindicatiilor, se recomanda o alimentatie minimum procesata, predominant bazata pe alimente de origine vegetala, care sa includa alimente din toate grupurile alimentare:
- legume și fructe, minimum 5 portii într-o zi
- surse de carbohidrati cu indice glicemic mic- mediu; acest lucru inseamna eliberarea progresiva, stabila a energiei din alimente: fulgi de cereale integrale, paine integrale, orez, paste integrale sau din leguminoase (naut, linte, fasole, mazare), leguminoase boabe, iauturi, nuci și semințe, carotofi dulci, cartofi noi, cartofi, preferabil gătiti dietetic la cuptor sau fierti, ori în coajă, legume fără amidon (fasole/mazare păstăi, broccoli, conopidă, ciuperci etc.), fructe de pădure, mere, caise etc.
- de asemenea, este indicata limitarea/evitarea surselor de zaharuri simple/rafinate: paine alba, cerealiere rafinate, biscuiti, dulciuri procesate, bauturi indulcite cu zahar, inclusiv sucurile naturale din fructe tip fresh, cipsurile, cartofi piure, fructe deshidratate. In general, fructe procesate, supra-gatite sau foarte coapte (compoturile, nectarurile, bananele foarte coapte de exemplu).
- sursele sanatoase de grasimi, în special cele polinesaturate Omega-3 (pește de apă rece - somon, macrou, hering, sardine, anșoa, ton); semințe de in, chia, cânepă, nuci; uleiurile de nuci, semințe de in sau de canola sunt surse vegetale excelente de acizi grasi Omega-3.
- includerea nucilor, arahidelor și semințelor în dieta zilnică, consumate crude sau sub formă de unturi fără adaos de sare, zahăr si grasimi.
- surse de proteine de calitate din carne din surse sigure, minimum procesată, preparată dietetic, pește, lactate lichide, ouă, brânzeturi, tofu și alte produse pe bază de soia, leguminoase boabe, nuci, semințe.
Hidratarea optimă cu apă, ceaiuri neîndulcite, poate influența favorabil frecvența și intensitatea crizelor și constituie o recomandare generală pentru o bună stare de sănătate.
Sunt si unele mențiune precum evitarea consumului de alcool, la unele persoane excitanții sistemului nervos central precum cafeaua, ceaiul verde/negru, ciocolata, băuturile energizante în general. La unele persoane cafeina poate crește riscul de aparitie al crizelor si in unele cazuri poate interactiona cu tratamentul anti-epileptic.
Desigur, acestea sunt recomandari generale. In functie de toleranta individuala, medicatie și evolutie a bolii, pot sa se intensifice restrictiile alimentare sau exclusiv la recomandarea medicului neurolog sa se instituie dieta cetogenica medicala, obligatoriu sub monitorizarea medicului și/sau a unui dietetician specializat,
Sper să fie util răspunsul!
Multa sanatate,
Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 10sarcina si epilepsia
- 6Ce ma puteti sfatui: fratele meu are epilepsie
- 3Encefalita herpetica - sechele Epilepsie?
- 5Suspect de epilepsie
- 3rizonanta magnetica si epilepsia
- 10epilepsia si contraceptia-doresc un raspuns de la un medic
- 6acum 6 luni am lesinat brusc, mi-au zis ca e epilepsie
- 6Epilepsie si pierderi de memorie
- 5"Absente", tulburari de memorie, blackout-uri. Oare am epilepsie?
- 2Un pacient cu epilepsie se poate pensiona de boala?
- 0epilepsie cu tulburari psihice
- 9Sunt sanatos tun dar fac crize, aparent epileptice
- 0chirurgia epileptica
- 1Atac cerebral, epilepsie...
- 0probleme angajare
- 1interpretare rezultat EEG
- 9epilepsie in sarcina
- 0Pierderi de memorie
- 0Instant pe baza de cicoare interzis bolnavilor de epilepsie?
- 1As dori sa țin legătura cu persoane care au aceste forme de epilepsie.
Mai multe informații despre: Epilepsia
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: